- Visste ikke nok

Utenriksminister Colin Powell innrømmer nå at bevisene for å innvadere Irak ikke holder mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en dramatisk multimedieframførelse i FNs sikkerhetsråd noen måneder før krigen begynte skulle Powell overbevise Sikkerhetsrådet om at det var nødvendig å gå til krig mot Saddam Hussein.

Galt om biler

En av hans hovedargumenter var at etterretning kunne bevise at Saddam hadde ulovlige kjemiske og bakteriologiske våpen. Som bevis viste Powell fram to containerbiler som han sa var kjemiske laboratorier laget for å produsere ulovlige våpen. I går sa Powell:

- Det synes nå å være slik at de (bevisene) ikke var solide.

Powells framførelse av sin sak i FN overbeviste ikke krigsmotstanderne i Sikkerhetsrådet. Men «bevisene» overbeviste store deler av amerikansk opinion om at krig var riktig. Problemet er bare at et år etter at krigen begynte, har okkupantene ikke funnet ulovlige våpen, og det har ikke stått på viljen. Nå etterlyser Powell en gjennomgang av hva som skjedde og hvorfor etterretningen ikke var «solid» nok.

- Nå, hvis kildene faller fra hverandre, så trenger vi å finne ut hvordan vi kom i en slik situasjon, sier Powell.

Det har tidligere kommet fram at etterretningen følte seg presset av Det hvite hus til å finne «beviser».

Gransker

Powell sier at han håper kommisjonen som gransker etterretning om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen, vil avdekke hvordan CIA kunne stole på upålitelige kilder for de avgjørende bevisene han brukte som argument for å gå til krig.

Bilene Powell henviste til, kan være to lastebiler som ifølge eksperter kan ha blitt brukt til å produsere hydrogen til artilleriballonger, men altså ikke kjemiske våpen.

Powell antydet i går at han muligens ikke ville ha anbefalt en invasjon av Irak dersom han ikke hadde bevis for at landet hadde masseødeleggelsesvåpen. Men han understreket at president George W. Bush likevel hadde tatt riktig beslutning om å gå til krig mot Irak.

GJENNOMGANG: USAs utenriksminister Colin Powell etterlyser en solid gjennomgang av landets invasjon av Irak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer