Melania Trump

- Visste ikke om Capitol-stormingen

Var opptatt med fotografering i Det hvite hus, forklarer eksførstedamen.

- UTFØRTE PLIKTER: Melania Trump (52) utførte plikter i Det hvite hus og hørte ikke om de voldsomme opptøyene på Capitol, framholder hun i et intervju med Fox News. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
- UTFØRTE PLIKTER: Melania Trump (52) utførte plikter i Det hvite hus og hørte ikke om de voldsomme opptøyene på Capitol, framholder hun i et intervju med Fox News. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere førstedame Melania Trump (52) forteller i et intervju med Fox News at hun 6. januar i fjor ikke var klar over at horder av ektemannens støttespillere var i ferd med å storme kongressbygningen på Capitol.

Fotograferte teppe

52-åringen opplyser at hun utførte sine plikter som førstedame mens mobben stormet USAs lovgivende forsamling, og fikk de folkevalgte til å flykte for livet. Fem mennesker døde i opptøyene, mens et ukjent antall personer, blant dem minst 138 politifolk, ble skadd.

STORMET KONGRESSEN: Fra opptøyene 6. januar i fjor, da horder av Donald Trumps tilhengere stormet kongressbygningen på Capitol. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB
STORMET KONGRESSEN: Fra opptøyene 6. januar i fjor, da horder av Donald Trumps tilhengere stormet kongressbygningen på Capitol. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB Vis mer

Opptøyene ble svært bredt omtalt i nyhetssendinger over hele verden, og var tema i hundretusener av innlegg på sosiale medier. Likevel sier altså eksførstedamen at hun var helt uvitende om hva som foregikk.

Ifølge Axios besto pliktene den skjebnesvangre dagen blant annet i å fotografere et teppe i Det hvite hus.

- Som med alle andre førstedamer før meg var det min plikt å dokumentere inventaret i Det hvite hus' historiske rom, inkludert å ta fotografier av all renoveringen, forklarer Melania i intervjuet.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer

Skylder på stabssjefen

Hun hadde avtalt at et team med fotografer, historikere og designere skulle utføre arbeidet nettopp 6. januar. De skulle «sikre perfekt utførelse», sier 52-åringen.

- Som påkrevd avtalte vi 6. januar 2021 for å fullføre arbeidet, på vegne av vår nasjon, forklarer fru Trump.

FÅR SKYLDA: Melanias tidligere stabssjef Stephanie Grisham gis skylda for at førstedamen ikke var orientert om opptøyene i Kongressen. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
FÅR SKYLDA: Melanias tidligere stabssjef Stephanie Grisham gis skylda for at førstedamen ikke var orientert om opptøyene i Kongressen. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer

Eksførstedamen framholder at hun «ville umiddelbart ha tatt avstand» fra opptøyene - dersom hun var klar over at de foregikk.

52-åringen hevder at hennes daværende stabssjef Stephanie Grisham «mislyktes i å gi innsikt og informasjon» om hendelsene på Capitol.

- Ms. Grisham var ikke i Det hvite hus 6. januar, og hennes oppførsel i rollen som stabssjef utgjør til sjuende og sist tjenesteforsømmelse.

- Pisspreik

- Alt hun sa, er pisspreik, og hun vet det, sier Grisham i en kommentar til CNN.

Uttalelsene om 6. januar fra Melania kommer etter at Grisham tvitret en skjermdump av en meldingutveksling hun hevder er mellom henne og Melania samme dag. Hensikten skal ha vært å få førstedamen til å oppordre mobben til å holde opp med kongress-stormingen.

I meldingsutvekslingen spør Grisham mottakeren - «MT» - om hun vil tvitre en post der hun slår fast at det «ikke er plass til lovløshet og vold». «Nei», er det konsise svaret fra «MT».

Grisham har tidligere fortalt CNN at hun forventet at førstedamen ville si ja.

- Med det gode kjennskapet jeg hadde til henne på den tida, var det så ulikt henne - det var øyeblikket jeg på en måte ble knekt, uttalte eksstabssjefen til kanalen, og sa hun etterpå følte seg «skuffet, demotivert og kvalm».

Grisham forlot stillingen som stabssjef 6. januar, og har siden vært en framtredende kritiker av Donald Trump og hans administrasjon.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

- Det er tydelig at Grishams nylige svik er et siste forsøk på å gjenopplive hennes ruinerte karriere og omdømme, bemerker Melania i Fox-intervjuet.

Risikerer straffesak

Ordskiftet kommer samtidig som det foregår langvaringe høringer i Kongressen om den daværende presidentens eventuelle rolle i opptøyene - særlig med tanke på å spre feilaktige påstander om at Joe Biden og demokratene «stjal» valget fra ham.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

Flere nære medarbeidere av Trump har vitnet i høringen. Tidligere justisminister William Barr har forklart at han gjentatte ganger gjorde det klinkende klart overfor sjefen at påstanden om valgfusk var «pisspreik».

Dersom kongresskomiteen konkluderer med at ekspresidenten hadde skyld i opptøyene, kan dette lede til en straffesak mot 76-åringen, som forventes å ville stille til valg igjen i 2024.

I natt norsk tid kunngjør komiteen at høringen vil fortsette ut i september, melder Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer