- Visste ikke om niesen

SKIEN (Dagbladet): Gåten rundt Anette (43) følges spent av slektningene til Omar Marthinsen i Grenland. Hans søster, Ruth Christensen, er svært overrasket over opplysningene om at broren hadde en ukjent datter i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun forteller at Omar var i Norge med en nederlandsk kvinne i 1952.

- Hun heter Rita og var en godt voksen kvinne. Men jeg tror ikke det kan være moren til Anette. Det forholdet ble visst slutt, sier Ruth Christensen (74) i Brevik til Dagbladet.

- Omar seilte til sjøs hele sitt liv. På 1970-tallet var han hjemme i ti dager og siden har jeg ikke hørt fra ham eller sett noe til ham, forteller søsteren.

Både hun og Omars niese i Skien, Else Olsen (68), følger spent med i jakten på Anette. Marthinsen skal ha truffet en kvinne i Rotterdam, innledet et heftig og kortvarig forhold og blitt far til ei jente.

Anette-gåten

  • Da den norske sjømannen Omar Marthinsen (79) i fjor døde på et aldershjem i Ski, oppdaget bobestyreren at den ensomme mannen hadde en millionformue - og en datter.
  • Datteren Anette (43), som er født i Nederland, er sporløst forsvunnet og etterlyses nå i medier i Norge, Nederland og Belgia.

  • Identiteten til Anettes mor er ukjent.

Etter at han døde i fjor sommer har jakten startet for å finne den ukjente millionarvingen. Anette etterlyses nå i fjernsyn og aviser i Nederland og Belgia.

Ingen kontakt

- Omar hadde liten kontakt med familien. Men det kom likevel som en stor overraskelse på meg at han hadde en ukjent datter, forteller sjømannens 74 år gamle søster.

Et av de få minnene hun har etter broren er et bilde som er tatt da han var ung. På 1970-tallet var han hjemme i ti dager før han på nytt skaffet seg hyre.

- Det er det siste vi så til ham. Han skrev aldri et brev og tok ikke kontakt når han var i Norge, forteller Ruth Christensen.

Omar Marthinsen døde på Solberg bo- og aktivitetssenter på Ski i fjor sommer. Han hadde da en viss kontakt med en fetter av seg. Først etter hans død ble det klart at han hadde en ukjent datter.

Da kom det også for en dag at ungkaren var en holden mann. Likningen for 2000 viser at han er god for rundt 1,7 millioner kroner. Siden formuen består av obligasjonsfond er den reelle verdien trolig mye høyere.

Livsarving

Ifølge arveloven skal arven i første rekke gå til avdødes barn: livsarvingene. Så framt Omar Marthinsen ikke har testamentert bort den tredelen han etter loven kan testamentere bort fritt, har Anette krav på hele arven. Hvis Anette er død, går arven til hennes barn. Er hun barnløs, står derimot Ruth Christensen som nærmeste arving. Ved offentlig skifte må alle som har krav mot dødsboet, i dette tilfellet Anette, etter reglene melde sitt krav innen seks uker etter at skiftet er kunngjort. Hva skjer hvis dødsboet ikke finner henne i tide?

Bobestyrer, Advokatfirmaet Kristiansen og Vatten AS, ønsket ikke å kommentere dette overfor Dagbladet i går ettermiddag.

- Jeg verken kan eller vil kommentere vår saksbehandling. Som det framgår av annonsen vi har hatt i avisene, undersøker vi nå om det finnes livsarvinger, sier advokatfullmektig Anne Nesheim.

TIL SJØS: Hele sitt liv har Omar Marthinsen reist til sjøs. Dette bildet er tatt like før han dro ut for første gang. Nå jaktes det på hans ukjente datter, Anette (43).