Bertheussen-saken

Visste ikke om samboerens fengselsdom

Tor Mikkel Wara sier han fikk sjokk da Laila Bertheussen ble pågrepet, og sier han ikke tror hun står bak truslene og hærverket. Samtidig forsvarte han samboeren, og ville ikke forklare seg om samtalene deres etter at hun ble siktet.

Publisert
Sist oppdatert

– For å bruke et folkelig uttrykk: Det kom som et sjokk. En overraskelse.

Det sa tidligere justisminister Tor Mikkel Wara da han ble spurt om sin reaksjon på pågripelsen av samboeren Laila Bertheussen i mars i fjor.

Wara har status som fornærmet i saken hvor samboeren er tiltalt, men gikk i retten langt i å forsvare henne.

– Jeg trodde ikke hun sto bak noen av disse hendelsene, sa Wara.

OVERRASKENDE: Dagbladets kommentator Martine Aurdal forteller at Tor Mikkel Wara framstår irritert og går overraskende langt i sin forklaring. Video: Dagbladet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Han kritiserte samtidig teaterstykket «Ways of Seeing»:

– Jeg mente at det de gjorde, var galt, sa 55-åringen.

- Latterlig

Aktoratet mener Bertheussen står bak de ulike anslagene mot huset hun og Wara bor i, for å rette oppmerksomhet mot teaterstykket, hvor det blant annet ble vist et bilde av huset deres, samt antydet at den daværende justisministeren var del av et rasistisk nettverk.

– Hvordan reagerte du på «Ways of Seeing»? spurte statsadvokat Frederik Ranke i retten.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Jeg tenkte i første omgang at det var ganske latterlig, sa Wara – og ga uttrykk for at han mente stykket markedsførte seg ved å kalle ham og andre samfunnstopper «kutryner, purketryner, håpets rotspisende parasitter».

– Man lurer på hvem i all verden er disse menneskene? Dette er en ganske kynisk PR-strategi fra et teater for å fylle huset sitt. Jeg mente derfor at vi ikke skulle gi dem så mye oppmerksomhet, sa eksministeren. Og la til:

– Det betydde ikke at jeg ikke mente det var problematisk. Det er dyrt å annonsere, men billig å stå på «Dagsnytt 18» og snakke.

– Det er et elendig teaterstykke, som ikke mange orker å se, la han til.

KRITISK: Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara fortalte retten hva han mente om teaterstykket «Ways of Seeing».  Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

– Hvordan påvirket det samboeren din? spurte statsadvokat Ranke.

– Hun var opptatt av det de sa om at de «så dere gjennom vinduene». Én ting er hva de viste, en ting er hva de filmet. Den dag i dag vet vi ikke hva de faktisk filmet. Hennes agenda var å få tak i filmen.

– Påvirket den sinnsstemningen hennes?

– At hun ble «outet» på «Dagsnytt 18», tror jeg hun tok mer innover seg. Hun er en privat person. Hun var tatt ut i det åpne rom. Derfor skrev hun kronikken [i VG]. Det var en adekvat respons.

– Visste ikke om soning

Tor Mikkel Wara sa i retten at han ikke visste at samboeren på 80-tallet sonet en dom i Bredtveit fengsel i Oslo - ikke før PST opplyste ham om det etter siktelsen i den pågående saken.

– Jeg har noen spørsmål til slutt som jeg dessverre må stille. Når ble du klar over at din samboer hadde sonet på Bredtveit? spurte aktor Frederik Ranke.

I politiavhør, svarte Wara kontant.

Som Filter Nyheter har meldt, hadde Bertheussen et kriminelt rulleblad før hun møtte den vordende justisministeren i 1994. Hun sonet en dom i Bredtveit kvinnefengsel med start i 1986.

Sakene Bertheussen ble dømt i, dreide seg om bedrageri, falskneri, og tyveri. Den siste dommen i 1989 var betinget fengsel, siden retten så forbedringspotensial og den domfelte gikk med på å gå i terapi.

Rullebladet har ikke direkte forbindelse til straffesaken som nå pågår i Oslo tingrett.

– Pøbelstrek

Wara sa i retten at han tenkte at den første hendelsen, natt til 6. desember 2018, kunne være en pøbelstrek.

– Det var opplagt et politisk budskap, men det kunne ha vært tilfeldig, det kunne ha vært pøbler som gikk forbi. Seinere henvendelser hadde et tydeligere budskap. For eksempel «trekk anmeldelsen». Den var rettet mot Laila, det var hun som hadde anmeldt, ikke jeg, sa 55-åringen.

– Så kom det flere trusselbrev. Det var en rekkefølge. Brevene hadde ulik stil, og vi tenkte at det kunne være ulike avsendere. At det var en «copycat», forklarer Wara – som nå er rådgiver og partner i selskapet First House, etter at han gikk av som minister 28. mars i fjor.

<strong>VISSTE IKKE:</strong> Tor Mikkel Wara forklarer seg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VISSTE IKKE: Tor Mikkel Wara forklarer seg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Når sto han opp?

Aktoratet brukte for øvrig mye tid på å stille Wara spørsmål om når det var han sto opp natt til 6. desember, da han mente han hørte en mistenkelig lyd. Wara sa at samboeren var i senga da han våknet, men at han ikke vet når han sto opp. I avhør har han anslått både kl. 02–03 og 03-04, men hele tida sagt at han ikke er sikker.

– Det var for meg ingen mystiske ting den natta. Jeg tenkte at lyden kunne ha vært noe med katta eller noe med flisene som var satt opp av håndverkerne.

Data fra helseappen på Bertheussens telefon har vist at hun var oppe og gikk denne natta. I tillegg gjorde hun en rekke nettsøk knyttet til «Ways of Seeing». Hun har erkjent å ha gjort søkene, men sier at hun var oppe og ryddet litt fordi hun ikke fikk sove. I retten sa Wara at det godt kan stemme.

TRUSSEL: Natt til torsdag 6. desember ble huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara tagget med ordet «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen. Fredag møtte han pressen på statsministerens kontor. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

– Det var I hvert fall ryddig da jeg sto opp. Det var det ikke da jeg la meg, sa han.

– Utidig

Bertheussen er tiltalt for å ha «truet demokratiet». I retten ble det avspilt intervjuer Wara gjorde mens han fortsatt var justisminister, blant annet et intervju med Dagbladet TV. I dette og seinere intervjuer sa han at han oppfattet hendelsene som en trussel mot demokratiet, men at han ikke visste hvem som sto bak. I retten har han ordlagt seg noe annerledes, og blant annet sagt at han ikke følte seg truet.

– Som justisminister kan man ikke kommentere pågående etterforskninger. Det jeg sa der, synes jeg var godt sagt av en justisminister. Nå står jeg her som vitne og kan forklare meg friere, sa han i retten.

RASTE: Tor Mikkel Wara gikk hardt ut mot det han mener må være lekkasjer fra PST til pressen. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Men én ting ønsket han ikke å forklare seg fritt om: innholdet i samtaler han har hatt med sin samboer etter at hun ble siktet. Det ville han heller ikke i avhør.

– Jeg syntes vel egentlig at avhører var utidig. Det skjer en ekstrem situasjon når hun blir pågrepet, og det er en stor psykisk belastning. Hva vi snakker om i den krisesituasjonen, mener jeg vi må holde for oss selv.

– Det å skulle ha innsyn i private samtaler etter hendelsen er utidig. Det er også utidig å bli bedt om å spekulere på ting jeg ikke vet. Jeg syntes det var en merkelig måte å gjøre det på, og prøvde å sette ned foten. Jeg ville bare svare på fakta i saken, sa han.

ENDRET FORKLARING: Laila Bertheussen forklarte seg i retten igjen om den første trusselhendelsen. Bertheussen har, ifølge politiet, endret forklaring underveis om hennes bevegelser denne natta. Foto: Frank Karlsen Vis mer

– En spekulasjon

I avhør har Wara sagt at dersom samboeren har stått bak hendelsene, «må hun ha gjort det i villfarelse», eller at hun hypotetisk sett kan ha vært «mentalt kjørt».

Det var et spørsmål om motivet «dersom hun hadde gjort det». Det er en spekulasjon jeg kanskje ikke skulle gått inn på. Det er ingen logikk i at hun kan ha gjort det, sa han i retten.

Mot slutten av sin utspørring spurte aktor Frederik Ranke, med henvisning til en meldingskrangel mellom Wara og Bertheussen om et innlegg sistnevnte ville legge ut i forbindelse med at hun påklaget Oslo-politiets henleggelse av anmeldelsen hennes mot «Ways of Seeing»:

– I hvilken grad går tiltalte sine egne veier i forhold som gjelder dere begge?

TUSJ: Laila Bertheussen sa i retten at hun hadde 200–400 tusjer liggende i huset sitt på Røa og at hun ikke spesielt kunne huske en tykk, rød sprittusj bak en hylle. Politiet mener denne tusjen blant annet kan ha blitt brukt til å tagge ned bilen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

– I diskusjonen du sikter til, ba jeg henne fjerne et avsnitt. Så spurte jeg om det hastet slik, og om vi ikke kunne vente, jeg var i regjeringskonferanse uten telefon. Jeg hadde ingen illusjoner om å hindre henne å legge det ut. Det er en selvstendig kvinne som ikke har noe ønske om å være et vedheng til meg. Så ville jeg se det i sammenheng med anken (klagen) på anmeldelsen.

I tiltalen mot Bertheussen heter det at truslene var egnet til å påvirke Waras utforming av politikk. Wara avviste det i retten.

– Men om hun ville det, hadde hun nok av anledninger til gjøre det under middagen. Da kan hun si hva hun vil, sa Wara og avviste at Bertheussen noen gang har forsøkt å påvirke ham politisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer