- Visste ikke om skilsmisseplanene

Drapssiktede Gamal Hosein visste ikke at kona Gry planla å skille seg fra ham, hevder forsvareren hans. Enkelte muslimer kan drepe for å redde familiens ære, sier professor Unni Wikan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gamal sier at hans kone aldri har sagt til ham at hun ville skilles. Dette er helt nye opplysninger for ham, sier Gamal Hoseins forsvarer, advokat Jan Erik Granmo.

Få dager før hun forsvant, skal Gry Hosein ha betrodd nære venner at hun ville bryte med mannen.

Politiadvokat Jon Harald Borgen i Skien politidistrikt vil ikke kommentere om Gry Hoseins angivelige ønske om å skille seg fra sin ektemann kan ha vært motivet for drapet.

- Kan drepe for ære

Æresbegrepet blir nådeløst praktisert blant enkelte muslimer. En kvinnes blikk til en mann kan være nok til å begå drap.

I de fleste muslimske land er det svært vanskelig for kvinnen å få skilsmisse. Hun er underordnet mannen, og har færre rettigheter.

- Æresbegrepet settes svært høyt blant en del muslimer. Gjør kvinnen noe som setter familiens ære på spill, kan det i verste fall føre til at hun blir drept, sier professor i sosialantropologi, Unni Wikan, til NTB.

Som eksempler på dette nevner hun at et blikk til en mann kan oppfattes som flørtende, at hun har vært utro, eller at hun ønsker skilsmisse. Wikan understreker at slett ikke alle voldshandlinger mot kvinner kan forklares med kultur.

- Det kan jo være vanlig sjalusi som gjør utslaget, påpeker hun.

Æren gjenopprettes

For folk flest kan det være vanskelig å forstå at æren betyr så mye at man tyr til vold. Men det er nettopp det som skjer iblant, forklarer sosialantropologen.

- Ved å begå drap, markerer man offentlig at drapsofferet har begått en handling som ikke kunne aksepteres. Slik blir familiens ære gjenopprettet, sier Wikan til NTB.

Wikan kjenner ikke Gry Hosein-saken spesielt, og understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

(NTB)

VISSTE IKKE: Gamal Hossein nekter fortsatt straffskyld.Foto: THORBJØRN BERG