JUBEL - MEN FOR HVA? I går lanserte kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sine planer om et prøveprosjekt der elever skal få prøve mappevurdering i stedet for eksamen. Men Utdanningsdirektoratet har ikke fått i oppdrag å forberede noe slikt prosjekt. - Enten må Solhjell gjøre det han sier han skal, eller så bør han la være å si det i det hele tatt, mener Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.Foto: NINA HANSEN
JUBEL - MEN FOR HVA? I går lanserte kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sine planer om et prøveprosjekt der elever skal få prøve mappevurdering i stedet for eksamen. Men Utdanningsdirektoratet har ikke fått i oppdrag å forberede noe slikt prosjekt. - Enten må Solhjell gjøre det han sier han skal, eller så bør han la være å si det i det hele tatt, mener Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.Foto: NINA HANSENVis mer

Visste ikke om Solhjells eksamens-utspill

Utdanningsdirektoratet har ikke fått beskjed om å lage prøveordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran et jublende elevting i Oslo i går fortalte kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell at regjeringen i et prøveprosjekt vil åpne for å la elevene få mappevurdering i stedet for eksamen, skriver Dagbladet i dag.

Men det kan være litt tidlig å juble for norske elever med eksamensnerver.

Utdanningsdirektoratet har nemlig ansvaret for den praktiske gjennomføringen.

Og de har ikke hørt noe fra statsråden om å iverksette prøveordninger for eksamen.

Ukjent for direktoratet
- Vi har en god dialog med departementet på mange saker, men akkurat dette har vi ikke jobbet konkret med hittil.

Det sier avdelingsdirektør for vurdering Siv Hilde Lindstrøm i Utdanningsdirektoratet til Dagbladet.no.

- Hvor langt har dere kommet med å utarbeide et slikt prøveprosjekt?

- Vi har jevnlig dialog med departementet, og vil begynne å jobbe med dette når vi får et oppdrag på normal måte derfra.

- Men prosjektet er ikke igang ennå?

- Nei, vi har ikke fått et konkret oppdrag fra departementet.

- Sier det publikum vil høre
Høyres utdanningspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide reagerer på at kunnskapsministeren lanserer et slikt prosjekt uten å ha gjort noe forarbeid.

- Jeg mener det er pussig for en kunnskapsminister - i en regjering som har slått fast i Soria Moria at dette er noe de vil gjennomføre - å lansere dette uten å ha gjort noe særlig med det, sier Søreide til Dagbladet.no.

- Solhjell kommer til elevtinget og vet at Elevorganisasjonen er for dette. Men enten må han gjøre det som står i Soria Moria og som han sier han skal gjennomføre - eller så burde han ikke si det i det hele tatt, mener hun.

- Jeg er ikke overrasket, dette er nok et eksempel på at Solhjell sier det publikum vil høre, sier Søreide.

Les også: Regjeringa vurderer å kutte ut eksamen

Detaljene ikke klare
- Dette står i Soria Moria, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) på telefonen til Dagbladet.no.

- Kan du si noe mer om hvilke skoler eller områder som vil omfattes av prøveordningen, om det gjelder ungdomstrinnet eller videregående skole, og når ordningen vil bli innført?

- Nei, detaljene er ikke klare ennå, sier Solhjell.

Men det kunnskapsministeren er helt klar på, er at det ikke er snakk om at den enkelte elev kan få velge mellom mappevurdering eller eksamen.

- Det har aldri vært snakk om å la elevene velge hvilken vurderingsform de vil ha, presiserer Solhjell.

Må melde seg til forsøk
Kunnskapsdepartementet forteller i dag til Dagbladet.no om hvilke planer de har for prøveprosjektet.

- Ingen skole vil bli påtvunget et slikt forsøk, men dersom skolen søker om å få være med må alle elevene det er søkt for delta i prøveprosjektet, sier kommunikasjonsrådgiver Siri Baastad i Kunnskapsdepartementet.

Elever og lærere må melde seg frivillig til å delta i forsøk med alternative vurderingsformer til dagens eksamen.

Ifølge reglene må det være flertall i den enkelte gruppa eller skolen før man får delta i et prøveprosjekt.

Departementet presiserer at enkeltelever ikke kan velge bort mappevurdering eller eksamen. Dersom flertallet i klassen har stemt for å være med i prosjektet hvor de har mappevurdering i stedet for eksamen, må alle elevene i gruppa ha det.

- Må komme i gang
Det vil si at elevene på skolene som blir plukket ut til å prøve ut ordningen i stedet for eksamen får en mappevurdering som grunnlag for karakteren i de aktuelle fagene.

- Vi er utålmodige, og mener at direktoratet og departementet må sette seg ned øyeblikkelig og utforme et prøveprosjekt. Vi håper det kan skje allerede fra høsten av, sier lederen i Elevorganisasjonen Håvard Vederhus til Dagbladet.no.

I en forsøksordning må alle delta, og man må prøve dette ut på en hel elevgruppe på en skole, mener han.

- Meningsløst
- Dette er et helt meningsløst forslag. Det burde ikke en gang settes i gang et slikt prøveprosjekt, sier Ove Vanebo, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu), til Dagbladet.no.

- Et av hovedpoengene med eksamen er at elevene skal vurderes på et selvstendig grunnlag, at de skal kunne vise hva de selv kan og at de skal bli vurdert av en annen enn den vanlige læreren, sier Vanebo, som også ser problematiske sider med den tradisjonelle eksamensformen.

- Vi kan gjerne ha mappeevalueringer, men det må være som et tillegg til eksamen. Så kan vi heller bli flinkere til lære folk å takle for eksempel eksamensnerver.

Prestere under press
Høyres Ine Marie Eriksen Søreide er positiv til å teste ut nye måter å vurdere elevene på, og er åpen for å utvikle mappevurdering i tillegg til eksamen.

- Vi må forberede elevene på en hverdag både i arbeidslivet og videre studier der man av og til må prestere under press - og eksamen kan være en viktig arena for å øve på det, sier hun til Dagbladet.no.

IKKE KLAR: - Statsråden sier det publikum vil høre, men gjør ikke noe med det, mener Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.Foto: KUNNSKAPSDEPARTEMENTET
IKKE KLAR: - Statsråden sier det publikum vil høre, men gjør ikke noe med det, mener Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.Foto: KUNNSKAPSDEPARTEMENTET Vis mer
REAGERER: - Hva er egentlig regjeringens politikk, spør Søreide. - Er det hva Solhjell sier når han taler til elevtinget, eller det han faktisk gjør i departementet?Foto: HØYRE
REAGERER: - Hva er egentlig regjeringens politikk, spør Søreide. - Er det hva Solhjell sier når han taler til elevtinget, eller det han faktisk gjør i departementet?Foto: HØYRE Vis mer