Visste ingenting

Den respekterte bonden (62) i det lille øysamfunnet levde i årevis et hemmelig liv med sexmisbruk av gutter. Familien hadde ingen anelse om dobbeltlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Vi har ikke hatt peiling på hva som foregikk. Selv ikke i ettertid kan jeg skjønne hvordan vi skulle ha oppdaget det. Vi hadde overhodet ingen indikasjoner, sier kvinnen til Dagbladet.

- Typisk overgriper

Hun er den voksne datteren til en bonde og tidligere idrettsleder (62), som i dag møter i Ryfylke tingrett, tiltalt for overgrep mot sju gutter. De fleste har han tilstått. Misbruket skal ha foregått i en årrekke - delvis på eiendommen hvor 62-åringen har bodd med sin egen familie.

- Vi har stilt oss spørsmålet: Hvorfor ble ikke dette oppdaget? Men jeg tror ikke det går an, med mindre det plutselig blir avslørt, sier tiltaltes datter.

Hun viser til prest og overgrepekspert Reimunn Førsvolls forskning. Førsvoll betegner den tiltalte som en typisk overgriper.

- På den ene siden lever han et helt normalt liv i et heterofilt parforhold. Samtidig lever han et totalt annet liv, der han forgriper seg på unge gutter. Ingen er så fjern fra å forstå dette, som de som lever tett innpå, sier Førsvoll.

- Overgriperne er så flinke til å leve disse to livene, at de er nesten umulige å avsløre. De er mestere i sitt spill og kan føre sitt dobbeltliv i år etter år, sier Førsvoll. Den vesle bygda i Rogaland ble rystet i sine grunnvoller i mars, da mannen plutselig ble arrestert og varetektsfengslet.

Mannen hadde i alle år vært en respektert skikkelse på øya, ikke minst som idrettsleder.

Etter avsløringen framstår hans interesse for barn og unge i et helt annet lys.

Dobbeltliv i 35 år?

62-åringen er tiltalt for seksuelle overgrep mot sju gutter i tidsrommet 1992- 2003. I tillegg har politiet henlagt flere liknende forhold, fordi de er foreldet.

Et av vitnene i saken hevder han ble misbrukt allerede i 1968. I så fall kan mannen ha levd et dobbeltliv i over 35 år.

Heller ikke guttene som skal vitne mot 62-åringen, skal ha visst om hverandre, før én av dem tok mot til seg og anmeldte saken. «Han har vært flink,» har flere av ofrene sagt om mannens måter å skjule ugjerningene på.

LOKKET GUTTENE: Utad framsto mannen (62) som en pådriver for ungdomsarbeid. Men hinderløypa han bygde, ble brukt for å lokke til seg unge gutter.
PREST: Reimunn Førsvoll.