Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide tapte bortekampen i bibelbeltet

- Visste jeg ville få motstand på Sørlandet

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad traff sin far og kom til sine egne. For Knut Arild Hareide ble det et tøft møte med grasrota i eget parti.

AVVISTE SJEFENS RÅD: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk ikke gehør for sitt råd om å søke mot venstre da han møtte lokale partifeller i Agder torsdag. I stedet lyttet grasrota til nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Reporter: Mats Rønning. Video: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VENNESLA (Dagbladet): KrF-lederens rundtur i eget parti begynte med en varslet nedtur. Det lukkede rådsmøtet i frikirka i Vennesla sa klart nei til Hareides råd om å skifte side i politikken.

- Jeg visste at jeg ville få betydelig motstand da jeg kom til Sørlandet. Men det var også mange her som støttet mitt syn, sier Hareide til Dagbladet.

Det endelige rådet fra Agder KrF blir gitt under fylkesårsmøtet senere i måneden, men alt tyder på at innstillingen fra rådsmøtet blir fulgt. Det tar til orde for forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre om å tre inn i Erna Solbergs regjering.

Men Hareide avviser at slaget er tapt.

- Ingen av oss tør si hvilken retning det vil gå på landsmøtet, sier han.

Ved siden av står nestleder Kjell Ingolf Ropstad fra nabobygda Evje og Hornnes og nikker.

- Jeg er veldig glad for dette, men jeg er på hjemmebane, så jeg hadde jo klare forventninger på forhånd, sier han.

Bedt om å gå

Før møtet tok til, var det flere som sa rett ut at de mener KrF bør få en ny partileder. For mange er tilliten til Knut Arild Hareide borte.

NY LEDER: Knut Arild Hareide er ikke den rette til å lede KrF, mener Anne Ma Timenes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY LEDER: Knut Arild Hareide er ikke den rette til å lede KrF, mener Anne Ma Timenes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært uro i KrF i lang tid, og det toppet seg da Hareide ga sitt råd til landsstyret. Partiet trenger en ny leder, sa fylkestingsrepresentant Anne Ma Timenes på vei inn.

Hun får støtte av Grete Kvelland Skaara, partiets gruppeleder i Kristiansand, som selv var forhindret fra å stille.

- Knut Arild er en kjempekar, men han er ikke den rette til å samle KrF nå, sier hun.

- Forkastelig

Timenes og Skaare er slett ikke alene blant lokale KrF-ere. I en rundspørring som VG har foretatt blant 344 tillits- og folkevalgte, svarer 40 prosent at det ikke vil være rett av Hareide å fortsette som leder dersom hans syn ikke vinner fram på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Men partiet er splittet også her, for 37 prosent mener han bør fortsette, mens hele 22 prosent svarer «vet ikke».

- Å fremme krav om at Hareide skal gå av, synes jeg er forkastelig og irrelevant, sier Torhild Brandsdal, som i 18 år var ordfører i Vennesla før hun i 2017 ble stortingsrepresentant.

REAGERER: KrF-veteran og Norges lengstsittende kvinnelige ordfører Torhild Brandsdal vil ikke høre snakk om at Hareide bør trekke seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
REAGERER: KrF-veteran og Norges lengstsittende kvinnelige ordfører Torhild Brandsdal vil ikke høre snakk om at Hareide bør trekke seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Brandsdal er kreftsyk og sykmeldt, men var til stede under rådsmøtet i hjembygda. Hun er blant dem i partiet som ennå ikke har bestemt seg for om KrF bør samarbeide til venstre, til høyre eller fortsette som før - i opposisjon.

- Jeg heller mot høyre, men har hjertet til venstre. Individets frihet er viktig for meg, men det er også felleskapet og velferdsstaten, sier hun.

Løvens hule

- Jeg gleder meg, men jeg venter ikke jubel og stormende applaus, sa Hareide til Dagbladet før det lukkede møtet med ordførere, gruppeledere og lokallagsledere i Agder KrF.

Det ble applaus og stemningen framsto som gemyttelig og god, men jubel fikk han ikke. Og til dem som krever hans avgang byr han på forståelse.

- Jeg har gitt et tydelig råd. Da må jeg kunne forvente at det kommer stemmer som sier dette til partiet, sier han.

Om Hareide spilte på bortebane, så var nestleder Kjell Ingolf Ropstad definitivt blant sine egne. Faren - Bjørn Alfred Ropstad – er ordfører i hjemkommunen Evje og Hornnes. Han deler synet til sønnen om at KrF bør forhandle med Erna og co.

FAR OG SØNN: Kjell Ingolf Ropstad og faren Bjørn Alfred, ordfører i Evje og Hornes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FAR OG SØNN: Kjell Ingolf Ropstad og faren Bjørn Alfred, ordfører i Evje og Hornes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Men det er en krevende situasjon for partiet og mange vil uansett være skuffet når landsmøtet treffer sitt vedtak, sier Ropstad senior til Dagbladet.

På spørsmål om han mener Hareide bør fortsette som partileder selv om landsmøtet skulle vende tommelen ned for rådet hans, kommer svaret momentant:

- Ja, og jeg synes han holdt en glimrende tale til landsstyret.

Lilletun

I likhet med far og sønn Ropstad mener de fleste lokalpolitikerne som har uttalt seg, at KrF skal gå inn i dagens regjeirng og absolutt ikke felle Erna Solbergs regjering.

Men Vennesla er den avdøde, folkekjære Jon Lilletuns hjemkommune. Og det er en gammel industrikommune der arbeiderbevegelse og kristenliv har gått hånd i hånd. Han var Hareides politiske læremester, og så tett var forholdet mellom de to at KrF-lederen i sin tid ble kalt «bittelilletun».

TVISYN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide argumenterte for hver sitt syn under møtet med grasrota i Agder. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TVISYN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide argumenterte for hver sitt syn under møtet med grasrota i Agder. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg underslår ikke de politiske resultatene vi har fått med regjeringen. Det er ikke Høyre som er problemet. Høyre og KrF står sammen om viktige verdisaker. Det er Frp som er problemet, sier Hareide.

- Jeg tror veldig mange i Vennesla vil være enig i at det er veldig rart at det politiske skillet i Norge har gått mellom KrF og Senterpartiet, som jo har det sterkeste verdifellesskapet, sier Hareide og fortsetter:

- Lykkes jeg med mitt prosjekt, får vi for første gang siden 2005 en regjering uten et ytterfløyparti.

- Dødens posisjon

Den nye ordføreren i Vennesla, Nils Olav Larsen, sa tidligere i høst til Dagbladet at KrF bør gå inn i regjering.

- Nå er vi i dødens posisjon, sa han.

Foran møtet I kveld vil han lytte til både leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

- I utgangspunktet heller jeg til venstresida. Jeg vil understreke at her i Vennesla fungerer samarbeidet med Ap veldig bra. Men jeg tror det er en fordel med flertallsregjering. På venstresida blir vi avhenge av SV, og kanskje Rødt og MDG, sa Larsen.

Leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, er ikke i tvil om at partiet bør inn i Solberg-regjeringen.

- Jeg støtter nestledernes råd. Begrunnelsen er det vi har fått til sammen med regjeringen. Og så må vi trekke fram at i åtte år med rødgrønt styre ble KrF stemoderlig behandlet. Hadde det vært genuin interesse for oss, kunne de lyttes til oss da. Det gjorde de ikke, og det må vi ta lærdom av, sier Lütcherath.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!