New York Times:

- Visste om Hamas´ angrepsplaner

Et dokument avisa har fått tilgang til røper at det israelske militæret og etterretning hadde informasjon om et angrep likt det Hamas gjennomførte 7. oktober.

DOKUMENT: Dokumentet beskriver et scenario likt det faktiske angrepet i Israel 7. oktober. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB
DOKUMENT: Dokumentet beskriver et scenario likt det faktiske angrepet i Israel 7. oktober. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

The New York Times har gått gjennom et 40 sider langt dokument med kodenavnet «Jerikomuren».

Dokumentet, som skal være over ett år gammelt, skal beskrive en hendelse helt likt Hamas´ rystende angrep i Israel 7. oktober i år.

Det blir derimot ikke nevnt en dato for et slikt angrep, og det israelske militæret og etterretning avviste et slikt scenario. De mente, ifølge dokumentet, det ikke ville være mulig for Hamas å gjennomføre.

Angrepet krevde 1200 menneskeliv og hundrevis ble tatt som gisler, fortsatt er flere gisler holdt fanget på Gaza.

Denne videoen har blitt delt av en israelsk aktivist på X. Videoen er sett av over åtte millioner. Men den er ikke fra Gaza. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dokumentet beskrev et scenario hvor Hamas gikk til angrep med mål om å overrumple israelske befestninger rundt Gaza, ta kontroll i byer og storme sentrale militærbaser.

Det faktiske angrepet Hamas utførte likner skremmende mye på det beskrevet i dokumentet Times har fått tilgang til.

Tidlig lørdag morgen 7. oktober erklærte Hamas starten på en militæroperasjon mot Israel. Tusenvis av raketter ble skutt mot områder i det sørlige Israel og væpnede styrker tok seg inn i landet - både fra bakken, fra lufta og fra sjøen.

Israel svarte knallhardt og angrep Gazastripen. Siden det har det pågått voldsomme kamper i Gaza og tusenvis av menneskeliv har gått tapt.

Den siste tiden har Hamas og Israel inngått en avtale om en midlertidig våpenhvile.

Fredag 1. desember skulle avtalen om våpenhvilen være over. Natt til fredag melder derimot medier at Israel og Hamas har blitt enige om å forlenge våpenhvilen med ytterligere én dag.