- Viste bilde av drept opposisjonsmedlem

Sjokktaktikk fra Gordon Brown i Zimbabwe-diskusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias statsminister Gordon Brown brukte utradisjonelle taktikker for å overtale de andre statslederne under G8-møtet tirsdag. I diskusjonen hvordan landenes uttalelser om Zimbabwe skulle være, viste Brown flere statsledere et bilde av et drept medlem av opposisjonen, skriver Times online.

I de heftige debattene var blant annet Russland og Itaøioa uenige med at det burde innføres sanksjoner mot Zimbabwe. Gordon Brown forsøkte imidlertid å få støtte til en uttalelse som ikke anerkjenner Robert Mugabe som president.

Han gikk fram ved å vise et rystende bilde av en drept sjåfør for Zimbabwes opposisjonsparti MDC. Brown skal også ha sagt at hver dag verden fortsetter å forholde seg passive, vil slike tragedier følge, sier britiske myndighetskilder til avisa.

- Bred internasjonal enighet

Diskusjonen endte med at Russland og Italia også gikk inn for sanksjoner mot Zimbabwe. Vold og trusler har eskalert i landet etter presidentvalgets første omgang, noe som gjorde at opposisjonspolitikeren Morgan Tsvangirai trakk seg fra andre runde i valget.  

- Vi aksepterer ikke legitimiteten til noen regjering som ikke reflekterer viljen til det zimbabwiske folk. Vi vil ta videre steg, som å introdusere økonomiske og andre tiltak mot de individene som er anscarlige for volden, het det i uttalelsen etter møtet.

Gordon Brown uttalte etterpå at landene var enige om å sende en FN-utsending til landet.

- Dette er den sterkeste uttalelsen. Den viser hele det internasjonale samfunnets enighet og folks raseri over volden, truslene og den uriktige klamringen til makten som Mugabe-regjeringen står for, sa han.

BLE ENIGE: G8-lederne ble tirsdag enige om å ta til orde for sanksjoner mot Zimbabwe. Foto: GERARD CERLES/AFP/SCANPIX
BLE ENIGE: G8-lederne ble tirsdag enige om å ta til orde for sanksjoner mot Zimbabwe. Foto: GERARD CERLES/AFP/SCANPIX Vis mer

Tror på vedtak i sikkerhetsrådet

Selv om G8-landene framsto som enige, sier den russiske ambassadøren til USA at Russland fremdeles ikke er helt enige i hva sanksjonene mot landet skal bestå i.

Vestlige land mener likevel at de har nok støtte i FNs sikkerhetsråd til å få gjennom sanksjoner mot Zimbabwe. så sant verken Russland eller Kina legger ned veto. 

-  Ja, vi tror vi har de nødvendige ni av 15 stemmene for å få sanksjoner mot Zimbabwe vedtatt i FNs sikkerhetsråd, sier Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert, ifølge NTB.

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes også på tirsdag for å diskutere Zimbabwe. De foreslåtte FN-sanksjonene inkluderer våpenblokade og at en fryser de utenlandske kontoene til president Robert Mugabe og elleve av hans støttespillere.

Zimbabwe kritiserer uttalelsene fra G8-møtene for å være rasistiske og fornærme de afrikanske lederne ved å ikke akseptere deres beslutninger i saken.

- Viste bilde av drept opposisjonsmedlem
FLERE DREPTE: En avisannonse i Zimbabwe navngir noen av dem opposisjonspartiet MDC mener er drept etter valget i Zimbabwe. Gordon Brown skal ha vist fram et bilde av et drept opposisjonsmedlem foran andre statsledere på G8-møtet.