Viste fram liket

Den russiske sikkerhetstjenesten hevder de har drept geriljalederen Omar Ibn al Khattab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske statlige TV-kanalen RTR viste i dag fram bilder av et lik myndighetene hevder er av den beryktede geriljalederen Omar Ibn al Khattab.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hevdet fredag at Khattab ble drept i en militæroperasjon i mars. Tsjetsjenske ledere avviser at Khattab er død.

RTR viste flere minutter av et amatøropptak som skal ha blitt tatt av tsjetsjenske opprørere. Den døde lignet Khattab, som har et karakteristisk langt, mørkt hår, skjegg og rund ansiktsform.

Halshogd

Khattab har kjempet for opprettelsen av en selvstendig islamsk stat i Kaukasus siden 1999 sammen med den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev. Khattab kommer angivelig fra Jordan eller Saudi-Arabia.

Vestlig etterretning tror han har forbindelser med Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk, som mistenkes for terroraksjonene i USA 11. september i fjor.

Den russiske TV-kanalen Ekko TV meldte torsdag at liket av Omar Ibn al Khattab, som bare bruker navnet Khattab, ligger på et likhus i den sør-russiske byen Rostov.

Ifølge Ekko-TV var han halshogd, noe som vanskeliggjorde identifikasjonen.

Talsmann for den prorussiske administrasjonen i Tsjetsjenia, Akhmad Kadyrov, kalte torsdag opplysningene om Khattabs død for «fullstendig desinformasjon».

FSB har flere ganger tidligere kommet med påstander om at tsjetsjenske geriljaledere er blitt drept, men det har vist seg å være feil. Kadyrov sa han ikke vil tro FSBs påstander før han får se Khattabs lik.

(NTB-AFP)

KHATTAB DREPT: TV-bildene skal vise liket av den beryktede geriljalederen Omar Ibn al Khattab. Tsjetsjenske opprørere benekter at han er død.
<B>FØDT I JORDAN: Khattab skal være født i Jordan eller Saudi-Arabia og skal ha kjempet i Afghanistan før han dro til Tsjetsjenia.