Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Putins tale til nasjonen

Viste fram to av sine ansikter

I sin tale til nasjonen presenterte Vladimir Putin visjonen om Russland som den uovervinnelige, og som en velferdsstat som skal ta bedre vare på sine barn og sine eldre.

TØFF OG MILD: Journalister følger Putins tale fra et pressesenter i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix
TØFF OG MILD: Journalister følger Putins tale fra et pressesenter i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Den russiske presidenten sa torsdag at at Russland har utviklet en ny type strategiske våpen, som kan utstyres med atomstridshoder, og som kan utmanøvrere amerikanske forsvarssystemer. Under Putins tale ble det vist videoer av det nye våpenet som «leser topografien», og dermed skal være i stand til å ikke bli oppdaget av forsvarsvåpen. Det ble også vist video av undervannsdroner.

- Hør på oss nå

Den russiske presidenten sa at våpnene ble utviklet etter at USA trakk seg fra ABM-avtalen, om nedrustning og begrensning av strategiske kjernefysiske våpen, i 2002. Nå foreligger det russiske svaret. Retorisk sa Putin:

- Dere hørte ikke på oss da. Hør på oss nå.

Det var Putin den uovervinnelige som talte. Han ga en historisk og ideologisk begrunnelse for å presentere de nye våpnene.

- Jeg vil fortelle de som har prøvd å eskalere våpenkappløpet de siste 15 åra, å skaffe seg ensidig fordel over Russland, og innføre begrensninger og sanksjoner... Forsøket på å gjerde inne Russland har slått feil, sa Putin.

Et supervåpen

Om det nye supervåpenet sa Putin:

- Det er en lavt-flygende, vanskelig å oppdage cruise-missil med et kjernefysisk stridshode, med praktisk talt ubegrenset rekkevidde, og en uberegnelig fly-bane, som kan passere forsvarslinjer og er usynlig for alle eksisterende og framtidige systemer av både rakettforsvar og luftforsvar, sa Putin.

Han sa også at et angrep på en av Russlands allierte ville utløse et kjernefysisk svar fra Russland. Eksperter vil nå diskutere om dette gjelder for eksempel vestlige forsøk på å bli kvitt Russlands allierte i Syria, president Bashar al-Assad.

Verden kan nå stå framfor et nytt våpenkappløp. Det er mindre enn en måned siden USAs president Donald Trump lanserte sin nye kjernefysiske strategi, der han lovte en modernisering av USAs kjernefysiske arsenal.

- Det vil være så sterkt at det vil avskrekke fra enhver type aggresjon, sa Trump da han lanserte sin nye satsing på atomvåpen.

Valgkamp

Samtidig som Putin understreket enda sterkere enn vanlig at Russland ikke lar seg pille på nesa av noen, så var velferden og omsorgen for det russiske folk den andre siden av det ansiktet Putin viste fram i den årlige talen til nasjonen. Til stede var begge kamrene i parlamentet, Statsdumaen, og regionale og religiøse ledere. Putin demonstrerte at han var tøff på bortebane, men framsto som varm og omtenksom på hjemmebane.

For det er valgkamp i Russland. Torsdagens tale var Putins fremste bidrag til valgkampen før presidentvalget 18. mars. Onsdag møttes de seks andre kandidatene i en direkteoverført TV-debatt, som endte i kaos. Nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij sa i debatten at den liberale kandidaten Ksenia Sobtsjak var «ei hore». Sobtsjak svarte med å kaste et glass vann i ansiktet på Zjirinovskij. I forhold til de politiske lilleputtenes underholdende krangling, framsto Putin torsdag som statsmannen med stor S.

Konkrete løfter

Den russiske presidenten begynte sin tale med optimistiske prognoser for framtida. Han lovte og heve forventet levealder fra 65 til 73 år, og sa at ambisjonen var 80+. Han sa han ville øke Russlands BNP med ti prosent innen 2025, og at han ville halvere befolkningen som lever under fattigdomsgrensa, fra 20 til 10 millioner.

Putin var oppsiktsvekkende konkret, og sa pensjonene må reguleres sånn at de øker i forhold til prisstigning, og at de unge må få mulighet til å kjøpe sine egne boliger, og at renta derfor ikke kunne være høyere enn 8 - 9 prosent.

- Det er et moralsk ansvar å hjelpe de eldre, sa Putin.

Som en liberaler

Den russiske presidenten sa at Russland måtte deregulere økonomien, og legge til rette som mindre business. Det betyr at man må gjøre nettopp det Putin ikke har gjort, fordi han fram til nå han ansett kontroll som viktigere enn økonomisk vekst.

- Vi må legge til rette for mindre business, og skape en solid middelklasse, sa Putin. Det var akkurat slike formuleringer statsminister Dmitrij Medvedev brukte i de fire åra han holdt presidentstolen varm for Putin, fra 2008 til 2012.

Torsdagens tale var en av Putins viktigste. Overfor USA og Vesten var talen konfronterende. Putins budskap kan være Russlands bidrag til et nytt våpenkappløp. USA har på sin side allerede bidratt med sitt. På hjemmebane var imidlertid Putin mild og omtenksom. Han var på velgerjakt. For spørsmålet er ikke om Putin blir gjenvalgt som president 18. mars. Men om hvor mange som tar seg bryet med å gå og stemme.