Viste hvordan han flyttet likdelene

Den drapssiktede nordmannen (49) deltok under rekonstruksjon med thailandsk politi. Skal ha gitt helt ny versjon av hendelsesforløpet i dag.

VISTE FRAMGANGSMÅTEN: Den siktede norske 49-åringen viser politiet hvordan han flyttet søppelkassa med likdelene fra rom til rom i huset, under rekonstruksjonen i dag. Foto: LARS GÖRAN DIKANDER
VISTE FRAMGANGSMÅTEN: Den siktede norske 49-åringen viser politiet hvordan han flyttet søppelkassa med likdelene fra rom til rom i huset, under rekonstruksjonen i dag. Foto: LARS GÖRAN DIKANDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHALONG/OSLO (Dagbladet): Bare to dager etter at han ble arrestert, var den drapssiktede Thailand-bosatte nordmannen (49) tilbake i sitt herskapelige hus på Phuket. Godt bevoktet av politiet gjennomførte han en rekonstruksjon av hendelsene han er siktet for: å ha drept sin kjæreste Rungnapa «June» Ratchasomut og deretter skjult likdeler fra den døde kvinnen i en søppelkasse.

Dagbladet møtte 49-åringen på cella i Chalong tidligere i dag. Der fortalte han hvordan han flyttet søppelkassa med likdelene fra rom til rom i huset, før den endte opp på et baderom i underetasjen, der innholdet ble avdekket under politiets razzia tirsdag.

- Etter hvert ble det en vane å flytte på søppelkassa, forklarte Østlands-mannen, som er siktet for drap, for å ha skjult liket, samt ulovlig våpenbesittelse.

Ikke kausjon I 11.30 tida norsk tid ble han framstilt for fengsling i Phuket provinsrett. Thailandske lokalmedier har spekulert på om den velstående nordmannen kunne bli løslatt mot kausjon, men utfallet av rettsmøtet ble en tolvdagersperiode i arresten.

Ifølge thailandsk rettssystem må en varetektsfange fengsles hver tolvte dag, fram til saken kommer opp for retten.

Da Dagbladet snakket med ham tidligere i dag, fortalte han at en krangel med June seinsommeren 2009 kulminerte i at han dyttet henne ned trappa, slik at hun døde. Deretter fikk han panikk og satte i gang prosessen med å skjule liket.

- Slo hodet i bakken Ifølge thailandsk lokalpresse ble han på ny avhørt av politiet etter rekonstruksjonen i dag. Og versjonen som er referert, skiller seg vesentlig fra beretningen han ga til Dagbladet:

Nå refereres han på at June slo ham først, og slo hodet i veggen da han slo tilbake, slik at hun gikk i bakken. 49-åringen var sikker på at hun ville komme seg til hektene igjen, og forlot henne liggende der.

Da han så kom tilbake etter en halvtime, oppdaget han at hun ikke hadde puls. Dermed fikk han panikk.

Under dagens politiavhør har han ifølge lokalpressen også fortalt at han de første tre månedene hensatte søppelbøtta med kroppsdelene på et vaskerom i kjelleren. Da han sjekket innom, vasket han golvet og sprayet luftforfrisker i rommet.

Fant parkert bil Junes forsvinning har fått mye spalteplass i thailandske medier, og familien har utøvd tungt press på politiet for å få fart på etterforskningen. En fetter forteller til ei lokal avis i dag at familiens mistanke ble vakt nærmest ved en tilfeldighet:

TROLIG DREPT: Rungnapa «June» Ratchasomut antas drept av den norske 49-åringen. Hun var 30 år da hun forsvant seinsommeren 2009. Foto: PRIVAT
TROLIG DREPT: Rungnapa «June» Ratchasomut antas drept av den norske 49-åringen. Hun var 30 år da hun forsvant seinsommeren 2009. Foto: PRIVAT Vis mer

Etter at June hadde flyttet ut fra sin politiektemann, som hun forlot nordmannen til fordel for kort tid før forsvinningen, ringte han familien og fortalte at hun ikke hadde gitt lyd fra seg på tre dager. Fetteren dro da til nordmannens hus på feriestedet Kata, i håp om å finne henne der.

Utenfor huset sto Junes Honda Accord parkert, men nordmannen forklarte at hun hadde etterlatt bilen der, avlagt ham et kort besøk, for så å bli plukket opp av noen i en pickup.

Dokumenter fjernet Mistanken ble vakt fordi June, som drev en eiendomsgeskjeft sammen med nordmannen, alltid hadde med seg viktige dokumenter overalt, blant annet fordi utlendinger ikke kan besitte tomter i Thailand. Dermed måtte hun, ikke ekskjæresten, oppbevare papirene.

Dokumentene viste seg imidlertid å være fjernet fra bilen, og familien begynte å mistenke at den norske 49-årigen sto bak forsvinningen.

De møtte imidlertid liten interesse fra det lokale politiet. Men til slutt fattet det sentrale politiet i Bangkok interesse for saken fordi også en annen av nordmennenes kjærester ble meldt forsvunnet. De bestemte seg derfor for å gjennomføre razziaen mot huset.

STASELIG: Både lokale og utenlandske medier har vist stor interesse for drapssaken. I dag ble rekonstruksjonen i mannens herskapelige hus (bildet) avbrutt på grunn av medietrøkket på stedet. Foto: HARALD HENSCHIEN / DAGBLADET
STASELIG: Både lokale og utenlandske medier har vist stor interesse for drapssaken. I dag ble rekonstruksjonen i mannens herskapelige hus (bildet) avbrutt på grunn av medietrøkket på stedet. Foto: HARALD HENSCHIEN / DAGBLADET Vis mer

Selv om den andre kvinnen kom til rette mandag, dagen før raidet, ble det gjennomført - og de om lag 20 politifolkene avdekket da likrestene i underetasjen.

Likrestene som antas å være levningene av June, er til DNA-analyse på et rettsmedisinsk institutt for å kunne fastslå identiteten.

KUMMERLIG TILVÆRELSE: Nordmannen har de to siste dagene sittet i politiarresten i Chalong. I dag ble han varetektsfengslet for tolv nye dager. Foto: LARS GÖRAN DIKANDER
KUMMERLIG TILVÆRELSE: Nordmannen har de to siste dagene sittet i politiarresten i Chalong. I dag ble han varetektsfengslet for tolv nye dager. Foto: LARS GÖRAN DIKANDER Vis mer