Viste ingen nåde

Blodige lik av islamske separatister lå i gatene etter gårsdagens blodbad i Sør-Thailand, der minst 107 mennesker ble drept. De fleste var tenåringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 30 lik lå stablet inne i Kreu-Se-moskeen, der separatister ble drept etter å ha flyktet i går. Utenfor var en politibil dekket av størknet blod. Minst 112 islamske separatister ble drept i det som var den blodigste dagen i et opprør som til sammen har krevd 160 liv siden nyttår.

- De fleste av de døde var ungdommer mellom 15 og 20 år, men to av lederne var mellom 50 og 60, sa politisjef Proong Bunphandung til nyhetsbyrået AP. Tre politifolk og to soldater ble drept. De fleste separatistene var bare bevæpnet med macheter og kniver. Opprøret skjedde i de sørlige provinsene Yala, Pattani og Songkhla.

Rundt 100000 nordmenn reiser til Thailand hvert år, og Utenriksdepartementet vil ikke advare nordmenn mot å dra på ferie til landet til tross for urolighetene.

- Det er ikke noe som tyder at angrepene blir rettet mot turister, og uroen skjer ikke i typiske tu-ristområder, sier Karsten Klepsvik, pressetalsmann i Utenriksdepartementet. Turistøyene Phuket og Samui ligger i Sør-Thailand, men langt fra provinsene der urolighetene fant sted.

Harde metoder

Blodbadet i Sør-Thailand startet natt til i går da unge opprørere angrep mer enn 15 politistasjoner og militære sjekkposter i landets tre sørligste provinser. Opptil hundre opprørere kan ha deltatt i angrepene, og ingen hadde i går tatt på seg ansvaret for aksjonene.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra benektet at separatistene har kontakter med internasjonal terrorisme.

Forholdene mellom sentralmyndighetene i Bangkok og muslimer i de tre sørlige provinsene har lenge vært svært spent.

Diskriminering

Størstedelen av befolkningen i området er muslimer, mens den store majoriteten i landet er bud-dhister. Muslimene i sør sier at deres kultur og språk blir diskriminert, og viser blant annet til at de statlige skolene underviser på thai. Muslimene snakker en dialekt av malay, språket som blir snakket i nabolandet Malaysia. Analytikere frykter at regjeringens harde metoder har forverret situasjonen i provinsene.

- Episoden vil definitivt røre ved muslimers følelser. De vil ha dårlige følelser for myndighetene og opprøret vil fortsette, sier viseformannen i det islamske råd i den nærliggende provinsen Narathiwat til nyhetsbyrået AFP.

BLODIG: Blodige lik i gatene i Yala-provinsen i Sør-Thailand vitnet om brutaliteten i urolighetene i går, der minst 107 mennesker ble drept.