Viste pilotvideo uten tillatelse

Nå beklager Oslo Lufthavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full krangel om pilotvideo

(Dagbladet.no:) I midten av mars kom en Norwegian-pilot i diskusjon med sikkerhetsvaktene på Gardermoen da han passerte sikkerhetskontrollen.

Piloten gikk gjennom kontrollen to ganger, men vaktene mente at måten han gikk gjennom kontrollen på, ikke var i tråd med regelverket og at passeringene dermed ikke kunne godkjennes.

Godkjent passering

Ved tredje passering ble imidlertid sikkerhetskontrollen godkjent med polititjenestemenn som vitner. Men da hadde piloten allerede vært om bord i Norwegian-flyet han skulle føre, og flyet ble derfor satt på bakken for å gjennomsøkes.

Piloten ble fratatt id-kortet og dermed i praksis utelukket fra arbeidsplassen inntil saken var gjennomgått av både Oslo Lufthavn og Norwegian.

Viste videoopptak uten lov

Episoden forårsaket mange reaksjoner i flygermiljøet. Oslo Lufthavn kopierte opp videoopptaket av piloten og passeringene hans. Deretter viste de frem videoen uten at piloten ble gjort oppmerksom på det eller ga tillatelse til det.

Viste pilotvideo uten tillatelse

Videoen ble blant annet vist for leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde. Norsk Flygerforbund er den største fagforeningen for piloter og organiserer SAS og Braathens. Forbundet er storebror og konkurrent til Norwegian Pilot Forening, som den aktuelle piloten tilhører.

Norsk Flygerforbund valgte å kommentere videoen og legge sin konklusjon ut på hjemmesidene sine. Flygerforbundet ga Norwegian-piloten skylda for episoden.

OSL beklager

Piloten og Norwegian Pilot Forening reagerte kraftig på at videoen ble vist frem. Datatilsynet slo fast at handlingen var ulovlig og at opptaket skulle ha blitt slettet. Nå har Oslo Lufthavn (OSL) krøpet til korset og beklaget hendelsen overfor den aktuelle piloten.

I brevet beklager OSL at samtykke ikke ble innhentet. OSL beklager også at regelverket ikke ble fulgt.

Piloten er tilbake i jobb hos Norwegian.

- Han er i tjeneste som styrmann, bekrefter informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen. Hun vil ikke si om saken har fått ytterligere følger for piloten.