Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viste puppene mot dansk asylpolitikk

- Visst pokker er det kaldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danmark har høstet internasjonal oppmerksomhet for sin strenge asylpolitikk. Mest kritikk har vedtaket om å frata asylsøkere dyre smykker på grensen fått, blant annet fra Europarådet.

I Danmark er asyl derfor et hett stridstema, og gruppa Welcome to Denmark marsjerte i dag gatene i København svært lettkledd for å rette oppmerksomhet mot det de mener er en inhuman og kald dansk asylpolitikk.

Flere av gruppas medlemmer strippet ned til bare underbuksa, og bar et banner merket «Refugees are still cold» framfor sine nakne bryst. Noen av de lettkledd demonstrantene gikk også barføtt i den danske hovedstaden, mens gradestokken viste to små varmegrader.

- Vi gjør dette for å vise hvor kald regjeringens asylpolitikk er, sier Rasmus Hansen til Dagbladet.

- Altfor strenge Han var en av dem som brukte naken hud for å rette skyts mot regjeringens politikk. 

- Dem som kommer hit trenger mat og klær, og de må tas hånd om på en skikkelig måte. Vi er altfor strenge i asylspørsmål, Danmark burde ta i mot alle som behøver vår hjelp, sier Hansen videre.

Asylsøkere som kommer til Danmark må regne med å gi fra seg eventuelle verdisaker som er verdt mer enn 10 000 kroner. Unntaket er gjenstander med stor affeksjonsverdi, som gifteringer. Danskenes utlending-, integrasjons- og boligminister, Inger Støjberg, har også gjort seg bemerket gjennom annonser som skal skremme asylsøkere fra å komme til landet. 

- Kaldt Danmark, som er unntatt fra migrasjonsspørsmål under EU-traktaten, har kun sagt ja til å ta imot 1000 av de drøyt 160 000 asylsøkerne som EU skal relokere de neste årene, hovedsaklig fra Hellas.  

- Visst pokker var det kaldt, sier Mette Nielsen, også hun fra Welcome to Denmark.

VISTE PUPP TIL MYNDIGHETENE: Mette Nielsen og gruppa Welcome to Denmark mener danskenes asylpolitikk er altfor streng. Hun gikk barbeint i bare trusa for å vise sin sympati med kalde og desperate asylsøkere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VISTE PUPP TIL MYNDIGHETENE: Mette Nielsen og gruppa Welcome to Denmark mener danskenes asylpolitikk er altfor streng. Hun gikk barbeint i bare trusa for å vise sin sympati med kalde og desperate asylsøkere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter henne idet hun kler på seg lag på lag med varmt tøy på et gatehjørne i København. For få minutter siden gikk hun i bare trusa og ropte slagord om fri asyl til Danmark, en skarp kontrast til dagens faktiske asylpolitikk.

Polarisert  Flere hundre marsjerte med henne, de fleste betraktelig bedre kledd - men alle iført skarp kritikk av Danmarks nåværende asylregime.

- Nakenheten har to dimensjoner. Den ene er det rent faktiske, at det er kaldt ute, og dem som kommer hit trenger varme klær. Den andre er symbolsk, og skal vise hvor kald vi synes dansk asylpolitikk er.  

Like etter marsjen arrangerte For frihed, en dansk avstamning av høyreekstreme Pegida, også folkemøte og marsj. Her var beskjeden det stikk motsatte: Danmark burde stramme inn på sin asylpolitikk, ble det hevdet.

Dansk politi ga Nielsen og hennes lettkledde kumpaner klar beskjed om å ligge unna For frihed-marsjen. Et titalls andre motdemonstranter var likevel tilstede og ropte ubekvemsord mot den kontroversielle gruppa.

FRØS I SYMPATI: Gruppa Welcome to Denmark med klar beskjed til myndighetene. De kledde av seg i sympati med asylsøkere til Danmark.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRØS I SYMPATI: Gruppa Welcome to Denmark med klar beskjed til myndighetene. De kledde av seg i sympati med asylsøkere til Danmark. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer