Viste ryggen og fingeren til Jimmie Åkesson

Lederen for Sverigedemokraterna holdt valgappell foran Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 150 personer møtte ved 13.30-tida i dag opp utenfor Stortinget for å vise både sin støtte og avsky til Sverigedemokraterna (SD) og deres leder Jimmie Åkesson (35).

Og det var motdemonstrantene som fikk størst oppmerksomhet, som de fikk i går i Nyköping. Omtrent 40 personer stilte seg opp rett foran Åkesson med ryggen mot ham. Gjennom hele den 30 minutter lange talen stod de og ropte følgende:

- Ingen rasister i våre gater.

Samtidig klappet de med hendene, viste fingeren, kastet ut små apparater som lagde lyd, og det kan også virke som de kastet ut luktbomber.

- «Naziparty-svensker - GO HOME», stod det på et av motdemonstrantenes skilter.

Åkesson hadde fått politieskorte gjennom Oslos gater og talte med et massivt politioppbud rundt seg. Etter talen sa han til Dagbladet at de har opplevd lignende ved tidligere arrangementer i Sverige, men at de ikke trodde det kom til å skje i Norge.

- Jeg hadde ikke forestilt meg dette i Norge. Jeg trodde nordmenn var mer tolerante og vant til en mer åpen debatt.

Første gang i Norge Selve talen til Jimmie Åkesson ble innledet med å si at Sverigedemokraterna aldri før har vært i Oslo, men fordi det i dag befinner seg mellom 80 000-100 00080 000-100 000 svensker i Norge, og 50 000 av dem i Oslo, så ønsket de å treffe mulige velgere.

Partiet ligger an til å få en viktigere posisjon i den svenske Riksdagen etter valget 14. september. Flere svenske partier skal ta turen til Norge for å nå ut til svenskene som oppholder seg her. 

De titusener av svensker som bor og jobber i Norge var også et viktig element i Åkessons tale. 

- Mange svensker drar til Norge for å jobbe fordi det er så vanskelig å få jobb i Sverige. Spesielt for ungdommer. Det skal ikke være slik at man må flytte til et annet land fordi det ikke finnes jobber i Sverige, sa han.

Skylden til denne problematikken la han på regjeringen som nå har styrt i Sverige i åtte år.

JIMMIE ÅKESSON: Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, fikk hard medfart av demonstranter da han pratet til svenske velgere på Eidsvolls plass. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
JIMMIE ÅKESSON: Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, fikk hard medfart av demonstranter da han pratet til svenske velgere på Eidsvolls plass. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi må lære av Norge og vokse ved bruk av vår egen arbeidskraft. Vi har hatt en høyreregjering i Sverige i åtte år, og det har ført til høyere arbeidsløshet, spesielt blant unge, sa han.

Supportere Det var likevel ikke bare motdemonstranter som hadde møtt opp utenfor Stortinget. Mellom 50 og 60 tilhengere av Åkesson og Sverigedemokraterna stod og fulgte med på budskapet hans, men det var ikke lett å skille mellom dem og motdemonstrantene.

På grunn av støyen motstanderne lagde, ble Åkesson og hans kollega fra Gøteborg Jörgen Fogelklou ble etter en stund nødt til å be dem dempe seg.

- Unnskyld, kan de som bråker vennligst dempe seg? Vi hører ikke hva vi selv tenker her, sa Fogelklou.

Dette ble overhørt av den høylytte folkemengden, så politikerne ble bare nødt til å overdøve motdemonstrantene.

Fått kritikk - Vi må ha en mer innvandringssikker politikk, og vi må få til en mer nyansert debatt enn den som foregår i Sverige nå. Vi må alle bli mer selvkritiske og bli mer nyanserte, sa Åkesson fra talerstolen.

Det var viktig for dem å få fram at kritikken de har fått for sin kritiske holdning til innvandring ikke har vært så svart og hvit som den har blitt framstilt.

- Det er ikke sånn at man enten er helt i mot innvandring eller helt for. Det har alltid finnes innvandring i Sverige, og det er mange med bakgrunn fra andre land som gjør Sverige bedre, sa Åkesson.

Sverigedemokraterna har fått kritikk fra flere hold på grunn av deres innvandringskritiske holdning.
Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype

TILHENGERE: Det var også en rekke tilhengere som støttet Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna utenfor Stortinget i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TILHENGERE: Det var også en rekke tilhengere som støttet Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna utenfor Stortinget i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer