- Visum-nei til pakistansk bestefar «oser av mistro»

Nå vil SV, Arbeiderpartiet og Venstre ha svar på om visumpolitikken er strammet til.

NYFØDT: Her er Muhammad Fateh (76) med sitt barnebarn Madiha da hun nettopp hadde kommet hjem fra fødeavdelingen på Bærum sykehus, og tante Zahida Bibi. Foto: Privat
NYFØDT: Her er Muhammad Fateh (76) med sitt barnebarn Madiha da hun nettopp hadde kommet hjem fra fødeavdelingen på Bærum sykehus, og tante Zahida Bibi. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette oser av mistro, utbryter Karin Andersen (SV) da hun hører om pakistanske Muhammad Fateh (76) som har seks barn og 24 barnebarn i Norge.

Slik Dagbladet skrev i går har Fateh vært 22 ganger på besøk i Norge siden 1991, men fikk i sommer nei på sin siste visumsøknad.

- Jeg synes at en bestefar som har reist ut og inn av Norge og besøkt barnebarna i flere år skal få lov til å fortsette å gjøre det. Jeg er bestemor selv, og besøker barnebarna ofte, og det behovet har vel de fleste besteforeldre, sier Karin Andersen til Dagbladet.

- Urimelig? Karin Andersen er SVs medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Hun stilte i går justisminister Anders Anundsen skriftlig spørsmål om det har skjedd en innstramming i visumpolitikken.

Det samme sier Venstres André N. Skjelstad at han vil gjøre.

«Mener ministeren det er urimelig at besteforeldre får besøke sine barnebarn og har Regjeringen strammet inn regelverk og praksis for å få slik visum?», skriver Karin Andersen i sitt spørsmål til justisministeren.

SPØRSMÅL OM VISUM-NEI: SV, Venstre og Arbeiderpartiet vil vite om visumpolitikken er strammet til, etter at pakistanske Muhammad Fateh (76) ikke lenger får besøke sine 24 barnebarn i Norge. Nå får justisminister Anders Anundsen (Frp) spørsmål om saken fra Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPØRSMÅL OM VISUM-NEI: SV, Venstre og Arbeiderpartiet vil vite om visumpolitikken er strammet til, etter at pakistanske Muhammad Fateh (76) ikke lenger får besøke sine 24 barnebarn i Norge. Nå får justisminister Anders Anundsen (Frp) spørsmål om saken fra Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Muhammad Fatehs sønn Muhammad Gulzar er opprørt over at han som norsk statsborger ikke får lov til å ha sin far på besøk. Karin Andersen mener at Utlendingsdirektoratets (UDI) del-begrunnelse om at Pakistan er et land med «stort potensiale for emigrasjon» er en kollektiv mistenkeliggjøring.

«Trasig» Venstres André N. Skjelstad synes saken er «trasig».

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, men jeg blir jo litt forundret hvis dette er en ny praksis, for avtalen til regjeringspartnerne er å ikke ha en innstramming på visumfeltet. Jeg vil sjekke dette og følge opp saken gjennom et skriftlig spørsmål. Vår holdning er definitivt ikke at det skal bli vanskeligere å få visum, snarere tvert imot, sier André N. Skjelstad.

Hvordan han vil følge opp saken videre, avhenger av det svaret han får.

Ap stusser Saken får også Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen til å spørre om det har skjedd en visum-innstramming. Heller ikke han vil kommentere enkeltsaker.

- Men det er lett å forstå familien, som har kommet i en fortvilt situasjon. Hele poenget med denne typen visum er å opprettholde kontakten med slektninger i hjemlandet, sier han til Dagbladet.

Til Dagbladet har UDI opplyst at det de siste årene ikke har skjedd noen «vesentlige endringer eller innstramminger i visumregelverket.» Det får Sivertsen til å stusse.

- «Vesentlige endringer»? Jeg er litt usikker på hva det betyr, for det kan jo forstås som at det er gjort endringer, sier han til Dagbladet.

Svarer i Stortinget Sivertsen sier at Arbeiderpartiet vil gå gjennom UDIs hjemmesider, og også ellers sjekke om det har kommet noen oppdateringer av visumregelverket. Når han hører at SV og Venstre ber justisministeren avklare om det har skjedd en innstramming, sier Sivertsen dette:

- Da skal vi følge veldig nøye med på svarene.

Overfor Dagbladet henviser kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet.

- Det er de som har gjort denne vurderingen i en helt konkret sak, så det er ikke riktig at statsråden går inn på det, sier Lorange. Han sier at Anundsen ikke vil kommentere spørsmål fra stortingsrepresentanter før han har gitt sine svar i Stortinget.

- Må jo være regler - Jeg må bare forutsette at UDI har en praksis som er godkjent, og kan ikke uttale meg om enkeltsaker. Det må jo være regler for dette, for ellers kunne jo folk reise fritt inn og ut, sier Kristelig Folkepartis medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen, Geir S. Toskedal.

«Kan kanskje virke urimelig slik det er fremstilt, men jeg sitter ikke inne med tilstrekkelig informasjon til å kunne si at vedtaket er rett eller feil. UDI sin oppgave er å vurdere risiko for at søker blir i landet utover utreisedato», skriver Senterpartiets Heidi Greni i en tekstmelding.

NY PRAKSIS?: - Jeg blir jo litt forundret hvis dette er en ny praksis, for avtalen til regjeringspartnerne er å ikke ha en innstramming på visumfeltet, sier stortingsrepresentant André N. Skjelstad (Venstre) Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
NY PRAKSIS?: - Jeg blir jo litt forundret hvis dette er en ny praksis, for avtalen til regjeringspartnerne er å ikke ha en innstramming på visumfeltet, sier stortingsrepresentant André N. Skjelstad (Venstre) Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

Dagbladet har ikke fått kontakt med lederen i kommunal- og forvaltningskomiteen, Helge André Njåstad (Frp), som er i USA.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker som UDI har behandlet, og har også full tillit til at de behandler sakene skikkelig ut fra det regelverket som finnes, sier Høyres Mudassar Kapur til Dagbladet.

PÅ BESØK 20 GANGER: - Hvis han har besøkt barnebarna i Norge over 20 ganger, er det vel ingen grunn til å tenke at han har en stygg plan om å bli igjen nå heller, sier Karin Andersen (SV) om at pakistanske Muhammad Fateh (76) har fått visum-nei av Utlendingsdirektoratet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PÅ BESØK 20 GANGER: - Hvis han har besøkt barnebarna i Norge over 20 ganger, er det vel ingen grunn til å tenke at han har en stygg plan om å bli igjen nå heller, sier Karin Andersen (SV) om at pakistanske Muhammad Fateh (76) har fått visum-nei av Utlendingsdirektoratet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer