Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visum-trøbbel stanset Joshua French-lege

Ble stanset gå grensa da han skulle vitne om Joshua Frenchs helse.

OPPGITT: Joshua French fotografert i retten på torsdag. Dommeren i drapssaken mot French vil ikke avsi dom før legene bak en norsk rapport om Frenchs helse har forklart seg. Men en av legene ble nektet innreise i landet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
OPPGITT: Joshua French fotografert i retten på torsdag. Dommeren i drapssaken mot French vil ikke avsi dom før legene bak en norsk rapport om Frenchs helse har forklart seg. Men en av legene ble nektet innreise i landet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske legen Gunnar Farstad ble søndag returnert til Norge etter å ha blitt nektet innreise til Kongo, melder NTB mandag morgen.

Dagbladet har søkt Farstad mandag - uten hell.

— De sier at hans visum ikke var gyldig, sier ministerråd Jon Otto Brødholt i UD til NTB mandag morgen.

Søndag kveld sa Brødholt at begge legene har identiske papirer og har fått visum utstedt samtidig ved ambassaden i Stockholm.

— Det er kongolesiske myndigheter som må svare for hvordan de håndhever sitt eget innreiseregelverk, sier Brødholt.

Anestesilegen Farstad utarbeidet sammen med psykiater Kyrdalen den mye omtalte medisinske rapporten om Joshua French i midten av januar.

Hasteinnkalt I går kveld ble det kjent at Farstad hadde fått trøbbel ved innreise til landet, der han skulle forklare seg om sine undersøkelser av Joshua French.

Farstad reiste til Kongo sammen med sin kollega Lavrantz Kyrdalen, etter at begge ble hastetilkalt til å vitne i rettssaken mot Joshua French.

Begge de norske legene ankom med samme fly fra Brüssel søndag kveld. Mens Kyrdalen fikk passere uten problemer, ble Farstad holdt igjen.

- Vi vet ikke hvorfor han ble holdt tilbake. Begge legene har identiske papirer og har fått visum utstedt samtidig, sa ministerråd Jon Otto Brødholt i Utenriksdepartementet (UD) til NTB i går.

Norges generalkonsul i Kongo, Hanne Dokolo, var søndag kveld på flyplassen for å forsøke å løse situasjonen som var oppstått.

Anestesilegen Farstad utførte sammen med psykiater Kyrdalen den mye omtalte medisinske rapporten om Joshua French i midten av januar.

Undersøkelsene som ble gjennomført den 16. og 18. januar skjedde i samarbeid med tre kongolesiske leger.

Rapporten ble først oversendt Kongos myndigheter, men ble ikke kjent for den militære domstolen før lederen for påtalemyndigheten sendte den til dommer Serge Kabondo mandag i forrige uke.

Hele Norges coronakart