Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visumsjokk for Gros direktør

Direktør Maza Bekele i WHO er sjokkert og opprørt over norske myndigheters visumpraksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå skjønner jeg de etter hvert mange som snakker om «Festung Norwegen», sier hun.

Maza Bekele er direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO) med ansvar for samordning av arbeidet til de frivillige organisasjoner. I sommer skulle hun sammen med sin norske ektemann gjennom 30 år besøke slekt og venner her i landet.

Men det må hun se langt etter.

Kunne ikke reise

Bekele forteller at hun i mai søkte om flerinnreisevisum til Norge. Elleve dager seinere fikk hun passet tilbake med tillatelse til én innreise, gyldig i en måned. Innreise i Norge måtte skje før 20. juni.

- Av mange årsaker kunne vi ikke reise da. Det innvilgede visum vil derfor ikke bli benyttet, sier hun.
I et brev til Den norske ambassade i Sveits spør hun om Norge har lagt om sin visumpolitikk. Hennes mann fikk i telefonsamtale med ambassaden i Bern opplyst at multivisum må utstedes av UDI i Oslo, og at behandlingstida er 10- 12 uker.

Beklager

I brevet til ambassaden siterer Bekele sin nye sjef, Gro Harlem Brundtland, som pleier å spørre etter sakens grunnleggende fakta.

- Jeg beklager hvis Maza Bekele føler seg dårlig behandlet av ambassaden, sier chargé d'affaires Lajla Jakhelln ved Norges ambassade i Bern.

Hun innrømmer at ambassaden har gjort to feil og ellers kommunisert dårlig med Bekele.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!