Vitamin E reduserer kreftfaren

Daglige doser med E-vitamin kan redusere risikoen for prostatakreft med en tredjedel. Og enda en gledelig melding: Sjansene for å dø av kreft reduseres med 41 prosent ved bruk av E-vitamin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en oppsiktsvekkende undersøkelse Universitetet i Helsinki har foretatt på 30 000 mannlige røykere mellom 50 og 69 år. De samme undersøkelsene med vitamin A viste ingen resultat.

Omtrent halvparten av de som deltok i forsøket fikk en daglig dose med 50 milligram E-vitamin.

Dette ligger omtrent to og en halv gang mer enn det de fleste får naturlig gjennom mat. Halvparten av disse igjen tok tilskuddet sammen med vitamin A. Av de undersøkte var det også en gruppe som bare tok vitamin A.

Etter fem til åtte år med vitamintilskuddet, hadde de 14 564 mennene som tok E-vitamin alene eller sammen med beta karotin (vitamin A), 32 prosent færre tilfeller av prostatakreft, enn de de 14 569 som ikke hadde tatt E-vitamin. I tillegg var det 41 prosent færre kreftdødsfall blant de som hadde tatt vitaminene. I den gruppen som kun tok vitamin A så faren for kreft ut til å øke, medler NBC. Dette står i sterk kontrast til tidligere undersøkelser som er gjort med vitamin A tidligere.

Forebygger ødeleggelse

Både vitamin E og beta karotin inneholder sammensetninger som kan forebygge ødeleggelse av cellene.

- Uansett er det bare vitamin E som ser ut til å gi den mest signifikante beskyttelsen mot kreft, sier Demetrius Albanes, en av forskerne som var med på eksperimentet.

Albanes påpeker imidlertid at det ikke er risikofritt å ta vitamin E. Blant de som tok tilskuddet var det 66 personer som døde av blødende hjerneslag. Til sammenlignining ble 44 personer av de som ikke tok vitaminet rammet av samme type slag.

Forskerne er ikke helt sikre på de eksakte mekanismene for hvordan vitamin E forhindrer kreft, men antar at det hindrer en reproduksjon av cellene. Det er også mulig av stoffet styrker immun-forsvaret.