Vitenskap og rett

Juryen i Hålogaland lagmannsrett satte i går punktum for en enestående sak i norsk kriminalhistorie. Og åpnet samtidig et nytt kapittel: En dyktig forsvarer vil heretter lete med lys og lykte etter forskere og ny kunnskap som kan så tvil om tiltalen mot hans klient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da kvinnen fra Bjarkøy ble varetektsfengslet for drøyt to år siden var hun siktet for å ha tatt livet av fire av sine fem barn. I går reiste hun hjem som en uskyldig kvinne, frikjent for det eneste dødsfallet hun ble tiltalt for. Et trist og dramatisk kvinneliv går over i en lysere, men fortsatt svært vanskelig fase. Hun har fire gravsteder å stelle og mange traumatiske opplevelser å bearbeide.
  • For ni måneder siden felte to juridiske og tre lekdommere i Trondenes herredsrett enstemmig en begrunnet dom for at kvinnen hadde tatt livet av sønnen Nikolai ved å kvele ham med en plastpose. Juryen av likemenn kom til et annet resultat, til tross for at førstelagmann Gaute Gregusson i rettsbelæringen, ifølge de som var til stede, gikk langt i å gi juryen føringer for å kjenne henne skyldig.
  • Juryen vurderte sakens bevis og kom til at disse ikke var sterke nok. Og kjennelsen kan ikke uten videre tolkes som en overprøving av herredsretten. For på vesentlige punkter er det kommet nye momenter inn i saken i annen runde.
  • Foran herredsrettssaken nektet Bjarkøy-kvinnen å la seg avhøre av politiet, etter råd fra sin daværende forsvarer. I rettens øyne kan dette ha svekket hennes troverdighet. Denne gangen har hun samarbeidet med politiet under forberedelsene til rettssaken.
  • Men det viktige, nye momentet var rapporten fra Nina Øyen, førsteamanuensis i medisinsk etikk, som lagmannsretten oppnevnte som sakkyndig etter forslag fra forsvarer Harald Stabell. Med bakgrunn i at det er mye inngifte i Bjarkøy-kvinnens familie, undersøkte Øyen vev og blod fra avdøde Nikolai, og fant en genmutasjon som kan ha ført til at gutten var arvelig disponert for et syndrom som kan føre til plutselig død.
  • Helt ny kunnskap innen arvelighetsforskning kan ha vært avgjørende for at moren fra Bjarkøy ble frikjent for drap på sin egen sønn.