Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitenskapsmann sier Irak ødela våpen før krigen

En irakisk vitenskapsmann har fortalt amerikanske militære at Irak ødela kjemiske og biologiske våpen kun få dager før krigen begynte, skriver The New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ikke identifiserte irakiske vitenskapsmannen skal også ha fortalt de amerikanske våpeninspektørene at Irak sendte ukonvensjonelle våpen og teknologi til Syria, noe de begynte med på midten av 1990-tallet, og at Irak mer nylig innledet et samarbeid med terrornettverket al-Qaida.

Vitenskapsmannen, som sa at han hadde jobbet i Iraks program for kjemiske våpen i mer enn ti år, skal ha vist de amerikanske inspektørene nedgravde kjemikalier som var blitt brukt i produksjon av forbudte våpen.

De amerikanske våpeninspektørene nektet The New York Times å offentliggjøre hvilke stoffer det dreide seg om, fordi de sa «det kunne være med på å identifisere vitenskapsmannen og utsette ham for represalier».

Spareplan

Den irakiske forskeren sa også til avisen at han hadde sett på mens irakiske tjenestemenn gravde ned kjemikalier flere måneder før krigen for å skjule dem og bevare dem for framtidig bruk.

Vitenskapsmannen fortalte amerikanerne at Irak også ødela store lagre med dødelige stoffer så tidlig som på 1990-tallet.

Videre sa han at kun fire dager før president George W. Bush ga Saddam Hussein 48 timer på å forlate Irak, hadde myndighetene satt fyr på en bygning der det var blitt forsket på biologiske våpen.

De amerikanske våpeninspektørene sendte en rapport om saken til Det hvite hus fredag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media