ULYKKE: Prins Philip kom uskadd fra bilulykken torsdag ettermiddag. FOTO: NTB Scanpix
ULYKKE: Prins Philip kom uskadd fra bilulykken torsdag ettermiddag. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Prins Philip:

Vitne: - Blod på hendene mine

Torsdag ettermiddag havnet prins Philip i en alvorlig bilulykke. Et vitne som kom til stede kort tid etter forteller hva som møtte ham.

Torsdag ettermiddag var prins Philip (97), dronning Elizabeths ektemann og hertug av Edinburgh, involvert i en bilulykke i nærheten av Sandringham-slottet i Norfolk utenfor London.

Politiet rykket ut til stedet like før klokka 16.

Flere medier, deriblant The Guardian, Sky News og BBC, melder at prinsen kom seg fra ulykken uten alvorlige skader.

Vitner på stedet har fortalt at prinsen kolliderte med en annen bil i det han var i ferd med å svinge av hovedveien. Prinsens bil skal så ha veltet, og rullet over taket.

ULYKKE: Torsdag ettermiddag var prins Philip involvert i en alvorlig bilulykke. FOTO: Mega / NTB Scanpix
ULYKKE: Torsdag ettermiddag var prins Philip involvert i en alvorlig bilulykke. FOTO: Mega / NTB Scanpix Vis mer

- Blod på hendene

Øyenvitner til hendelsen skal ha agert raskt, og hjulpet prins Philip ut av bilen. Ifølge vitnene skal han ha vært ved bevissthet, men sjokkert og fortumlet.

- Det var skremmende å se, sier øyenvitne Roy Warne til The Sun.

Han forteller at han var på vei hjem sammen med kona da han så bilen rulle over etter kollisjonen. Prinsen skal ha ropt: «Beina mine! Hvor skal jeg plasser beina mine?», ifølge øyenvitnet.

Videre hjalp han til med å redde prinsen ut av bilen, forteller han.

- Da jeg så ned, hadde jeg prinsens blod på hendene mine. Alt jeg klarte å tenke var: «Takk og lov for at det ikke var mer alvorlig».

Til sykehus

Vitner på stedet hevder det var et spedbarn til stede i prinsens bil, men en talsperson ved Buckingham Palace ønsker verken å bekrefte eller avkrefte om det var passasjerer i bilen.

I den andre bilen, en Kia, befant det seg en kvinnelig sjåfør og en passasjer. Politiet opplyser om at sjåføren ble påført kutt, mens passasjeren ble påført en skade i armen. Begge ble behandlet på sykehus og har blitt utskrevet i løpet av torsdag kveld.

En talsperson for Norfolk-politiet har i løpet av torsdag kveld bekreftet at det ble foretatt åndedrettsprøver av begge sjåførene, men ingen av dem testet positivt.

På bilder fra ulykkesstedet kan man se store materielle skader på prinsens bil, og glass som ligger strødd utover veien.

Debatt

I etterkant av ulykken har det i britiske medier blitt satt spørsmålstegn ved om man bør tillate 97 år gamle prins Philip å kjøre bil, på grunn av hans høye alder.

Leder av foreningen The Automobile Association, Edmund King, uttaler til The Guardian at mange bruker trafikkulykker som involverer eldre sjåfører som et argument for å nekte eldre sjåfører å kjøre, eller lage restriksjoner for dem.

- Dersom det introduseres kjørerestriksjoner basert på alder og sikkerhet, ville vi mest sannsynlig innskrenke unge føreres rett til å kjøre, i stedet for eldre, sier han.