SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer

Eric (20) bar lekevåpen. Ble drept av svensk politi

Vitne: - Hørte politiet rope «legg deg ned»

Faren til Eric spurte politiet om de hadde sett en gutt med Downs syndrom. Få timer senere fikk han vite at politiet hadde drept sønnen.

Det var rundt klokka 04.00 i natt at politiet avfyrte de dødelige skuddene mot Eric Torell (20) på Stationsgatan i Vasagatan i Stockholm.

20-åringen, som både hadde Downs syndrom og autisme, ble erklært død på sykehus to timer seinere.

Han hadde rømt hjemmefra og bar på et lekevåpen.

Utendørs

Politiet ble ifølge SVT blitt tilkalt stedet av privatpersoner som hadde observert Eric med lekevåpenet.

Da politiet ankom adressen, opplevde de situasjonen som så truende at de endte med å avfyre skudd, skriver lokalavisa Mitt i Stockholm.

- Politiet oppfattet situasjonen som truende. Det skjedde utendørs, i en bakgård, sier pressetalsmann hos Stockholmspolitiet, Lars Byström til avisa.

- Politi ropte

Et vitne som Expressen har snakket med våknet av bråket:

- Jeg våknet av skudd, og da jeg tittet ut så jeg politi som ropte at noen skulle legge seg ned og legge våpenet sitt ned. Senere kom innsatsstyrken, mer politi og også ambulanse, sier vitnet.

Det skal ha vært flere politibetjenter som avfyrte de dødelige skuddene mot 20-åringen. Aftonbladet erfarer at tre politibetjenter skjøt mot mannen.

- Det er umulig å forstå. Han har aldri gjort en flue fortred i hele sitt liv. Han var verdens snilleste menneske, sier Erics mor, Katarina Söderberg til Expressen.

BLE SKUTT: Ved 04.00-tida i natt ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen
BLE SKUTT: Ved 04.00-tida i natt ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen Vis mer

Lette etter sønnen

Etter at foreldrene forstod at gutten hadde rømt hjemmefra, meldte Erics far ham savnet - før han deretter gikk ut i gatene og lette etter sønnen.

- Jeg så noen politibiler og spurte betjentene om de hadde sett en gutt med Downs syndrom og autisme som hadde stukket hjemmefra, sier faren til avisa DN.

Da han litt seinere på natta igjen gikk på den store politistyrken på stedet, fikk han vite at de var der på grunn av sønnen.

- Så ingen av dem at han hadde Downs syndrom og oppførte seg rart? Politiet sier at de ikke kunne se det, fordi det var så mørkt, men det stemmer ikke, for det var jo lyst, sier faren til DN.

Eric ble sendt til Karolinska-sykehuset, men livet sto ikke til å redde.

Klokka 05.45 opplyste politiet at mannen døde som følge av skadene.

RØMTE: Eric Torell (20) hadde Downs syndrom og rømte hjemmefra onsdag kveld med en lekepistol. Foto: Privat
RØMTE: Eric Torell (20) hadde Downs syndrom og rømte hjemmefra onsdag kveld med en lekepistol. Foto: Privat Vis mer

Granskes

Politiet har i løpet av dagen opplyst at våpenet Eric bar, viste seg å være en replika.

Politiets håndtering av situasjonen vil bli gjenstand for gransking hos svenskenes spesialenhet for politisaker. Foreløpig er ingen av de involverte betjentene mistenkt, skriver Expressen

Politiet vil ikke kommentere detaljer om hva som skjedde, men henviser til påtalemyndighetene.

Martin Tidén, som leder etterforskningen om tjenestefeil sier følgende til Expressen:

- Av hensyn til de involverte, vil jeg ikke gi noen kommentarer.

HØRTE ROP: Et vitne våknet av skudd og hørte politiet rope at noen skulle legge seg ned, og legge våpenet sitt bort. Foto: Leserbilde / Expressen
HØRTE ROP: Et vitne våknet av skudd og hørte politiet rope at noen skulle legge seg ned, og legge våpenet sitt bort. Foto: Leserbilde / Expressen Vis mer