Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne: - Var 100 meter unna og kunne ikke gjøre noe

John Normann Melheim ble satt til å vokte veien mens bussdramaet pågikk på fylkesvei 53.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en grusom opplevelse. Vi var 100 meter unna og kunne ikke gjøre noen ting, sier Melheim.

Han kom kjørende over Filefjell. Han og sønnen var på vei tilbake til Årdal etter en tur på hytta og kjørte fylkesvei 53 på Filefjell. Ikke langt unna Årdal ble de stoppet.

- Det var en person i en privatbil som drev og sperret trafikken. Vi kom i tale med ham, og han var tydelig preget av det han hadde opplevd. Han snakket som en foss, om at det var en busskapring, sier Normann.

Sønnen uttrykte at han ville bort og utøve førstehjelp, men mennene ble i fellesskap enige om å la være.

- Han som stoppet oss hadde nettopp snakket med 113 og fått befaling om at det måtte opprettes en sikkerhetssone på 100 meter som vi måtte håndheve. Da kunne vi ikke bryte den selv, sier Normann.

Han forteller at de fra avstand så en buss som hadde nødblinken på, og ellers veldig lite. Det var mørkt og tåkete.

Person lå livløs på gulvet - Etter hvert fikk vi høre mer av historien til vedkommende som hadde stoppet oss. Han hadde kommet fra Årdal og oppover, og tatt igjen bussen som hadde stoppet opp. Han reagerte på at den sto skjevt og i feil kjørebane, så han ville sjekke ut hva som var grunnen til den rare parkeringen. Da han kom til bussdøren og kikket inn så han en person som lå livløs på gulvet i en stor blodpøl, gjenforteller Normann.

Mannen skal ha fått hjelp fra kameraten sin fra samme bil til å bryte seg inn i bussen.

- Der ble de møtt av det han refererte som en «mørkhudet desperado med kniv». Da snudde de på hælen, ringte 113 og møtte oss i første sving, sier Normann.

Traumatiske timer Mennene ble stående ved sperringene i anslagsvis to timer, hvor de skal ha registrert hva som skjedde.

- Det er klart at det var en traumatisk tid, for vi visste ikke hva som foregikk inne i bussen, og vi visste heller ikke om gjerningsmannen var rømt ut av bussen og kunne komme mot oss, sier Normann.

Han anslår at det gikk omtrent en time før to ambulanser kom, og ytterligere et kvarter før politiet kom.

Det var brann- og helsepersonell som kom først til åstedet og overmannet 30-åringen klokken 18.43.

Klokken 18.49 hadde politiet kontroll på mannen som nå er siktet i saken, en 30 år gammel mann fra Sør-Sudan.

- Det var en grusom opplevelse, for det var en blanding av veldig mange følelser. På den ene siden hadde du tatt på deg en oppgave og var litt oppi det, men så var det jo stunder imellom at vi sto der og nærmest holdt rundt hverandre og visste lite om hva som skjedde inne i bussen, sier en tydelig beveget Normann.

Han sier de skjønte alvoret i situasjonen med én gang ut fra det vitnet hadde forklart.

- Det skjedde imellom 50-100 meter unna oss, og vi var helt fratatt all mulighet til å bidra.

(NTB)