Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne: - Winnie drepte Stompie

JOHANNESBURG (NTB-AFP-Reuters): - Jeg så henne drepe Stompie. Jeg så fru Mandela løfte armene to ganger. Hun sto. Hun stakk ham to ganger, forklarte nøkkelvitnet Katiza Cebekhulu i Sør-Afrikas Sannhets- og forsoningskommisjon tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonens høring om Winnie Madikizela-Mandelas påståtte grove brudd på menneskerettene bringer fram harde beskyldninger mot den tidligere presidentfruen. Winnie selv skal selv etter planen komme med sin versjon først fredag.

  Drapet på den 14 år gamle anti-apartheidaktivisten Stompie Seipei står sentralt i høringen. Stompie og flere andre ungdommer ble i 1989 bortført av Winnies livvakter, også kalt Mandela United Football Club. Ungdommene var mistenkt for å ha tystet til apartheidpolitiet.

  Winnie Madikizela-Mandela ble i 1992 bøtelagt for kidnappingen av Stompie, men ble frikjent for anklagene om å ha drept han.

Førte øyenvitne

Hennes tidligere trofaste tilhenger Katiza Cebekhulu, som nå bor i eksil i London, er den første som har stått fram som øyenvitne til et av drapene Winnie skal ha begått. En rekke andre vitner beskyldte henne for delaktighet, men vitneprovene var delvis motstridende.

  Tidligere tirsdag vitnet Gabriel Pelo Mekgwe, ANC-aktivist og en av de tre ungdommene som sammen med Stompie ble overfalt og mishandlet i Madikizela-Mandelas hjem i Soweto i 1989.

  - Hun tok del i mishandlingen. Hun slo med åpen hånd. Hun startet mishandlingen, og deretter gikk hun, forklarte Mekgwe. Lederen for fotballklubben, Jerry Richardson, forsvant med Stompie i løpet av natta. Richardson er dømt for drapet på Stompie. I en søknad om amnesti har han forklart at han drepte ungdommen med hagesaks.

Rasende angrep

Andre vitner hevdet Winnie selv ga ordre om drapet. Xoliswa Falati, en anti-apartheidaktivist som bodde i Winnies hjem i Soweto på slutten av 1980-tallet, hevdet den tidligere presidentfruen så på seg selv som en halvgud, som forlangte absolutt lojalitet av sine tilhengere, og ikke nølte med å beordre drap på motstandere eller frafalne, sa Falati.

  Falati har sonet en fengselsstraff for bortføring av 14 år gamle Stompie. Hun beskyldte Winnie for å svikte dem som «tok på seg skylda for henne».

  Hun ba om tilgivelse for å ha dekket over flere drap, for å ha løyet i retten og for å ha kommet med falske anklager mot andre, alt for å dekke opp for Winnies gjerninger.

Vil renvaskes

Den 63 år gamle Winnie, som ble skilt fra sin mann Nelson Mandela i 1996, har selv bedt om de åpne høringene, i håp om å renvaske seg for de alvorlige anklagene. Winnie er anklaget for 18 brudd på menneskerettene, blant dem åtte drap, men har avslått et tilbud om å søke om amnesti.

  Sannhets- og forsoningskommisjonens formann, erkebiskop Desmond Tutu, understreket under åpningen av høringen at den ikke er noen rettssak.

  - Dette er ikke noen domstol, og derfor er dette heller ingen rettssak. Vi vil verken dømme eller frikjenne, sa Tutu.

  Winnie har rikspolitiske ambisjoner, og har betydelig støtte fra venstresida i ANC. Når Nelson Mandela trekker seg som leder for ANC om noen uker, kan posten som nestleder i partiet være innen rekkevidde for Winnie. Fra en slik posisjon kan hun kjempe om posten som sørafrikansk visepresident i 1999. Hun er nå leder i ANCs kvinnebevegelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!