Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne 48 år etter: - Dette er ikke mannen som drepte Kennedy

- Men nå er du tilgitt for at du skjøt meg, sier vitne til drapsdømte Sirhan Sirhan. Han har sittet 48 år i fengsel etter hotellskuddene i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Året var 1968, og temperaturen i den amerikanske presidentvalgkampen var like høy som nå.

Det var like over midnatt 5. juni, stemmene var talt opp og tidligere justisminister og da New York-senator Robert F. Kennedy (42) var vinneren av demokratenes primærvalg i California.

Mindre enn fem år etter skuddene i Dallas, som drepte president John F. Kennedy, åpnet veien seg for en ny Kennedy-bror i Det hvite hus.

Opprømt over det ferske primærvalgresultatet, tok Robert Kennedy og en gruppe livvakter og rådgivere kjøkkenveien på Hotel Ambassador i Los Angeles for å takke personalet der for innsatsen mens Kennedy-klanen hadde hatt vagkampbase der.

I den trange kjøkkenkorridoren falt skuddene som drepte en ny Kennedy og såret fem av mennene i hans følge.

Kristen palestiner
24 år gamle Sirhan Sirhan ble dømt til døden for drapet, en straff som seinere er omgjort til livsvarig fengsel.

Sirhan var - og er - palestiner med jordansk statsborgerskap. Han flyttet fra Jerusalem til USA med sin kristne familie da han var 12 år.

 DET SISTE BILDET:  Robert F. Kennedy takker kampanjestbasen på Amabassador Hotel på kvelden 5. desember 1968 etter seieren i demikratens primærvalg er klar. Til venstre kona Ethel og til høyre valgkampleder i California, Jesse Unruh. Foto: AP/NTB Scanpix.
DET SISTE BILDET: Robert F. Kennedy takker kampanjestbasen på Amabassador Hotel på kvelden 5. desember 1968 etter seieren i demikratens primærvalg er klar. Til venstre kona Ethel og til høyre valgkampleder i California, Jesse Unruh. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Konspirasjonsteoriene har vært mange og heftige om hvorfor en ny Kennedy ble tatt av dage - og hvorfor.

Sirhan har forklart ved enhver offisiell anledning i 48 år at han ikke husker noe. Han hadde drukket på hotellet hele kvelden, var full og gikk ut i bilen. Så gikk han tilbake for å se etter en kvinne han ikke kunne glemme. Og så ble han pågrepet av politiet.

Sirhan Sirhan - nå 71 år og høysikkerhetsfange på 48. året - har søkt om prøveløslatelse 14 ganger. Den forrige gangen var i 2011. Alle gangene har kommisjonen som vurderer fangens utvikling, svart nei.

Husker ikke - angrer ikke
En gjennomgående begrunnelse er at Sirhan fortsatt ikke viser tilstrekkelig grad av anger i forhold til belastningene han har påført den amerikanske nasjon og hele kloden.

Tirsdag denne uka framførte Sirhan Sirhan sin amodning om prøveløslatelse for 15. gang foran en strafferettskommisjon i et tre timer langt rettsmøte i San Diego.

Fangen husket fortsatt ikke noe fra den skjebnesvangra natta for snart 48 år siden. Men den 15. versjonen av benådningssaken inneholdt ett nytt element. En av de fem rådgiverne som ble skadd, brukte for første gang sin rett til å vitne.

Nå 91 år gamle Paul Schrade ble selv truffet av en skudd og skadd i kjøkkenkorridoren.

 ETTER SKUDDENE:   En av de kjøkkeansatte holder Robert F. Kennedy i påvente av ambulanse. Presidentkandidaten ble erklært død 26 timer seinere. Foto: Boris Yaro, Los Angeles Times/AP/NTB Scanpix.
ETTER SKUDDENE: En av de kjøkkeansatte holder Robert F. Kennedy i påvente av ambulanse. Presidentkandidaten ble erklært død 26 timer seinere. Foto: Boris Yaro, Los Angeles Times/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Schrade var fagforeningsleder i bilindustrien og rådgiver i arbeidslivsspørsmål i Robert Kennedys valgkampanje.

I mange år har han forfektet i medier i California at drapet på Robert F. Kennedy ikke skjedde slik retten kom til da.

Men først nå bedyret han Sirhan Sirhans uskyld i rettslig sammenheng etter drapssaken.

Det ble både en følelsesladd og aggressiv konfrontasjon, skriver nyhetsbyrået APs reporter i retten.

- Ikke drapsmannen
Slik personene i kjøkkenkorridoren sto plassert, var ikke Sirhan Sirhan i posisjon til å treffe Kennedy, hevder 91-åringen fortsatt.

- Sirhan Sirhan er ikke drapsmannen, sa Schrade.

Derimot er han sikker på at det det var et skudd fra Sirhan Sirhans våpen som traff han selv.

 FENGSLING:  Sirhan Sirhan i retten i Los Angeles 2. august 1968. Foto: AP/NTB Scanpix.
FENGSLING: Sirhan Sirhan i retten i Los Angeles 2. august 1968. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg tilgir deg for at du skjøt meg. Jeg skulle ha vært her for lenge siden. Derfor føler jeg meg skyldig for ikke å ha vært her tidligere for å hjelpe deg og for å lette min egen samvittighet, sa Schrade henvendt til den drapsdømte langtidsfangen, som nikket høflig tilbake.

91-åringen ble klubbet ned flere ganger av sakens dommer fordi han ikke holdt seg til saken  - altså vurdering av om Sirhan Sirhan kan løslates.

- Dere har ikke vært i nærheten av sakens kjerne på mange år, svarte den tidligere Kennedy-rådgiveren til dommerpanelet.

Uansett: søknaden om løslatelse ble avvist for 15. gang.

Tragedier i kø
Kennedy-klanen har vært hjemsøkt av personlige tragedier før og etter drapet på Robert F. Kennedy.

Drapsnatta satt den 12 år gamle sønnen David A. Kennedy på hotellrommet og ventet på at foreldrene skulle komme tilbake etter farens takketale, som han fulgte direkte på tv. Faren kom ikke, men den fjerde eldste av 11 søsken fikk høre i samme sendingen at faren var skutt.

Siden fulgte en turbulent ungdomsperiode. David A. Kennedy døde av en overdose, bare 29 år gammel.

 I RETTEN 48 ÅR ETTER:  Rådgiver Paul Schrade, da 43, ble selv truffet av et skudd. Det skuddet kom fra Sirhan Sirhan, men det var ikke han som drepte Robert Kennedy, hevder han. Her på sykehus i Los Angeles fem dager etter skuddene 5. juni 1968. Foto: AP/NTB Scanpix.
I RETTEN 48 ÅR ETTER: Rådgiver Paul Schrade, da 43, ble selv truffet av et skudd. Det skuddet kom fra Sirhan Sirhan, men det var ikke han som drepte Robert Kennedy, hevder han. Her på sykehus i Los Angeles fem dager etter skuddene 5. juni 1968. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Her er en tidslinje for noen av de mest dramatiske hendelsene i Kennedy-familiens liv.

 

 

 

 FANGE I 48 ÅR:  Sirhan ble først dødsdømt og siden til til livsvarig fengsel for drapet på Robert F. Kennedy på Ambassador Hotel i Los Angeles 5. juni 1968. Disse bildene fra 2014 og 2013 er frigitt i forbindelse med at han søkte om løslatelse tidligere denne uka. Foto: Californias fengselsmyndigheter/AP/NTB Scanpix.
FANGE I 48 ÅR: Sirhan ble først dødsdømt og siden til til livsvarig fengsel for drapet på Robert F. Kennedy på Ambassador Hotel i Los Angeles 5. juni 1968. Disse bildene fra 2014 og 2013 er frigitt i forbindelse med at han søkte om løslatelse tidligere denne uka. Foto: Californias fengselsmyndigheter/AP/NTB Scanpix. Vis mer