Vitne (67) brøt sammen og ble hentet av ambulanse

Fortalte om medfange som ble slått i hjel i bosnisk fangeleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 67 år gamle bosniske serberen var selv fange i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia under krigen i 1992, og brøt sammen etter å ha fortalt hvordan han ble vitne til at en medfange regelrett ble slått ihjel av en fangevokter i leiren.

Mens han fortalte om hvordan hans medfange ble mishandlet og slått begynte han å hoste kraftig, og måtte etter hvert ta en pause der han ba om nitroglyserin.

Mannens tilstand ble etter hvert så dårlig at retten måtte tilkalle ambulanse, som kom og hentet 67-åringen.

Det er uvisst om han kan fortsette sitt vitnemål i løpet av dagen.

• Les mer om krigsforbrytersaken her.

Over 40 vitner

I dag fortsatte krigsforbrytersaken i Oslo tingrett med aktoratets vitner. Det er innkalt over 40 vitner i saken, rundt halvparten møter i rettssalen. Resten vitner via videolink fra hjemlandet.

Mirsad Repak er tiltalt for krigsforbrytelser mot totalt 18 serbiske fanger våren og sommeren 1992 i Bosnia-Herzegovina. Flere av fangene, eller familiemedlemmer, vitner i retten.

Vitne (67) brøt sammen og ble hentet av ambulanse

Repak er også tiltalt for to tilfeller av tortur og én voldtekt. Voldtekten skal ha skjedd under pågripelsen av en serbisk kvinne hjemme i huset hennes. Tiltalte erkjenner verken krigsforbrytelser eller voldtekt.

Arrestert flere ganger

Dagens første vitne (67) bor utenfor København, og er pensjonist. Han stirret lenge rett på tiltalte Mirsad Repak, som stirret tilbake uten å vise tegn til at han kjente igjen vedkommende.

Mannen forklarte at han bodde i Mostar i Bosnia da krigen brøt løs, og han mistet jobben på grunn av sin etniske tilhørighet. Deretter begynte voldsomme kamper i og rundt hjembyen Mostar.

- Jeg ble arrestert flere ganger, det var tilstrekkelig at de så fødestedet mitt i identifikasjonspapirene og skjønte at jeg var serbisk. Første gangen ble jeg satt i byfengselet.

- Kastet de døde i massegraver

Vitnet fortalte at den jugoslaviske nasjonale hæren hadde leir like utenfor Mostar, og der foretok de de grusomste forbrytelser.

- Bosniske muslimer ble drept og begravd ved elvebredden, fortalte vitnet.

BERYKTED LEIR: Mirsad Repak er tiltalt for krigsforbrytelser mot totalt 18 serbiske fanger våren og sommeren 1992 i Bosnia-Herzegovina. Mange av overgrepene skal ha funnet sted i konsentrasjonsleiren Dretelj. Foto: Kripos
BERYKTED LEIR: Mirsad Repak er tiltalt for krigsforbrytelser mot totalt 18 serbiske fanger våren og sommeren 1992 i Bosnia-Herzegovina. Mange av overgrepene skal ha funnet sted i konsentrasjonsleiren Dretelj. Foto: Kripos Vis mer

Den tiltalte 42-åringen, som er bosnisk muslim, har hele tiden nektet for å ha operert i Mostar under krigen. Flere vitner vil likevel hevde at han som HOS-soldat også hentet fanger i Mostar.

Vitnet fortalte at han ved ett tilfelle ble ført til den beryktede fangeleiren i Dretelj, der flere av ofrene i tiltalen skal ha blitt holdt fanget og torturert.

- Vi ble overført dit om natta på en liten lastebil. I leiren ble vi tatt i mot av vaktene i leiren. Det første jeg la merke til var at mange gikk under kallenavn, som Max, Vampyren, Torden, Den lange med mer. De fleste var bevæpnet med automatvåpen. Noen bar kniv i beltet, og en av vaktene bar av og til sabel.

- Tiltalte torturerte fange

- Framme i Dretlej ble vi ført til en brakke med betonggulv. Der måtte vi sove, og det var kaldt om natta. Om dagen var det uutholdelig varmt, og vi hadde ikke tilstrekkelig vann å drikke.

Vitnet forklarte at det var kun mulig å snakke med sidemannen som man lå ved siden av. Selv lå han ved siden av en mann i 25-30-årene, som hadde vært fange i Dretelj lenge.

- Han fortalte meg om tortur, og han fortalte om navn. Han fortalte at Repak hadde ført nåler inn under neglene hans, sa vitnet.

Han forklarte videre at Repak innehadde en rolle som hovedinspektør i leiren, og var en form for dommer. Dette innebar stor makt.

Mannen han lå ved siden av i leiren er et av ofrene i tiltalen, født i 1950. Han er i dag død.

- Ble slått ihjel

Videre forklarte vitnet at de aller fleste fangene i Dretelj var sivile, kun noen få var tidligere militære. Disse ble torturert mer enn de andre.

I et svært følelsesladd vitnemål forklarte 67-åringen om en medfange som ble slått og tortuerert så mange ganger at han døde. Han forklarte at fangens hode satt fast i et rekkverk, mens noen av vaktene slo og slo gjentatte ganger. Fangen var også iført håndjern, som skar seg inn i hendene hans under mishandlingen.

- Til slutt ropte han til kona si, som satt fanget i kvinnenes avdeling like ved: «Kone, hvorfor ga du meg grønn tomat? ». Han var allerede blitt gal, fortalte vitnet. Vanlige vakter hadde slik makt at de kunne drepe fanger, sa vitnet.

Deretter måtte han støttes ut på gangen for å få hjelp av lege.