Vitne hevder Freddie Gray skadet seg selv med vilje

Satte i samme bil: «Slang seg mot veggen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i Baltimore har roet seg etter de voldsomme sammenstøtene tidligere i uka. Nå hevder en fange - som satt i samme bil som avdøde Freddie Gray - at Gray «slang seg mot veggen» inne i kjøretøyet etter pågripelsen.

Det kommer fram i dokumenter som Washington Post har fått tilgang til.

Opptøyene i Baltimore startet rett etter begravelsen til 25-åringen Freddie Gray som døde under mystiske omstendigheter etter at han ble pågrepet av politiet tidligere i april.

Ifølge forklaringen til medfangen forsøkte Gray «å skade seg selv med vilje». Medfangen sitter fortsatt i fengsel og satt adskilt fra Freddie Gray i fangetransporten. Ifølge forklaringen så ikke medfangen Gray, men hørte at 25-åringen kastet seg mot veggen.

- Bevisstløs Washington Post hevder å ha fått tilgang til politidokumentene mot at fangens identitet forblir hemmelig av sikkerhetsmessige hensyn. Rapportene påstås å gi et nytt bilde av hva som skjedde dagen etter at Gray ble pågrepet.

Gray ble angivelig funnet bevisstløs inne i fangetransporten da den ankom politistasjonen 12. april. 25-åringen hadde store skader i ryggen og døde ei uke seinere. Det er foreløpig ukjent om Gray ble påført skadene under pågripelsen eller under den 30 minutter lange bilturen.

Jason Downs, en av Gray-familiens advokater, hevder de ikke har hørt noe om de nye opplysningene.

- Vi er uenig med de som indikerer at Freddie Gray skadet seg selv. Vi setter spørsmålstegn ved riktigheten av politirapportene vi har sett så langt, inkludert rapporten som påstår Mr. Gray ble pågrepet uten voldelig kraft, sier Downs.

Eric Kowalczyk, talsmann i Baltimore-politiet, vil ikke kommentere opplysningene som Washington Post sitter på.

Onsdag sa Kowalczyk at resultatene av en intern gransking av episoden ikke vil bli offentliggjort mens man venter på om den lokale statsadvokaten igangsetter etterforskning og eventuelt tar ut siktelse.

Anthony W. Batts i Baltimore-politiet innrømmer at betjenter håndterte Gray-arrestasjonen feil da de jaget ham gjennom et boligområde og arresterte ham. Videoopptak fra arrestasjonen viser at betjenter setter et kne i ryggen til Gray og sleper ham inn i en politibil. Seks politibetjenter ble suspendert etter hendelsen.

Rolig natt Myndighetene i Baltimore har innført nattlig portforbud fra klokka 22 i byen i en uke. Natt til torsdag var det fredelige demonstrasjoner i Baltimore.

Tusener av unge demonstranter toget gjennom Baltimore med krav om rettferdighet. I motsetning til de voldsomme opptøyene mandag kveld, da butikker ble plyndret og politiet ble angrepet, var nattas demonstrasjonstog fredelig og godlynt.

Svarte og hvite gikk arm i arm i toget, som startet ved byens jernbanestasjon og hadde rådhuset som mål, skriver NTB.

Et flertall av deltakerne så ut til å være ungdommer og studenter, og mange ropte slagord mot rasisme og for rettferdighet og fred.

De 2.000 soldatene fra nasjonalgarden i Maryland som er blitt hentet inn de siste dagene, og politiforsterkningene fra andre delstater, holdt en lav profil, selv om de var i full beredskap mot ny uro.