Vitne i sykkeldødsfallet: - Han syklet som en villmann

Syklisten kjørte sikk-sakk på fortauet før han kolliderte med en 46-årig kvinnelige syklist som senere døde av skadene.

TRAGISK ULYKKE:  Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media
TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove MediaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere vitner forklarte seg i Oslo tingrett om hvordan den tiltalte 35-åringen kjørte sikk-sakk på fortauet før han kolliderte med en kvinnelig syklist. Hun ble kastet ut i veibanen, påkjørt av en buss og døde av skadene.

Den 35 år gamle mannlige syklisten som er tiltalt for uaktsomt drap på en 46 år gammel kvinnelig syklist, erklærte seg ikke skyldig i uaktsomt drap da rettsaken startet i Oslo tingrett i går.

Det er første gang at en syklist står tiltalt for uaktsomt drap på en annen syklist i Norge.

Ulykken skjedde i Kirkeveien ved krysset til Sognsveien, rett nedenfor Ullevål sykehus ved 08-tiden om morgenen. Påkjørselen skjedde rett ved sykehusets hovedinngang, og hjelp var raskt på stedet, men livet hennes sto ikke til å redde.

Før tiltalte begynte sin forklaring i Oslo tingrett henvendte han seg med skjelvende stemme og tydelig beveget til de pårørende i saken.

- Jeg har lyst til å si til alle, spesielt de etterlatte at jeg er lei meg for det som har skjedd. Jeg har gjort feil, og det er vondt å vite at jeg har gjort feil som førte til at menneskeliv har gått tapt, sa den tiltalte i retten tirsdag formiddag.

Tiltalte forklarte at han hadde vært våken i 23 timer da ulykken skjedde.

Vet ikke hvorfor - Jeg syklet over gangfeltet ved krysset Sognsveien og Kirkeveien. To personer går nedover fortauet på vei mot Ullevål. Jeg passerer de to med en hastighet høyere enn gangfart og velger å svinge mellom de to fotgjengere som går bak hverandre, men kan ikke svare på hvorfor. Så traff jeg en møtende syklist, sa tiltalte i retten.

Tenkte at det var min feil - Vi treffer hverandre forhjul mot forhjul. Jeg faller innover og får et skrubbsår på kneet. Jeg husker at jeg tenker når jeg faller, søren også, det var min feil. Hun kunne vanskelig ha unngått sammenstøtet. Vi faller begge to, og jeg vil snu meg og spørre om det går bra. Jeg antar at hun også har lette skrubbsår som verste skade, for jeg opplevde ikke sammenstøtet som voldsomt, sier tiltalte i retten.

Livløs og bleik - Det er forferdende og overraskende da jeg ser bort mot henne, og ser at hun var i veibanen og antagelig akkurat er påkjørt av en buss. Jeg ser at det er alvorlig. At hun er livløs og bleik. Det er flere mennesker rundt henne som hjelper henne og jeg ringer etter ambulansen, forklarte tiltalte videre.

Flere vitner som var på ulykkesstedet forklarte seg i Oslo tingrett i går om hvordan de opplevde beveglsene til den drapstiltalte sykelisten. De bekrefter at han kjørte sikk-sakk på fortauet, og hadde betydelig større fart enn de som var fotgjengere.

Kvinnen som forklarte seg i retten var vitne til ulykken der den 46-årige kvinnen ble påkjørt av den mannlige syklisten som står tiltalt for uaksomt drap i Oslo tingrett.

- Jeg ble forbikjørt av en syklist i veldig stor fart. Han kjørte mellom meg og gjerdet og så krysset han rett foran meg å kjørte på utsiden av en annen fotgjenger før han bråstoppet. Så kjørte han inn i den kvinnelige sykkelisten, forklarte kvinnen i retten.

- Husker du hva du tenkte da, spurte aktor?

- ja, jeg husker at jeg tenkte at han burde kanskje slappe litt av i trafikken.

- Hva skjedde så?

- Jeg så at en kvinne kom til for å hjelpe kvinnen opp på fortauet, og så hørte jeg at noen ropte nei, nei, nei. Så kom bussen.

I avhør med politiet dagen etter presiserte kvinnen følgende: - Den mannlige syklisten syklet som en gærning, og bussen kom ut av ingenting.

Hun forklarte at flere på stedet reagerte og ropte etter syklisten.

- Der kan du se hva som skjer når du sykler som en gærning, ropte en mann. Det var etter at hun hadde blitt påkjørt av bussen, sa kvinnen i retten.

Et annet vitne forklarer også at syklisten kjørte sikk-sakk mellom fotgjengerne på fortauet. Han forklarte videre at kvinnen ble slengt ut i vegen og traff den bakre delen av bussen umiddelbart.

- Jeg prøvde å hjelpe henne, men hun blødde ut av munn, nese og ørene. Etterhvert kom en sykepleier til for å hjelpe till ambulansen kom, sa det mannlige vitnet.

Et kvinnelig vitne som jobber som diplomat, var også vitne til ulykken.

- En syklist kom i full fart, eller en rasende fart vil jeg si. Fortauet var fullt av folk, og først tenkte jeg at det var en akrobat slik han kjørte. Så så jeg en kvinnelig syklist som kjørte veldig sakte. Der var det en innsnevring i veien, og jeg så at han forsøkte på det umulige. Og det var umulig. Kvinnen falt ut i veien og ble påkjørt av bussen, forklarte vitnet.

Hun mente at han burde ha skjønt at det ikke mulig å passere og at det ikke var plass for sykelisten å presse seg gjennom der han kjørte.

- Hvorfor tror du ulykken skjedde, spurte politiadvokaten?

- Jeg sa til politiet at jeg mente dette ikke var et hendig uhell. Han kan umulig hatt kontroll på hele trafikkbildet. Da tror jeg ikke han hadde gjort det, sa kvinnen.

Mannens forsvarer Thomas Randby prøvde gjentatte ganger å få avklart de forskjellige vitnenes detaljkunnskap rundt sine observasjoner. Han ble gjentatte ganger avbrutt av aktoratet og tildels dommeren.

- Det har ikke vært gjennomført rekonstruksjon i saken, og jeg mener at det er viktig med detaljerte beskrivelser. Min klient har innrømmet og tatt på seg skylden for at han kjørte på kvinnen, og at det ligger en uaktsom handling i bånn. Men derfra til dødsfølge, så mener vi at han ikke er skyldig i det, sier 35-åringens forsvarer Thomas Randby til Dagbladet.

Det er satt av to dager til rettssaken i Oslo tingrett. Onsdag skal retten på befaring på åstedet i Kirkeveien.


RETT VED SYKEHUSET: Ulykken skjedde langs Kirkeveien, rett nedenfor Ullevål Sykehus. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
RETT VED SYKEHUSET: Ulykken skjedde langs Kirkeveien, rett nedenfor Ullevål Sykehus. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer