Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere døde i storbrann i London:

Vitne om de grusomme scenene: - Folk hopper ut av vinduer. Det er folk som roper på hjelp

Minst seks personer døde i London-brannen. Dødstallet ventes å stige.

FLAMMEKAOS: Klokka 1.16 fikk politiet i London melding om en stor brann i en 27-etasjers høyblokk. Flere personer skal være innesperret. Vitner forteller om dramatiske scener. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 01.16 fikk London-politiet melding om en storbrann i en boligblokk med 120 leiligheter i North Kensington.

Seks personer ble rundt 12.20-tida onsdag ettermiddag bekreftet døde, ifølge London-politiet. De venter at antallet døde kommer til å stige. Det er ingen fare for at bygget skal kollapse, hevder brannvesenet som har vurdert skadene.

Minst 64 er skadd og ført til sykehus i forbindelse med brannen, hvorav 20 skal være alvorlig skadd, ifølge ambulansetjenesten i London.

REDNINGSMANNSKAPET: Under en ny pressekonferanse like før klokka 11.00 ble brannsjefen, Dany Cotton, spurt om hvor mange som kan ha blitt tatt av flammene: - Vi har absolutt ingen anelse, sa hun. Video: AP Vis mer

Under en ny pressekonferanse like før klokka 11.00 ble brannsjefen spurt om hvor mange som kan ha blitt tatt av flammene:

- Vi har absolutt ingen anelse, sier hun og følger opp:

- Vi ber alle beboere, som ikke har meldt seg til politiet eller evakueringssenteret, om å ta kontakt. På den måten kan vi sjekke navnene opp mot lista over folk vi tror befinner seg i bygget, sier Cotton.

Samtidig forteller vitner om grusomme scener i det 24 etasjers høye bygget.

- Roper på hjelp

DIREKTE: Storbrann i London- blokk med 27 etasjer. Video: AP Vis mer

En av dem er Goran Karimi.

- Folk hopper ut av vinduer. Det er folk som roper på hjelp, sier Karimi til kanalen, før han legger vekt på tidspunktet for brannen, sier han til CNN.

- Mange lå antageligvis og sov. Og nå er hele bygget i flammer.

Journalist Jack Hardy viderebringer en vitneforklaring på Twitter:

Add Comment

- Et vitne fortalte meg at han så en forelder som kastet to barn ut fra et vindu i femte etasje rundt klokka 2 i natt, skriver Hardy, som jobber som journalist for det britiske nyhetsbyrået PA.

En baby skal ha blitt tatt imot av en mann på bakken.

Babyen ble sluppet ned fra et vindu i 10. eller 11. etasje av moren sin, forteller en kvinne til nyhetsbyrået Press Association (PA). En mann løp fram og tok imot barnet.

Jody Martin var vitne til dramaet som utspilte seg i natt.

- Jeg så en person falle ut (av blokka), og jeg så en annen person som holdt babyen sin ut av vinduet. Jeg skrek til dem at de måtte komme seg ut, men de sa at de ikke kunne forlate leilighetene fordi røykutviklingen var så ille i gangene, sier kvinnen til BBC.

Et annet vitne beskriver til BBC at brannen spredte seg veldig raskt.

- Jeg er heldig som er i live

En annen person som bor i blokka forteller til The Guardian at han hørte naboens røykvarsler, men at byggets brannalarm ikke ble utløst.

- Jeg er heldig som er i live. Mange har ikke kommet seg ut av bygningen, sier han.

Mannen bodde selv høyt oppe i bygningen, men greide å ta seg uskadd ut av det som kort tid etter utviklet seg til å bli et inferno av flammer og røyk.

- Jeg har mistet alt jeg eier. Jeg står her ute i alt jeg har, legger han til.

En annen beboer i bygget forteller til Sky News at han hørte en alarm, men at den var «veldig, veldig stille». Han bor i fjerde etasje.

Så folk banke på vinduene

24 ETASJER HØY: Boligblokka har 24 etasjer og 120 leiligheter. Foto: Royal Borough of Kensington and Chelsea
24 ETASJER HØY: Boligblokka har 24 etasjer og 120 leiligheter. Foto: Royal Borough of Kensington and Chelsea Vis mer

- Jeg ble ikke vekket av alarmen. Jeg var i senga, i ferd med å sovne, da jeg luktet plastikk, sier mannen.

Han sto opp fra senga, gikk rundt i leiligheten og sjekket at alt var ok. Han gikk deretter til kjøkkenet for å ta seg en røyk, og åpnet vinduet.

- Jeg hørte noen som sa «den blir større, den blir større». Så gikk jeg ut i gangen og så røyk over alt.

I gangen rådet det kaos. Plutselig sto det en brannmann i trappene og skrek til mannen at han måtte komme seg ut. I gangen sto det også ei lita jente.

- Jeg grep tak i jenta, fikk tak i kjæresten min og løp ut.

BEKREFTER DØDE: - I mine 29 år som brannkonstabel har jeg aldri sett noe lignende, sier Dany Cotton, brannsjefen i London. Hun bekreftet at flere er døde, men kunne ikke spesifisere hvor mange. Video: AP Vis mer

Da han kom ut ble han møtt av et grufullt syn.

- Jeg så opp mot bygget og så folk inne i leiligheter som banket på vinduene mens flammene sto rundt dem. Det var fryktelig.

- Stor hendelse

Bilder fra morgentimene viser gråtende naboer, bare ikledd pysjamas.

Rundt 200 brannmenn er blitt satt inn for å slukke brannen, ifølge Londons brannvesen. De fikk melding om brannen klokka 00.54 natt til onsdag lokal tid.

Politiet i London har sperret av et stort område rundt blokka, og London-borgermester Sadiq Khan omtaler den som en stor hendelse.

- Jeg har tett kontakt med brannsjefen om brannen i North Kensington, understreker borgermesteren på Twitter.

VITNE: Folk i pysjamas, uten sko, gråter. De leter etter familiene sine , skriver en på Twitter i natt. 30 personer skal være sendt til sykehus etter storbrann i London-blokk.Video: Twitter/ Celeste Thomas / CNN : Vis mer

Nick Paget-Brown, leder for Kensington og Chelseas bydelsråd, har snakket med Sky News. Han sier at flere hundre personer kan ha vært der inne da brannen startet.

- Nå er spørsmålet hvor mange som faktisk var der, sier Paget-Brown.

UD kartlegger situasjonen

- Den norske ambassaden i London jobber med å kartlegge om nordmenn er rammet av brannen. Det har imidlertid ikke vært noen henvendelser, og det er ingen indikasjoner på at norske statsborgere er involvert, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane H. Lunde, til Dagbladet ved 08.30-tiden.

Hele Norges coronakart