Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne så dødssjåføren stikke av etter massakren og fulgte etter ham med politiet på telefonen

Holdt følge med gjerningsmannen i to kilometer før politiet kom.

FULGTE ETTER: Etter at dødssjåføren hadde kjørt inn i folkemengden på et julemarked i Berlin i går kveld, la gjerningsmannen på sprang mot Tiergarten - en stor park i Berlin. Da fulgte et anonymt vitne etter, og holdt kontakt med politiet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FULGTE ETTER: Etter at dødssjåføren hadde kjørt inn i folkemengden på et julemarked i Berlin i går kveld, la gjerningsmannen på sprang mot Tiergarten - en stor park i Berlin. Da fulgte et anonymt vitne etter, og holdt kontakt med politiet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 20.00 mandag kveld kjørte en stor svart lastebil inn i en folkemengde som var samlet til julemarked ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin.

12 personer ble drept i det tysk politi antar var et terrorangrep. Ytterligere 48 personer er skadet, noen av dem alvorlig.

NB, STERKE BILDER: Skadde personer ligger på bakken minutter etter at lastebilen kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin. Vis mer

Den antatte gjerningsmannen ble etter kort tid pågrepet ved seierssøylen, rundt en kilometer fra åstedet. Pågripelsen hadde trolig ikke blitt gjennomført så raskt hvis ikke det hadde vært for et anonymt vitne.

Fulgte etter dødssjåføren

For etter at den antatte gjerningsmannen hadde pløyd lastebilen inn i folkemengden i Berlin, gikk han ut av bilen og stakk av til fots. Et vitne så gjerningsmannen legge på sprang mot Tiergarten, en stor park, og fulgte etter ham, skriver Die Welt.

Med litt avstand mellom seg selv og gjerningsmannen, fulgte vitnet dødssjåførens bevegelser i drøye to kilometer. På øret hadde vitnet politiet, ifølge talsperson for Berlin-politiet Winfried Wenzel.

JULEMASSAKREN: En person er pågrepet for å ha kjørt en lastebil gjennom et julemarked i Berlin. Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN Vis mer

Og som følge av kontakten med vitnet fikk politiet gjerningsmannens eksakte posisjon. En politipatrulje fikk deretter, på relativt udramatisk vis, pågrepet gjerningsmannen som nå sitter i politiets varetekt.

Wenzel antar at gjerningsmannen satte kursen mot Tiergarten for å unnslippe politiet.

Funnet død i bilen

Etter at politiet ankom julemarkedet på Breitscheidplatz, fant de én annen person, en polsk statsborger, død i lastebilen.

Det stilles nå en rekke spørsmål knyttet til hva som skjedde i timene før angrepet. Hvordan fikk den antatte gjerningsmannen tak i lastebilen? Og hva var omstendighetene rundt den polske statsborgerens død?

- TUSENVIS AV MENNESKER I GATENE: Utenriksreporter Asbjørn Svarstad forteller over telefon hvordan stemninga i Berlin er, og hva vi kan si så langt om hendelsen som skjedde mandag kveld, 19. desember, da en lastebil kjørte inn i en folkemengde og drepte minst ni personer. Video: Storyful / CNN Vis mer

Det som er sikkert er at lastebilen er polskregistrert.

Politiet trodde i går kveld at lastebilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen, ifølge NTB.

Eieren av det polske selskapet Ustugi Transportowe som eier lastebilen, sier derimot at lastebilen var på vei fra Italia til Berlin lastet med stålbjelker.

Mistet kontakten

Selskapet var i kontakt med den polske sjåføren mellom klokken 15 og 16 mandag, men etter det mistet de all kontakt, skriver AFP og NRK.

- Vi har ikke hørt fra ham siden i ettermiddag. Vi vet ikke hva som skjedde med ham, sa transportselskapets eier, Ariel Zurawski, til AFP mandag kveld.

Zurawski er også fetteren til den omkomne sjåføren, og han avviser at han kan ha hatt noe med den angivelige terroraksjonen å gjøre.

- Jeg har kjent ham siden jeg var en liten gutt. Jeg kan gå god for ham.

Kryptiske signaler

Til det polske nyhetsnettstedet money.pl forteller en representant for transportselskapet, Luke Wasik, at han sjekket lastebilens GPS.

Dataene viser at lastebilen ble startet flere ganger mandag ettermiddag, men uten at bilen flyttet på seg. Først klokka 15.44, deretter klokka 16.52. Klokka 17.37 ble bilen startet opp på nytt, og denne gangen satt i bevegelse.

Dette skjedde et par ganger til, før bilen igjen ble startet klokka 19.34 med kurs mot julemarkedet som kort tid seinere skulle bli en blodig slagmark.

Wasik mener GPS-dataene kan tyde på at noen har drevet med øvelseskjøring.

- Lastebilen ble ikke startet for å varme opp motoren, det finnes det andre systemer for. Det ser ut som at noen har forsøkt å lære seg hvordan man kjører lastebilen, sier Wasik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!