MINST SJU DREPT: Foreløpig er sju bekreftet omkommet etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
MINST SJU DREPT: Foreløpig er sju bekreftet omkommet etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet. Foto: BERIT ROALD/SCANPIXVis mer

Vitne så mistenkelig mann i politiuniform to minutter før bombeangrepet

- Dette er et hett spor, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et vitne forteller til Dagbladet at han observerte en mistenkelig skikkelse i politiuniform to minutter før bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo.

- Jeg satt på kontoret mitt å så ut vinduet ved Obos på Hammersborg torg. Jeg skulle ta en telefon og så ut vinduet. Der så jeg en høy og slank politimann som hadde på seg hjelm. Han hadde også høye skuldrer, som om han hadde noe under uniformen sin.

- Den uniformerte mannen satte seg inn i en brun eller beige lys bil. Den var større enn en varebil. Den liknet en gammel Volvo eller noe. To minutter seinere sprengte det, sier øyenvitnet.

Et hett spor Da Dagbladet spurte fungerende politimester Sveinung Sponheim om denne observasjonen svarte han at dette var et hett tips.

- Dette er noe vi etterforsker. Et hett spor, sier han.

- Er dette noe av det som får dere til å tro på en sammenheng mellom eksplosjonen i Oslo og skyteepisoden på Utøya?

- Mye tyder på at dette er tilfellet, sier fungerende politimester Sponheim til Dagbladet.

Politiet sier at de har fått flere observasjoner om denne personen, men kan ikke gå ut med mer informasjon om bekledningen som er observert. Oslo-politiet opplyser at mannen er mistenkt for å stå bak både angrepet mot Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

- Vi kan bekrefte at en person er pågrepet, og vi mener at han har hatt befatning med begge hendelser, sier Sponheim ifølge NTB.

Flere drept Pågripelsen gir ingen konsekvenser for politiets beredskap.

- Det vil overhodet ikke føre til noen nedtrapping i beredskapen, sier Sponheim.

Han vil ikke si noe om identitet eller nasjonaliteten til mannen som er pågrepet på Utøya.

• Så langt er sju personer bekreftet drept etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet.

• Kort tid etter ble det skutt mot AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud. Flere personer er ifølge politiet drept, men det er foreløpig uvisst hvor mange.

• Ullevål sykehus har fått inn elleve skadde fra Regjeringskvartalet og ti skadde fra Utøya. Flere av dem er alvorlig skadde. De oppfordrer personer med blodtype 0- til å gi blod.

- Vi har fått informasjon om at det kan dreie seg om ti. Men dette er fremdeles veldig usikkert, sier Bjørn Erik Sem-Jackobsen, informasjonssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet litt før klokka 21.

Ingen etterretningsinfo Politiets Sikkerhetstjeneste hadde på forhånd ikke informasjon som tydet på et nært forestående terrorangrep.

- Trusselbildet mot Norge har vært vurdert som lavt i lengre tid, og det var ingen endringer i dette bildet før den forferdelige hendelsen i dag, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet i kveld.

Etter det Dagbladet erfarer hadde myndighetene heller ikke de første timene etter angrepene konkret informasjon om hvilke personer eller eventuelle grupperinger som kan stå bak.

De siste to åra har PSTs offisielle trusselvurdering vært at Norge nærmer seg de landene der det har vært terroraksjoner eller vært forsøk. Terroraksjoner på norsk jord kan ikke utelukkes, men det er ikke sannsynlig at det vil skje, var linjen.