Vitne så prinsen meie ned familien

NEW YORK (Dagbladet): Det var en helt vanlig fredagskveld i Nepals kongelige slott. Kronprins Dipendra (29) mikset en drink til en fetter mens familien samlet seg til den ukentlige middagen. Så forsvant kronprinsen og kom tilbake i militær uniform. Han tok fram en Uzi og et M-16 automatgevær og plaffet ned nesten hele familien uten å si et ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en vanlig fredagskveld, og alt gikk galt, sier et øyenvitne om den blodige massakren på slottet i Katmandu i pinsehelga til avisa Washington Post.

Vitnet skal være et medlem av den kongelige familien som ikke vil navngis, og en fortrolig venn av vitnet har snakket med den amerikanske avisa.

Alt begynte som en helt vanlig og meget hyggelig familiesamling som kong Birendra (55) pleide å ha hver fredag. I slottets biljardrom satt familiemedlemmene og småpratet mens de ventet på at middagen skulle bli ferdig. Klokka var rundt 21 da kronprinsen forsvant.

Vantro konge

Få minutter etterpå kom han tilbake i hærens uniform og med lua trukket godt nedover øynene. Han gikk rett inn i siderommet hvor faren satt og skjøt ham med et av automatvåpnene. Øyenvitnet kunne se det vantro uttrykket til king Birendra da han ble truffet.

Etter at kronprinsen hadde skutt faren, gikk han inn i rommet hvor familien satt og skjøt vilt rundt seg i 15 minutter. Alle var for skrekkslagne til å røre seg, forteller vitnet.

De ble alle stående eller sittende til de ble truffet og falt om. Dipendra mistet kontrollen over ett av våpnene i noen minutter slik at kulene pepret taket, som falt ned i flak.

Uten ett ord

- Dipendra sa ikke ett ord under hele skyteepisoden, og han var totalt uttrykksløs. Det så ut som han plaffet løs uten å ha noen spesielle i tankene, forteller vitnet.

Det var ingen diskusjoner om kronprinsens gifteplaner med Devyani Rana, som hans mor nektet ham å gifte seg med. Vitnet forteller at det ikke var noen krangler med foreldrene før blodbadet.

Massakre

Da kronprinsen så gikk ut i hagen, fulgte mora, dronning Aushwarya og hans yngre bror, prins Nirajan, etter ham og forsøkte å berolige ham. Han skjøt dem rett ned. Da Dipendra kom inn igjen forsøkte en onkel, prins Dhirendra, å snakke ham til fornuft. Han led samme skjebne som kronprinsens mor og bror.

Ei tante og ei kusine kastet seg ned for å hjelpe Dhirendra, men også de ble skutt ned. Til slutt gikk kronprinsen ut i hagen. Vitnet hørte skudd utenfra, trolig da kronprinsen rettet våpenet mot seg selv.

Da stillheten senket seg, gikk de få levende som var igjen og sa: «Denne personen er død. Denne personen lever,» forteller vitnet.

Kronprins Dipendra ble innsatt som ny konge mens han var i koma, men etter hans død er kong Birendras bror, Gyanendra (54), innsatt. Gyanendra var ikke til stede på middagen, og det har ført til at konspirasjonsteoriene florerer. Gyanendras 28 år gamle sønn Paras Shah, har rykte som en voldelig person, men vitnet forteller Washington Post at Shah oppførte seg modent under massakren, hvor han var til stede.

Han reddet flere kvinner ved å skjule dem bak møbler da Dipendra gikk amok.

Tre vitner som ligger skadet på sykehus har ikke fått uttale seg til presse eller regjeringsmedlemmer om massakren. Mangelen på informasjon gjør at spekulasjonene om et politisk komplott er sterkere enn forklaringer om en kjærlighetstragedie.

Tause stjerner

Den kongelige astrologen i Nepal, Mangal Raj Joshi, innrømmet i går at blodbadet ikke var «forutsett». Hans familie har arbeidet for landets kongelige hoff i 20 slektsledd.

- Jeg er ikke i stand til å forklare hva som skjedde, men det er forferdelig, uttalte Joshi, som fortsetter som astrolog under kong Gyanendra og som leder i Den nasjonale almanakk-komiteen.

KONDOLERER: Tusenvis av sørgende nepalere valfarter til det kongelige slottet i Katmandu.