GJERNINGSMANN SKUTT: Gjerningspersonen ble skutt og drept av politiet. I lastebilen som ble brukt i angrepet, fant politiet ID-papirer som skal tilhøre en 31 år gammel fransktunisier som er fra Nice.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Mannen er nå hovedmistenkt for terrorangrepet. Foto: EPA/FRANCK FERNANDES</span>
GJERNINGSMANN SKUTT: Gjerningspersonen ble skutt og drept av politiet. I lastebilen som ble brukt i angrepet, fant politiet ID-papirer som skal tilhøre en 31 år gammel fransktunisier som er fra Nice.  Mannen er nå hovedmistenkt for terrorangrepet. Foto: EPA/FRANCK FERNANDESVis mer

Vitne til Dagbladet: - Plutselig stopper bilen og en mann begynner å skyte

Flere nordmenn overlevde angrepet i Nice. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 84 personer er drept og minst 18 er kritisk skadd etter at en lastebil kjørte inn i folkemengden under feiringen av den franske nasjonaldagen på havnepromenaden i Nice i går kveld. Lastebilen skal ha kjørt sikksakk i mer enn to kilometer langs strandpromenaden og meide ned mennesker langs veien.

En rekke nordmenn befant seg i området, og beskriver dramatiske scener.

- Nå dør vi, Mamma!

PÅ FAMILIEFERIE: Nina Kristengård og familien satt på Hard Rock Cafe og så på fyrverkeriet. Så kom lastebilen i full fart. Lastebilen kjørte humpete fordi den kjørte over mennesker, sier Kristengård. Foto: Privat.
PÅ FAMILIEFERIE: Nina Kristengård og familien satt på Hard Rock Cafe og så på fyrverkeriet. Så kom lastebilen i full fart. Lastebilen kjørte humpete fordi den kjørte over mennesker, sier Kristengård. Foto: Privat. Vis mer

Nina Kristengård og familien fra Eidsvoll befant seg i andre etasje på restauranten Hard Rock Café, som befinner seg langs strandpromenaden i Nice.

- Vi satt på Hard Rock Cafe og så på fyrverkeriet. Så kommer denne lastebilen i full fart. Lastebilen kjørte humpete fordi den kjørte over mennesker. Plutselig stopper bilen og det hopper en mann ut og begynner å skyte, sier Kristengård på telefon fra Nice til Dagbladet.

Kristengård og familien kommer seg ikke ut av restauranten, og blir nødt til å sitte der i hele fem timer, før situasjonen er klarert utenfor.

- Vi så alt veldig godt. Det er en helt uvirkelig og forferdelig opplevelse. Vi var veldig redde for at han skulle komme opp dit hvor vi satt. Datteren min sa: - Nå dør vi, Mamma. Hun var veldig redd, sier Kristengård.

ADVARER: Storbritannias utenriksminister Boris Johnson kommenterer angrepet i Nice. Video: Reuters / NTB Vis mer

Reiser til Italia

Kristengård forteller at familien var tilbake på hotellet klokka tre. Og at de nå har sovet tre timers tid.

- Vi har pratet mye og tenkt mye. Vi skal over til Italia i morgen. Vi reiser ikke hjem. Dette setter spor, og vi er spent på hvordan dette vil påvirke barna våre.

Hun forteller videre at personalet på Hard Rock Café var helt fantastiske.

- Vi fikk mat og varme klær fra Hard Rock-butikken. Stemningen var tilsynelatende rolig, og de som jobber der ville ikke skru av musikken mens det hele holdt på.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Amatørvideoer viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

- Visste ikke om vi løp i riktig retning

Pål Christian Møller (55) fra Fjellhamar har en leilighet like ved strandpromenaden i Nice. Han er godt kjent i byen, og var veldig nær den aktuelle lastebilen i går kveld.

- Vi gikk langs promenaden, i kanten av veien mellom fortauet og veien der det vanligvis pleier å kjøre biler. Jeg enset i øyekroken en stor hvit bil. Så hørte jeg masse skriking bare fem meter ved siden av meg, og minst ti mennesker bare lå der. Deretter hørte vi mange som begynte å hyle og skrike foran oss. Da tenkte jeg at dette her er terror, vi må komme oss unna, sier Møller på telefon fra Nice til Dagbladet.

HAR LEILIGHET I NICE: Pål Christian Møller og kona har hatt leilighet i Nice i tre år, og besøker den omtrent fem ganger i året. - Dette er makabert, sier Møller til Dagbladet. Foto: Privat.&nbsp;
HAR LEILIGHET I NICE: Pål Christian Møller og kona har hatt leilighet i Nice i tre år, og besøker den omtrent fem ganger i året. - Dette er makabert, sier Møller til Dagbladet. Foto: Privat.  Vis mer

- Så løp vi på fortauet vekk fra stedet, men vi visste ikke om vi løp i riktig retning. Men vi hørte skudd bak oss. Det var en veldig skremmende situasjon, og vi følte at vi var i veldig stor fare.

For å komme seg tilbake i leiligheten måtte Møller og kona krysse gata. Der lå det døde kropper og sko som folk hadde løpt av seg.

Da Møller kom opp i leiligheten lukket han alle persienner, og det var fortsatt mye politi i gatene.

Ville få med seg feiringen av nasjonaldagen

Møller og kona kom til Nice på onsdag fordi de nettopp ville få med seg feiringen av den franske nasjonaldagen i havnebyen.

VITNE PÅ GRÅTEN: Et amerikansk vitne forteller om foreldre som flyktet med barna sine under angrepet i Nice. - Jeg følte på frykten deres. Video: CNN Vis mer

- Nasjonaldagen i Nice pleier å være fyrverkeri, folkefest, konserter og masse folk, fra små barn til gamle mennesker i rullestol, sier han.

14. juli pleier strandpromenaden i byen å være stappfull av folk, og fransk politi stenger hele veien langs stranda, for at folk skal få gå fritt på det som egentlig er en sterkt trafikkert bilvei.

- Det er som Karl Johan på 17. mai rett etter at barnetoget er over. Det er så mye folk at man må stoppe opp hele tiden. Jeg må innrømme at jeg tenkte litt på at dette var en situasjon der noe som dette kunne skje, og jeg kikket litt ekstra rundt meg, sier Møller.

I dag skal han gå ut i gatene å se hva som skjer. Møller var i Nice bare noen dager etter terrorangrepet i Paris i november, og da signerte han protokoll i rådhuset i Nice. Jazzfestivalen som skulle starte i kveld, tror han ikke det blir noe av.

- Trodde det var en partylastebil

Bare få hundre meter unna satt Anne Karin Sandnes fra Drammen på en uterestaurant sammen med mannen og datteren sin på 16 år, for å se det storslåtte fyrverkeriet på den franske nasjonaldagen.

- Vi skulle tilbake til hotellet etter å ha spist is på en uterestaurant, da vi så en lastebil komme mot oss. Jeg trodde det var en partylastebil, slike som ofte er i Frankrike, med orkester på taket. Det var det ikke, sier Sandnes til Dagbladet på telefon fra Nice.

Så begynte folk å hyle og skrike i panikk, og Sandnes hørte skudd.

ORKER IKKE GÅ UT: Anne Karin Sandnes var få hundre meter unna gjerningsmannen, og beskriver at det var fullstendig panikk i Nice. Foto: Privat
ORKER IKKE GÅ UT: Anne Karin Sandnes var få hundre meter unna gjerningsmannen, og beskriver at det var fullstendig panikk i Nice. Foto: Privat Vis mer

- Vi fikk løpt unna, og fant etter hvert en kjellergang som en politikvinne dyttet oss inn i. Der ble vi sittende i mange timer. Det var masse folk der, og foreldre la seg oppå barna sine for å beskytte dem mot en eventuell person med skytevåpen. Det var fullstendig panikk, sier hun.

Nå sitter familien på hotellrommet, med utsikt over stranda i Nice. Sandnes forteller at det er nydelig vær i Nice, men at stranda for øyeblikket er helt folketom. Familien har enda ikke orket å gå ut av hotellet.