Politivoldsaken i Kongsberg

Vitne til politivolden: - Har traumer

Natalie Kristiansen forsøkte å roe ned situasjonen utenfor Esso i Kongsberg. Da ble hun truet med bøteleggelse, hevder hun.

BLE VITNE: Natalie Kristiansen måtte se på at bestekompisene fikk juling av politiet, uten at hun kunne hjelpe dem. Foto: Privat
BLE VITNE: Natalie Kristiansen måtte se på at bestekompisene fikk juling av politiet, uten at hun kunne hjelpe dem. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at hun ble vitne til at kompisene fikk juling av politiet på Kongsberg, trengte Natalie Kristiansen akutt traumebehandling, forteller hun til Dagbladet. Nå, over to uker etter at saken igjen får mye oppmerksomhet, har marerittene blusset opp igjen.

- Det har blitt mange timer på Kongsberg DPS (distriktspsykiatriske, journ.anm.), lite søvn og lite mat siden det skjedde. Det var helt for jævlig, sier hun til Dagbladet.

Hendelsen hun snakker om, er det som skjedde utenfor Esso i Kongsberg natt til 30. oktober i fjor. Vennegjengen hadde vært i en bursdagsfeiring med påfølgende bytur i Kongsberg, og kvelden endte alt annet enn bra.

Nå er en politibetjent tiltalt for vold, en er bøtelagt for å ha slettet bevis, og to av Natalies beste venner er siktet for vold mot offentlig tjenesteperson.

Denne videoen viser hele hendelsesforløpet til politivold-saken i Kongsberg. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

«Hva faen skjer nå»

I videoen ser man Natalie gå rundt på stedet og snakke med kompisene, som ble lagt i bakken av henholdsvis politiet og en vekter.

Hun var en del av baktroppen med Kristian Teigen, og da de kom ned til Esso-stasjonen pratet Kevin Simensen og Marius Stormo med politiet. Plutselig smalt det, beskriver Natalie.

- Jeg blir først veldig sjokkert, dritstressa og tenkte «hva faen skjer nå». Flere ville løpe bort, men jeg holder en igjen for at ikke flere skal involvere seg. Men det ble så voldsomt - jeg tenkte at politiet ikke kom til å gi seg før alle var i politibilen.

Kort tid etter lå tre av kompisene hennes i bakken, med pepperspray i øya. Da går Natalie for å hente vann og papir til dem, i tillegg til at hun forsøkte å roe kompisene ned.

Dette samsvarer med det en av politibetjentene har fortalt i avhør med Spesialenheten. Han forklarer at han ba to jenter på stedet om å finne vann og papir, for å sysselsette dem. Det er også forklart i flere avhør at det var ei jente på stedet som klarte å roe guttene ned.

- Truet av politiet

Natalie så at mobiltelefonen til Stormo lå på bakken, og at hun forsøkte å plukke den opp.

- Den ene politimannen var raskere enn meg. Han løftet opp hodet til Marius og tok face-ID (ansiktsgjenkjenning, journ.anm.) for å låse den opp. Og så legger han mobiltelefonen tilbake igjen.

Politibetjenten som slettet en video, er har vedtatt et forelegg for å ha slettet bevis. Han hevder i avhør at mobiltelefonen var ulåst da han plukket den opp.

Sett i retrospekt sitter Natalie igjen med en følelse av hjelpeløshet etter hendelsen. Hun hevder også at da hun nærmet seg kompisene, for å forsøke å roe dem ned, ble hun truet av politibetjentene med bøteleggelse.

- Det er traumatiserende. Jeg måtte ha akuttime for traumebehandling på DPS. Jeg hadde mye mareritt, og slet med å spise.

- Jeg ble vitne til at bestekompisene mine fikk juling av autoritære mennesker som skal gjøre samfunnet til et bedre sted. Når de gjør sånn, viser det at man ikke kan stole på noen her i samfunnet. Det er helt for jævlig.

Dagbladet har vært i kontakt med Sør-Øst politidistrikt, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Vekteren fyrte opp

Natalie sier at de har fått mange spørsmål om hva som var foranledningen til hendelsen. Dagbladet har tidligere skrevet at det var en diskusjon mellom vekteren på utestedet og Kevin Simensen, men de har forskjellig versjon av det som skjedde. Ifølge vekteren ble han truet på livet, mens Simensen avviser truslene på det sterkeste.

- Da jeg kom til Privat sto Kevin utenfor, og kom ikke inn. Han og vekteren diskuterte litt, og da hadde jeg allerede ordnet sjåfør hjem. Jeg sa til Kevin at vi ble henta, så han ble med oss.

- Da vi var litt nedi bakken kom vekteren løpende mot oss, nesten hoppende, og sa at «nå står politiet og venter på dere ved Esso». Han fyrte opp stemningen. Kevin ba ham om å holde kjeft, forteller Natalie.

Ifølge både politiets og vekterens forklaring tok vekteren kontakt med en politibil ved Privat, før han tok kontakt med en annen politibil ved Esso.

PSS Securitas, selskapet vekteren jobbet for, ønsker ikke å kommentere saken og begrunner det med at det er en pågående etterforskning.

- Politibetjent utpekte seg positivt

Natalie har også vært i avhør med Spesialenheten. Nå ser hun fram til rettssaken, og håper at politibetjentene får sin straff.

- Og at Kevin får en rettferdig behandling, en unnskyldning og kanskje erstatning. Det blir nok vanskelig å stille i rettssaken, det er vanskelig å snakke om det nå. Men jeg gjør det for vennene mine. Jeg gjør det som skal til for at det blir rettferdighet.

I forbindelse med artikkelen synes Natalie det er viktig å presisere at én av politibetjentene som var involvert, var hyggelig.

- Han utpekte seg veldig positivt. Jeg vil ikke dra alle over samme kam. Han var snill, tryggende og ærlig. Han ble en trygghetsperson oppi det her. Han var den eneste som det gikk an å lene seg litt på, mens de andre var helt «bajaser».

Den tiltalte politibetjentens forsvarer, John Christian Elden, har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer