Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne til sex-overgrep fikk voldserstatning

En 16-åring er tilkjent 25 000 kroner i erstatning, fordi han som 12-åring var vitne til at søstera som mindreårig ble sexmisbrukt av en voksen mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal være første gang at en person får utbetalt voldsoffererstatning på dette grunnlaget. Erstatningsnemnda for voldsofre legger til grunn at 12-åringen var offer for et brudd på straffelovens paragraf 201, både fordi han var vitne til overgrepet mot sin vilje, og at han var under 16 år på det aktuelle tidspunktet.

Sammenheng

Ifølge en psykologerklæring fikk gutten i ettertid store psykiske og psykosomatiske problemer, som også skal være knyttet til at han overvar et sexovergrep mot søstera.

Nemnda legger til grunn at det er sannsynliggjort at det er en årsakssammenheng mellom guttens psykiske problemer i ettertid og det faktum at han var vitne til sex-overgrepet.

-  Vi legger uansett til grunn at det å overvære seksuelle overgrep fra en nærstående mot sin egen søster i seg sjøl er egnet til å påføre psykisk skade, konkluderer erstatningsnemnda.

Overgriper ble i november 2003 dømt til fengsel i to og et halvt år for blant annet to overgrep mot barn under 16 år. Han ble aldri tiltalt for at 12-åringen var vitne til overgrep mot søstera.

Samme seng

Det var om kvelden nyttårsdagen eller natt til 2. nyttårsdag i 2001 at broren lå i samme seng som søstera.

Overgriperen kom inn, og la seg i senga. Broren var vitne til at overgriperen først befølte søstera på intime steder, før han gjennomførte samleie med henne.

Guttens advokat søkte i utgangspunkt voldsoffererstatning på bakgrunn av at klienten sjøl skulle ha blitt sexmisbrukt. Dette fant ikke Kontoret for voldsoffererstatning at det var klar sannsynlighetsovervekt for.

Det var i forbindelse med anken til Erstatningsnemnda at vitneproblematikken brakt inn av guttens advokaten. Erstatningskravet var i utgangspunktet på 100 000 kroner.

Hele Norges coronakart