Vitne til vold

SKIEN (Dagbladet): SVs justispolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, var vitne til at en rasende mann overfalt sin ekssamboer og raserte hjemmet foran øynene på parets ti år gamle sønn. - Politiet kom til stedet, men fulgte ikke opp. Sønnen var så redd at han trodde mamma skulle dø, forteller hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er sjokkert. Hvor mange må bli drept før politiet tar vold mot kvinner på alvor? spør Thorkildsen.

Hun er stortingsrepresentant fra Vestfold, og har fulgt nøye med i drapssaken fra Tønsberg. Seint søndag kveld skal en 29-åring ha mishandlet og stukket sin ekssamboer til døde. I går ble han varetektsfengslet i fire uker.

Tidligere denne måneden ble han tiltalt for å ha voldtatt sin ekssamboer, men saken ble ikke tatt opp til doms før tragedien i helga.

Kommisjon

I et brev til justisminister Odd Einar Dørum foreslår Thorkildsen at det blir opprettet en uavhengig kommisjon «som får i oppdrag å gjennomgå sakene til kvinner og barn i Norge som lever som flyktninger i eget land».

- Vi må gjøre noe på dette området raskt. Behovet er skrikende. Personlig kjenner jeg flere tilfeller der kvinner føler seg som flyktninger i eget land. Det er ikke alltid nok med besøksnekt og voldsalarmer, sier Thorkildsen til Dagbladet.

I den vold ssaken Inga Marte Thorkildsen var vitne til dro politipatruljen bare fra stedet. Ingen tok kontakt med ekssamboeren til den fortvilte kvinnen. Han hadde rukket å rømme fra stedet.

- Jeg ringte jourhavende jurist og ba om at det ble reagert, men fikk til svar at de hadde så mange husbråksaker, og at kvinnen ikke var alvorlig skadd, forteller Thorkildsen.

Kvinnen anmeldte saken, men trakk anmeldelsen tilbake. I ettertid har likevel påtalemyndigheten tatt offentlig påtale mot hennes ekssamboer.

- Jeg har vært i avhør, og det har blitt en sak av det. Min kritikk i dette tilfellet er at reaksjonen kommer altfor seint, sier Thorkildsen.

Må reagere raskt

Hvert år bli flere kvinner drept av sine ekskjærester.

- Vi vil fremme et forslag som går ut på å opprette regionale etterforskningsenheter. Jeg tror ikke det enkelte politidistrikt har stor nok kompetanse på dette. Vi trenger større enheter, gjerne i tilknytning til de nye helseregionene, slik at samarbeidet med barnevern og helsevesen kan bli bra, sier SVs justispolitiske talskvinne.

<B>SJOKK:-Jeg er sjokkert over måten politiet behandler saker som gjelder vold mot kvinner på. Hvor mange må bli drept før politiet tar kvinnene på alvor? spør SVs Inga Marte Torkhildsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer