BRANT: Linaaegården i Sandefjord er sentrum for en betent vernesak. Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser. Foto: Lasse Jung/Dagbladet
BRANT: Linaaegården i Sandefjord er sentrum for en betent vernesak. Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser. Foto: Lasse Jung/DagbladetVis mer

Vitne tror han så brannstifter

Omstridt vernet bygning brant i natt. Politiet i Sandefjord vurderer bistand fra Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte Linaaegården i Sandefjord brant i natt.

Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser.

Nå er hele andre etasje i bygget utbrent, og første etasje har betydelige vannskader.

Vurderer Kripos-bistand Politiet i Sandefjord holder alle muligheter åpne:

- Vi vet ikke så mye foreløpig. Det har brent kraftig, og vi har satt i gang etterforskning. Vi vurderer å be om bistand fra Kripos, sier krimsjef i Sandefjord, Lars Reiersen til Dagbladet.

- Vi har startet med avhør av vitner som danner grunnlag for den videre etterforskningen, sier Reiersen.

Huset har vært uten beboere og uten strøm i fire år. Brannvesenets utrykningsleder Arvid Lie Lie antyder overfor Sandefjords Blad at brannen er påsatt:

- Vi har ikke funnet den endelige årsaken, men de fleste kan vel tenke seg hva som er mest sansynlig, sier Lie.

- Så mistenkelig mann Jan Olaf Gulbrandsen, som driver sykkelbutikk rett i nærheten av Linaaegården, sier til Sandefjords Blad at han tror han så en brannstifter i området rett før alarmen gikk:

- Vi observerte en grønn VW Golf med sota bakrute. I bilen satt en ung, lyshåret mann som både så, og oppførte seg svært mistenkelig, forteller Gulbrandsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulbrandsen oppfattet mennens oppførsel som så mistenkelig at han ringte politiet.

Leder i fortidsminneforeningen i Vestfold, Ragnar Kristensen, fikk tidlig beskjed om brannen, og var raskt på stedet.

- Startet i trappesjakt - Jeg ble oppringt klokka 01, og satte meg rett i bilen. Flammene sto ut, og 2. etasje  og taket er fullstendig utbrent. Tømerkjernen i 1. etasje er imidlertid uberørt, men har vannskader, sier Kristensen.

Brannvesenets utrykningsleder, Arvid Lie, sier til Sandefjords Blad at brannen startet på baksiden av huset, i en trappesjakt.

- Det er helt tydelig hvor den startet. Da vi kom i natt brant det opp sjakten og i andre etasje, sier han.

Riksantikvar Jørn Holme var på befaring ved Linaaegården allerede i fjor, men Holme har satt seg i en kinkig posisjon i saken etter at han skal ha bedt om å få tilsendt saksdokumenter personlig for å holde dem unna journaliføringen.

ETTERFORSKES: Et vitne hevder overfor Sandefjords blad at han så en mistenkelig person i nærheten av Linaaegården før brannen startet. Foto: Lasse Jung/Dagbladet
ETTERFORSKES: Et vitne hevder overfor Sandefjords blad at han så en mistenkelig person i nærheten av Linaaegården før brannen startet. Foto: Lasse Jung/Dagbladet Vis mer