Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitne tror han så brannstifter

Omstridt vernet bygning brant i natt. Politiet i Sandefjord vurderer bistand fra Kripos.

BRANT: Linaaegården i Sandefjord er sentrum for en betent vernesak. Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser. Foto: Lasse Jung/Dagbladet
BRANT: Linaaegården i Sandefjord er sentrum for en betent vernesak. Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser. Foto: Lasse Jung/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte Linaaegården i Sandefjord brant i natt.

Eierne ønsker å rive - og har flertall for dette i planutvalget i Sandefjord - men bygningen er midlertidig fredet etter påtrykk fra verneinteresser.

Nå er hele andre etasje i bygget utbrent, og første etasje har betydelige vannskader.

Vurderer Kripos-bistand Politiet i Sandefjord holder alle muligheter åpne:

- Vi vet ikke så mye foreløpig. Det har brent kraftig, og vi har satt i gang etterforskning. Vi vurderer å be om bistand fra Kripos, sier krimsjef i Sandefjord, Lars Reiersen til Dagbladet.

- Vi har startet med avhør av vitner som danner grunnlag for den videre etterforskningen, sier Reiersen.

Huset har vært uten beboere og uten strøm i fire år. Brannvesenets utrykningsleder Arvid Lie Lie antyder overfor Sandefjords Blad at brannen er påsatt:

- Vi har ikke funnet den endelige årsaken, men de fleste kan vel tenke seg hva som er mest sansynlig, sier Lie.

- Så mistenkelig mann Jan Olaf Gulbrandsen, som driver sykkelbutikk rett i nærheten av Linaaegården, sier til Sandefjords Blad at han tror han så en brannstifter i området rett før alarmen gikk:

- Vi observerte en grønn VW Golf med sota bakrute. I bilen satt en ung, lyshåret mann som både så, og oppførte seg svært mistenkelig, forteller Gulbrandsen.

Gulbrandsen oppfattet mennens oppførsel som så mistenkelig at han ringte politiet.

Leder i fortidsminneforeningen i Vestfold, Ragnar Kristensen, fikk tidlig beskjed om brannen, og var raskt på stedet.

- Startet i trappesjakt - Jeg ble oppringt klokka 01, og satte meg rett i bilen. Flammene sto ut, og 2. etasje  og taket er fullstendig utbrent. Tømerkjernen i 1. etasje er imidlertid uberørt, men har vannskader, sier Kristensen.

Brannvesenets utrykningsleder, Arvid Lie, sier til Sandefjords Blad at brannen startet på baksiden av huset, i en trappesjakt.

- Det er helt tydelig hvor den startet. Da vi kom i natt brant det opp sjakten og i andre etasje, sier han.

Riksantikvar Jørn Holme var på befaring ved Linaaegården allerede i fjor, men Holme har satt seg i en kinkig posisjon i saken etter at han skal ha bedt om å få tilsendt saksdokumenter personlig for å holde dem unna journaliføringen.

ETTERFORSKES: Et vitne hevder overfor Sandefjords blad at han så en mistenkelig person i nærheten av Linaaegården før brannen startet. Foto: Lasse Jung/Dagbladet
ETTERFORSKES: Et vitne hevder overfor Sandefjords blad at han så en mistenkelig person i nærheten av Linaaegården før brannen startet. Foto: Lasse Jung/Dagbladet Vis mer