Vitneflukt og sinne blant Breiviks vitner

En etter en har Anders Behring Breiviks vitner kranglet seg ut av vitneboksen den siste tiden. Blant dem som må stille neste uke, raser flere over å bli sensurert av retten.

VITNER TIRSDAG: Ronny Alte, tidligere talsmann for Norwegian Defense League, nå tilknyttet den nystartede grupperingen Norges Frihetsparti, mener det er «helt på jordet at de politisk korrekte vitnene blir kringkastet, men ingen av oss på den andre siden får slippe til» Foto: Bjørn-Owa Holmberg'
VITNER TIRSDAG: Ronny Alte, tidligere talsmann for Norwegian Defense League, nå tilknyttet den nystartede grupperingen Norges Frihetsparti, mener det er «helt på jordet at de politisk korrekte vitnene blir kringkastet, men ingen av oss på den andre siden får slippe til» Foto: Bjørn-Owa Holmberg' Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Breiviks forsvarerteam har fått nok å stri med i oppkjøringen til en av de viktigste ukene i forsvaret av den terrortiltalte 33-åringen.

Opprinnelig skulle de denne uken ha ført 17 vitner som på ulikt vis skulle ha hjulpet dem med å underbygge at Breiviks virkelighetsoppfattelse ikke trenger å være synonymt med å være utilregnelig.

Etter en uke med bråk og uklarheter om hvilke vitner som faktisk har vitneplikt og hvilke som kan kringkastes på TV, sitter de igjen med kun elleve av vitnene.

SLIPPER Å VITNE: mulla Krekar slipper å vitne i terrorettsaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLIPPER Å VITNE: mulla Krekar slipper å vitne i terrorettsaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Tumultene startet med religionshistoriker Hanne Nabintu Herland, som i et krast innlegg i Aftenposten 21. mai, proklamerte at hun heller ville bli slept i fengsel enn å vitne for Breivik.

Forsvarerne nektet å frafalle henne helt til Oslo tingrett forrige uke fastslo at hun som privat sakkyndig faktisk hadde rett til å nekte å vitne.

Fjordman slapp I kjølvannet av Herland-saken har det nærmest vært et skred av vitner på forsvarets liste som har forsøkt å slippe å møte i retten.

Torsdag og fredag forrige uke ble det klart at både mulla Krekar, den høyreradikale bloggeren Peder Nøstvold Jensen, kjent som Fjordman, den islamske aktivisten Mohyeldeen Mohammad og den islamkritiske forfatteren Bruce Bawer hadde klart å overtale forsvarerne til å la dem slippe å vitne.

SLIPPER Å VITNE: Den islamkritiske forfatteren Bruce Bawer. Foto: Privat
SLIPPER Å VITNE: Den islamkritiske forfatteren Bruce Bawer. Foto: Privat Vis mer

- De mener at de ikke har noe å tilføye i saken, og ønsker overhodet ikke å vitne i saken, sier medforsvarer Tord Jordet til NTB.

Forsvarerne har kommet til at deres vitneprov ikke vil være særlig til hjelp når de er så negative.

Også fredsforsker Johan Galtung og forfatter Walid al-Kubaisi, som opprinnelig skulle vitne denne uken, er frafalt.

VITNER TIRSDAG: Ole Jørgen Anfindsen, Redaktør, HonestThinking. Foto: Privat
VITNER TIRSDAG: Ole Jørgen Anfindsen, Redaktør, HonestThinking. Foto: Privat Vis mer

Vitneflukten skaper utfordringer for forsvarerne, som nå heller forsøker å få mer tid til Breiviks egen forklaring i tiden som har blitt frigjort.

Filmer ikke islamkritikere Fjordman og Bruce Bawer var blant gruppen av islam- og innvandringskritiske vitner som var stevnet. Fjordman regnes som Breiviks viktigste ideologiske premissleverandør og er sitert med over 300 sider i tiltaltes kompendium. I en e-post til avisen Sunnmørsposten fredag skriver Fjordman at han ikke vil vitne fordi han reagerer på måten forsvaret har behandlet Hanne Nabintu Herland på, og fordi han er provosert over at retten nekter kringkasting av de islamkritiske vitnene.

- Jeg kan ikke akseptere at jeg skal fortelle retten om sensur samtidig som retten sensurerer meg, skriver Jensen.

Dommerne i terrorsaken besluttet for en drøy uke siden at kun vitner som kan anses som sakkyndige, kan bli kringkastet, samtidig som de kategoriserte alle de islamkritiske vitnene på listen som ikke-sakkyndige vitner.

Provosert Avgjørelsen provoserer de gjenstående islamkritiske vitnene og har ført til debatt på nettet om at retten utøver en selektiv ytringsfrihet.

VITNER TIRSDAG: Tore Tvedt, grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
VITNER TIRSDAG: Tore Tvedt, grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

- Det er helt på jordet. Alle de politisk korrekte vitnene blir kringkastet, men ingen av oss på den andre siden får slippe til. Da er vi helt prisgitt at mediene gjengir oss korrekt, og det har vi, for å si det mildt, ikke særlig god erfaring med, sier Ronny Alte, tidligere leder av den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League, nå tilknyttet den nystartede grupperingen Norges Frihetsparti, til NTB.

Samfunnsdebattant og blogger Ole Jørgen Anfindsen, som driver nettstedet HonestThinking, vurderte å nekte å vitne da kringkastingsforbudet ble kjent.

Forsvarerne har imidlertid klart å argumentere for at han må regnes som et sakkyndig vitne, blant annet med henvisning til at han har skrevet en bok som er relevant for temaet.

SLIPPER Å VITNE: Samfunnsdebattant Hanne Nabintu Herland. Foto: pressefoto.
SLIPPER Å VITNE: Samfunnsdebattant Hanne Nabintu Herland. Foto: pressefoto. Vis mer

Anfindsen kaller dommernes avgjørelse for uklok.

- Jussen er formodentlig uangripelig, men det er grunn til å spørre om retten har lagt tilstrekkelig stor vekt på hvor politisert denne saken faktisk er. Det paradoksale og triste er at dommerne med dette gir næring til konspiratoriske oppfatninger om at enkelte grupper og meninger blir systematisk sensurert.

(NTB)

SLIPPER Å VITNE: Den islamske aktivisten Mohyeldeen Mohammad (t.h.) Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SLIPPER Å VITNE: Den islamske aktivisten Mohyeldeen Mohammad (t.h.) Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer