Vitnemål frigitt: - Hun er psykisk syk

Donald Trump måtte i oktober vitne om den påståtte voldtekten av forfatter E. Jean Carroll på 90-tallet. Deler av vitnemålet, der han kommer med sterke motbeskyldninger, ble fredag frigitt for offentligheten.

ANKLAGET FOR VOLDTEKT: USAs forrige president, Donald Trump benekter å ha voldtatt forfatter E. Jean Carroll. I april må han etter planen møte i retten. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB
ANKLAGET FOR VOLDTEKT: USAs forrige president, Donald Trump benekter å ha voldtatt forfatter E. Jean Carroll. I april må han etter planen møte i retten. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en falsk anklage. Det skjedde aldri. Det ville aldri skjedd.

Det hevdet Donald Trump hardnakket under et vitnemål i oktober.

Han ble da spurt ut om anklagen fra den profilerte forfatteren og spaltisten E. Jean Carroll (79), som hevder at han voldtok henne i et prøverom hos Bergdorf Goodman på 90-tallet.

Deler av vitnemålet ble fredag offentliggjort, etter at dommer Lewis Kaplan i New York avviste den tidligere presidentens anmodning om å holde det unna offentligheten.

Der framkommer det blant annet at han omtaler Carroll som «psykisk syk» og «en komplett løgner».

- Indikerte at hun elsket det

Donald Trump trekker i vitnemålet fram uttalelser gitt av E. Jean Carroll i et intervju med CNN sommeren 2019.

Han har imidlertid sin egen versjon av hva som ble sagt i intervjuet. Denne delen av vitnemålet har fått stor oppmerksomhet i amerikansk presse.

I intervjuet fortalte Carroll at hun selv unngår å bruke ordet «voldtekt» om den påståtte hendelsen, på grunn av ordets «seksuelle konnotasjoner».

- Jeg tror de fleste tenker på en voldtekt som sexy, sa hun, og fortalte at hun selv anser det hun hevder å ha opplevd som en «kamp».

ANKLAGER TRUMP FOR VOLDTEKT: Forfatter og spaltist E. Jean Carroll, her på vei ut av den føderale domstolen i New York i februar 2022. Foto: Larry Neumeister / AP / NTB
ANKLAGER TRUMP FOR VOLDTEKT: Forfatter og spaltist E. Jean Carroll, her på vei ut av den føderale domstolen i New York i februar 2022. Foto: Larry Neumeister / AP / NTB Vis mer

Trump hevder å ha oppfattet at hun inntok en positiv holdning til voldtekt under intervjuet.

- Hun indikerte faktisk at hun elsket det, er han i vitnemålet sitert på.

- Jeg tror faktisk hun sa at det var sexy, gjorde hun ikke? Hun sa at det er sexy å bli voldtatt. Sa hun ikke det?

Han understreker seinere at han selv ikke anser voldtekt som sexy, og at han ikke husker eksakt hvilke ord som ble brukt i CNN-intervjuet.

Vil stanse søksmål

Forfatterens anklage kom først i en bok i 2019.

Siden har hun saksøkt ham to ganger: Først for ærekrenkelser, etter at han gikk til motangrep. Da New York i november åpnet for at ofre for seksualforbrytelser kan saksøke overgripere også etter at saken er foreldet, reiste hun et nytt søksmål.

Trump er gjennom åra blitt anklaget av et titall kvinner for ulike former for seksuell trakassering og voldtekt. Han har avvist alle anklager.

I vitnemålet i oktober ble han spurt om han noen gang har presset en kvinne til å ha sex med ham.

- Svaret er nei. Men du kan ha noen, som din klient, som er villige til å lyve, svarte han kontant.

Forklaringen ble frigitt bare timer etter at dommeren også avviste en anmodning fra Trump om å avvise Carrolls siste søksmål. Trumps advokat, Alina Habba, har opplyst at avgjørelsen vil bli anket. Det skriver blant andre Washington Post.

Rettssaken er allerede berammet. Den skal etter planen avholdes i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer