- Vitnene ble betalt av staten

I flere av de siste betente utlendingssakene har et av statens hovedbevis vært muntlige utsagn fra anonyme vitner. Advokat Jon Rud mener nå at mye tyder på at vitnene i den såkalte Ali-saken var engasjert, instruert og betalt av staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder etter at Ali Roberto ble kastet ut av landet av Oslo byrett, sitter 17-åringen fremdeles i kirkeasyl. Ifølge advokat Jon Rud er det nå kommet fram nye opplysninger i saken som tyder på at de anonyme vitnene i virkeligheten var ambassadens lokalt ansatte personell.

- Det ble lagt press på disse for å få opplysninger som passet for staten. Saken har nå tatt en alvorlig vending, mener Rud.

Brev til Aure

Rud har nå sendt brev til både Stortingets justiskomité og justisminister Aud-Inger Aure, Utlendingsdirektoratet og Utenriksdepartementet.

- Jeg vil få i gang en prinsipiell debatt. På grunnlag av denne saken håper jeg det blir en debatt om rettssikkerheten i utlendingssaker. Ikke på noe annet rettsområde avgjøres saker utelukkende på grunnlag av anonyme vitner, sier Rud.

Gholam-saken

Også i den meget omtalte Gholam-saken var et av statens hovedbeviser anonyme vitner, som ikke forsvareren, Trond Romstad, fikk anledning til å krysseksaminere.

Justisminister Aud-Inger Aure har tidligere uttalt til Dagbladet at hun er bekymret over at domstolene er for lite kritiske og for lojale til forvaltningens arbeid i utlendingssaker.

Kirkeasyl

De nye opplysningene i Ali-saken kommer fram i brev Jon Rud har fått fra ansatte ved den norske ambassaden i Teheran.
- Dersom dette stemmer, er de ansatte blitt presset til å forklare seg på en måte som ikke stemmer med virkeligheten. Et av hovedargumentene til staten var at Ali Roberto var blitt sett sammen med sin far, etter at han hadde blitt sendt ut av landet i fjor sommer. De nye opplysningene bekrefter at dette ikke var tilfelle, forteller Rud.

Ali Roberto har sittet i kirkeasyl i snart ett år. Rud ber nå om en grundig og uhildet gransking av saken, og han ber om at saksbehandlerne fjernes fordi de er inhabile.

Ingen kommentar

Saksbehandler og førstekonsulent Sidsel Wiborg i Justisdepartementet sier til Dagbladet at hun verken kan eller vil kommentere de nye opplysningene. Hun henviser videre til ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad.

Dagbladet prøvde i går forgjeves å få tak i Sjeggestad.