- Vitnene står bak drapet

Drapstiltalte Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) tror penger var motivet for drapet på sjåføren.

RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland møtte Dagbladet i Kongo og forteller sin versjon av hendelsene som ledet til drapet på sjåføren Abeidi Kasongo 5. mai. Foto: Espen Røst
RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland møtte Dagbladet i Kongo og forteller sin versjon av hendelsene som ledet til drapet på sjåføren Abeidi Kasongo 5. mai. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Tiltalen mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) omfatter nå også spionasje og dannelse av kriminelt forbund. Likevel er sakens kjerne hva som skjedde da sjåfør Abedi Kasongo ble skutt.

For første gang forteller de drapstiltalte nordmennene sin versjon av hendelsene den skjebnesvangre dagen 5. mai.

Trangt i pickupen
Nordmennene hadde kjørt fra Kampala i Uganda til Kisangani i Kongo på én motorsykkel.

— Både stempelet og kick-starten på sykkelen var gåen. Derfor dro vi på markedet for å se etter transport. Først fikk vi tilbud om å sitte på med en lastebil, men den var så høyt lastet at det turte vi ikke, forteller Moland til Dagbladet.

Like etter kom tilbudet om å sitte på med Abedi Kasongo i hans pickup. Med på turen var også kongoleserne Kasimu Aradjabu og Gina Kepo.

— Vi ble enige om å betale 400 dollar til sammen. Halvparten før avreise, resten når vi var framme i Mombasa.

Denne byen ligger noe over halvveis på turen tilbake til Uganda, men de to kom aldri så langt.

VIL FØLGE RETTSSAKEN: Skohandler Musena Amani (t.v.) har satt opp tv for å følge fotballkamper sammen med venner og kjente i nabolaget. Han sier han vil møte opp i retten og følge saken. - Drapene nordmennene skal ha begått er provoserende og umenenskelige, sier han til Dagbladet. Foto: Espen Røst
VIL FØLGE RETTSSAKEN: Skohandler Musena Amani (t.v.) har satt opp tv for å følge fotballkamper sammen med venner og kjente i nabolaget. Han sier han vil møte opp i retten og følge saken. - Drapene nordmennene skal ha begått er provoserende og umenenskelige, sier han til Dagbladet. Foto: Espen Røst Vis mer

— Tjostolv satt på passasjersiden og jeg satt i midten foran. Jeg husker det godt for det var fryktelig trangt. Bak på lasteplanet satt de to kongoleserne, forteller French.

Tissepause
Dramaet startet da de hadde kjørt 109 kilometer østover.

— Plutselig banker det i bakruta, og to kongoleserne gjør tegn til at de trenger en tissepause. Da bilen stopper går vi også ut. Vi går litt foran bilen for å strekke på beina. Vi var midt inne i jungelen. Svart skog på begge sider og en rød vei i midten, sier Moland

Plutselig smeller det og sjåføren blir skutt i hodet.

— Jeg aner ikke om det var de på lasteplanet som skjøt, eller om det var noen de samarbeidet med som ventet på oss der hvor de ba om tissepausen. Vi sto foran bilen med lysene i øynene, sier French.

- Flere så pengene
Nordmennene hadde 700 dollar i lommene og tror de ble forsøkt ranet, og at ranerne startet med å skyte sjåføren.

— Det var flere som så de pengene. Både da vi betalte sjåføren, og tidligere. I Kongo risikerer du å bli drept for langt mindre beløp.

— Men hva med oss? Hvorfor skulle vi stanse en bil midt i jungelen for å skyte vår egen sjåfør?  Hva skulle motivet for en slik handling være? Det henger ikke på greip, sier Moland.

De to kongoleserne har overfor etterforskere, og i tidligere samtaler med Dagbladet, fortalt at det var Moland som skjøt sjåføren etter at nordmennene hadde bedt om at bilen måtte stanse. Så skal nordmennene ha truet de to ut av bilen, lempet ut liket og kjørt.