SENDT TIL LEGEVAKTA: Politi og ambulanse måtte rykke ut til en slåsskamp inne på Deichmanske bibliotek på Schous plass torsdag kveld. Her er Bård Frantzen (34), tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, som kommer blodig ut fra biblioteket. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
SENDT TIL LEGEVAKTA: Politi og ambulanse måtte rykke ut til en slåsskamp inne på Deichmanske bibliotek på Schous plass torsdag kveld. Her er Bård Frantzen (34), tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, som kommer blodig ut fra biblioteket. Foto: Therese Doksheim / DagbladetVis mer

Vitner beskriver slagsmålet på Deichmanske bibliotek

Det var mye blod, sier kursarrangør Jon Sigve Skard til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Deichmanske biblioteket var stengt for vanlige besøkende, men åpent for personer som har leid rom til aktiviteter, da et blodig slagsmål mellom avhoppere fra SOS Rasisme og Tjen Folket på den ene siden, og nåværende medlemmer av Tjen Folket, startet torsdag kveld.

Hørte rop om hjelp I et av seminarrommene i bibliotekets første etasje var en gruppe personer fra Ung fortellerscene på kurs. Jon Sigve Skard ble vitne til slagsmålet.

- Jeg holdt et kurs for ung fortellerscene den kvelden. Vi hadde akkurat startet, da vi hørte lyder og flere høye rop om hjelp fra naborommet og kjøkkenet.

- Det første vi så var en person som stod i telefonen og var veldig opptatt av at politiet skulle komme til biblioteket. Det viste seg å være en av vennene til han som ble skadet. De var veldig redde og ba oss andre involvere oss for å stanse slagsmålet.

- Mye blod Skard var vitne til at avhopperen fra SOS Rasisme og Tjen Folket, Bård Frantzen (34), ble skadet i slagsmålet.

- Han som ble slått kraftig og er avbildet i Dagbladet ble holdt nede av en annen mann på en sofa. Deretter sparket en person mot hodet. Jeg så ikke akkurat det øyeblikket han traff i hodet, fordi mannen som holdt ham nede var i veien. Men du kunne høre at det traff, og  folk ropte «Han sparket i hodet!» . Det var mye blod, sier Skard til Dagbladet.

- Det var jo veldig sjokkerende. Det var det siste man hadde forventet på et bibliotek, sier Skard.

Flere vitner fra stedet opplyser til Dagbladet at Frantzen ble stående alene i slagsmålet, mens vennene tilkalte politiet.

SÅ SLAGSMÅLET: Skuespiller Jon Sigve Skard holdt et kurs for unge fortellere i naborommet da han hørte høye rop om hjelp. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SÅ SLAGSMÅLET: Skuespiller Jon Sigve Skard holdt et kurs for unge fortellere i naborommet da han hørte høye rop om hjelp. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Han gikk i mellom da vi ble angrepet, sier Kim Kopperud (19) til Dagbladet.

Det siste året har både Kopperud og Frantzen stått fram i Dagbladet og fortalt om økonomisk kriminalitet og medlemsjuks i SOS Rasisme.

Skylder på Frantzen De to sidene i slagsmålet har vidt forskjellige beskrivelser av forløpet.

Tjen Folket skriver i en uttalelse at det var Frantzen selv som startet slagsmålet og at «i denne situasjonen måtte de unge aktivistene ty til nødverge». De hevder også at Frantzen kom med en rekke trusler.

Tre personer ble arrestert og siktet for legemsbeskadigelse i går kveld. I ettermiddag satt de fremdeles i arresten på Grønland politikammer i Oslo.

- Én av dem har sittet i avhør fredag ettermiddag og kveld, de to andre er avhørt. Nå er det opp til jourhavende jurist å foreta en avgjørelse på hva som skjer videre etter at de tre er avhørt, sier vakthavende førstebetjent hos etterforskningsavdelinga ved Grønland politistasjon.

Ansatte så ingenting Ansatte ved biblioteket opplyser til Dagbladet at de var tilstede på et seminar i andre etasje, og derfor ikke fikk med seg situasjonen før slagsmålet var over.

- Da vi kom ned var politiet allerede tilstede. De kom veldig raskt, sier en ansatt til Dagbladet.

Dømt Tirsdag ble SOS Rasisme dømt for medlemsjuks i Haugaland tingrett, for andre gang. Totalt er SOS Rasisme idømt å betale tilbake 17 millioner kroner til ulike støttegivere.

Politiet har omtalt saken som «Norgeshistoriens største medlemsjuks», etter at organisasjonen fikk utbetalt rekordbeløp på 2000-tallet.

POLITI OG AMBULANSE: Måtte rykke ut til en slosskamp inne på Deichmandske Bibliotek på Schous Plass torsdag kveld. Her: Bård Frantzen, tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme ble angrepet. Foto: Privat
POLITI OG AMBULANSE: Måtte rykke ut til en slosskamp inne på Deichmandske Bibliotek på Schous Plass torsdag kveld. Her: Bård Frantzen, tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme ble angrepet. Foto: Privat Vis mer

Organisasjonen er også under politietterforskning, blant annet for bedrageri.

SOS Rasisme har nektet for å ha brutt loven og har kalt etterforskningen og kravene om tilbakebetaling av støtte for en «heksejakt».