Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Togpåkjørselen:

Vitner forteller om lys som ikke virket

Politiet har i alt avhørt ti vitner etter at en bil ble påkjørt av Bergenstoget på en planovergang tirsdag kveld. Flere av dem forteller at varsellysene ikke har virket som de skal.

TEKNISKE FEIL: Planovergangen i Vikersund der en person omkom tirsdag, har hatt seks tekniske feil det siste året. Foto/video: NTB / Lars Eivind Bones, Dagbladet. Vis mer

Det forteller Bent Øye, seksjonsleder ved etterforskningsavdelingen på Hønefoss politistasjon til Dagbladet.

- Etter at vi i går etterlyste vitner er det totalt ti stykker som har meldt seg. Det synes vi er veldig positivt og det vil bidra til å opplyse saken. Det er snakk om både vitner som har sett deler av hendelsen og vitner som har gjort seg erfaringer med bruk av planovergangen, sier Øye.

- Hva er det vitnene forteller?

– Det er nok noe varierende, men det går på at ifølge vitner så har ikke lysene på planovergangen virket som de skulle. Dette gjelder både ulykkeskvelden og andre ganger.

Det var tirsdag kved at en personbil med tre personer sittende fast da bommene gikk ned for det kryssende toget fra Bergen i retning Drammen. To personer kom seg ut av bilen, mens tredjemann mistet livet i kollisjonen.

Både politiet, Statens havarikommisjon for transport og Bane NOR har iverksatt etterforskning av hendelsen, og det er foreløpig ikke konkludert med hva som er årsaken til den fatale kollisjonen.

FALTALT: En mann i 30-årene ble drept da bilen vedkommende satt i ble truffet av et tog tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FALTALT: En mann i 30-årene ble drept da bilen vedkommende satt i ble truffet av et tog tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Overlevende avhørt torsdag

Mannen som omkom er i 30-åra, bosatt på Ringerike, og av utenlandsk opprinnelse, forteller Øye. Arbeidet med å varsle alle pårørende pågår fortsatt.

De to personene som kom seg ut av bilen før dødskrasjen har tidlig torsdag ettermiddag blitt avhørt av politiet.

- De er selvfølgelig preget av opplevelsen, men får tilbud om helsehjelp og støtte. Etter det jeg erfarer har de også et nettverk som hjelper og støtter dem i den vanskelige situasjonen de er nå.

I et intervju med NRK har en av de to overlevende forklart at alle tre som var i bilen forsøkte å løfte bommen da bilen ble innesperret. Mannen som omkom skal ha satt seg tilbake i bilen for å forsøke å flytte den vekk fra skinnegangen.

- Vi har ikke tid, vi må gå vekk herfra! ropte kompisen etter sjåføren før toget kolliderte med bilen.

Håper på foreløpige svar neste uke

Politiet har i dag gjennomført en teknisk undersøkelse av bilen som ble påkjørt.

– Erfaringsmessig kan det ta lang tid før Havarikommisjonen kommer med den endelige rapporten, men vi jobber med å I hvert fall få ut noen foreløpige opplysninger. Vi har ikke fått tidfestet når det vil være på plass, og det kan gå ut i neste uke før vi vet noe mer, forteller Øye.

Dagbladet skrev tidligere torsdag at Bane NOR har registrert seks tekniske feil på den aktuelle planovergangen siden 1. januar 2019. De kunne ikke gå inn på hva slags feil det var snakk om.

Ifølge Bane NOR er det imidlertid lagt inn en sikkerhetsløsning som gjør at bommene ligger nede eller at togene har rødt lys, om det oppstår teknisk feil på overgangen.