Vitner i straffesaker får Røde Kors-hjelp

Nytt prosjekt skal gi vitnene mer trygghet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Å bli utsatt for eller være vitne til en kriminell handling kan være opprivende. Vitnestøttene skal forberede vitner på sin rolle i en rettssak, noe som vil gi en større trygghet. Tanken bak prosjektet er at et trygt vitne er et godt vitne, noe som bidrar til økt rettssikkerhet.

- Dette er frivillig innsats. Vitnestøttene skal ta imot vitnene i tingretten, prate med dem, kanskje berolige dem hvis det trengs. De har fått et eget rom i Tingretten, forteller Lisbeth Dahl i Røde Kors til Dagbladet.no.

Det er første gang noe liknende prøves ut i Norge, og i første omgang er det domstolene i Trondheim og Oslo som står for tur.

Prosjektet er et samarbeid mellom Domstolsadministrasjonen i Norge, tingrettene i Oslo og Trondheim og Norges Røde Kors.

- Sverige har holdt på med dette i ti år nå med gode resultater, fortsetter Dahl.

Det er strengt forbudt for de frivillige å snakke med vitnet om rettssaken. Slik skal man unngå påvirkning. Vitnestøttene får grundig opplæring i alt fra etterforskning til domfellelse.

- Det synes fornuftig at en slik oppgave tas ut fra politiet og settes til en utenforstående instans. Slik jeg oppfatter det, skal systemet fungere på omtrent samme måte som «visitorprogrammet» gjør i forhold til de som er fengslet, og bygge på behovet for menneskelig kontakt og støtte, mener John Christian Elden, forsvarer i NOKAS-saken til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer