Vitner i straffesaker får Røde Kors-hjelp

Nytt prosjekt skal gi vitnene mer trygghet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Å bli utsatt for eller være vitne til en kriminell handling kan være opprivende. Vitnestøttene skal forberede vitner på sin rolle i en rettssak, noe som vil gi en større trygghet. Tanken bak prosjektet er at et trygt vitne er et godt vitne, noe som bidrar til økt rettssikkerhet.

- Dette er frivillig innsats. Vitnestøttene skal ta imot vitnene i tingretten, prate med dem, kanskje berolige dem hvis det trengs. De har fått et eget rom i Tingretten, forteller Lisbeth Dahl i Røde Kors til Dagbladet.no.

Det er første gang noe liknende prøves ut i Norge, og i første omgang er det domstolene i Trondheim og Oslo som står for tur.

Prosjektet er et samarbeid mellom Domstolsadministrasjonen i Norge, tingrettene i Oslo og Trondheim og Norges Røde Kors.

- Sverige har holdt på med dette i ti år nå med gode resultater, fortsetter Dahl.

Det er strengt forbudt for de frivillige å snakke med vitnet om rettssaken. Slik skal man unngå påvirkning. Vitnestøttene får grundig opplæring i alt fra etterforskning til domfellelse.

- Det synes fornuftig at en slik oppgave tas ut fra politiet og settes til en utenforstående instans. Slik jeg oppfatter det, skal systemet fungere på omtrent samme måte som «visitorprogrammet» gjør i forhold til de som er fengslet, og bygge på behovet for menneskelig kontakt og støtte, mener John Christian Elden, forsvarer i NOKAS-saken til Dagbladet.no.

Han ser ingen umiddelbar bruk for vitnestøtter i NOKAS-saken, som avsluttes i disse dager, men er ellers positivt innstilt til prosjektet.

- Enkelte av vitnene i NOKAS-saken har møtt med egen advokat, men det har vært for å ivareta vitnenes egne rettigheter. Det vil ikke kunne erstattes av en vitnestøtte. Men jeg er sikker på at enkelte, særlig de som står alene, vil føle en betryggelse og lette ved å ha noen de kan kontakte og snakke med, samtidig som de ikke legger seg opp i selve straffesaken, sier Elden.

PILOTPROSJEKT: Lisbeth Dahl fra Røde Kors er med på det aller første vitnestøtteprogrammet i Norge.