- Vitner kan ha blitt drept

Politiadvokat Anne Maria Haarr sier vitner kan ha blitt drept i kampen mot organisert kriminalitet. Saker er frafalt på grunn av livredde kronvitner. Flere har flyktet til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 ble Haarr utsatt for drapstrusler da hun var aktor i en sak relatert til organisert kriminalitet. Truslene ble sett på som så alvorlige at politimesteren i Oslo byttet henne ut.

Haarr vil ikke snakke om sin sak, men forteller om den tøffe jobben påtalemyndigheten har med vitner i saker om organisert og hardbarket kriminalitet.

- Jeg ser ikke bort ifra at vitner har blitt tatt av dage her i Norge. Selv har jeg opplevd at et kronvitne omkom i en svært merkverdig bilulykke, like før saken kom opp. Men det er håpløst å bevise at dette var drap, sier hun til Dagbladet.

Hun sier det er eksempler der vitner dør, eller «forsvinner» på mistenkelig vis. At noen av disse kan ha blitt drept, vil hun ikke se bort ifra.

Trusler og vold mot vitner er blitt et vanlig fenomen i norsk rett. Kriminelle har gått fri fordi vitner er truet til taushet.

Regelrett tortur

- De tiltalte skjønner at uten vitner, som er en av de sterkeste bevismidlene vi har, kan saken mot dem bli frafalt, sier Haarr.

Metodene som blir brukt, er skremmende og enkle. Haarr har snakket med en rekke vitner som trues på livet. Noen blir utsatt for regelrett tortur.

Også inne i retten blir vitner truet til taushet.

- I et tilfelle kom en rekke «muskelbunter» og satte seg blant publikum, bare for å stirre på vitnene.

Rømmer landet

Domstolene har måttet slette vitners identitet fra de offentlige registrene.

- Men for mange blir dette så omfattende at det blir lettere å stikke av, sier hun.

Haarr mener myndighetene må møte trusselen med en konsekvent holdning:

- Vi trenger et fungerende program hvor vitner får forklart den fulle sannheten uten å bli påvirket og presset. De kriminelle må fåstrenge straffer for trusler - ikke 30 dager i fengsel, mener Haarr. Les også:

«Jeg skal tas. Det er snakk om ære.»

- Skulle sprenges i lufta

MÅ FUNGERE: - Vi trenger et fungerende program hvor vitner får forklart den fulle sannheten uten å bli påvirket og presset, sier politiadvokat Anne Maria Haarr.