- Vitner kan ha personlige motiver

BERLIN (Dagbladet): Tidligere Stasi-oberstløytnant Günter Bohnsack (61) sier til Dagbladet at enkelte av hans gamle kolleger som vitner i saken mot Stein Viksveen, kan ha sine helt personlige motiver som gjør dem lite troverdige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enkelte har skiftet side. De har hatt en tendens til å fortelle mer enn det de har dekning for. Disse versjonene vil de holde fast ved. Andre er bitre på sin gamle arbeidsgiver, sier Bohnsack - som kjenner mange av vitnene personlig etter 26 år som ekspert på desinformasjon i den østtyske spionasjetjenesten.

- Fra å lede spioner i felten ble Heinz Becker på slutten plassert i analyseavdelingen mot sin vilje. Heller ikke Manfred Elisath var lykkelig over å bli overført til stillingen som lærer ved Stasi-skolen i Belzig utenfor Berlin. Han beskrev det en gang som å være plassert i enecelle i et fengsel.

Oberstløytnant Bohnsack understreker samtidig at vitnene vil være redde for å ikke holde seg til sannheten.

- Skulle de bli grepet i falsk forklaring, risikerer de selv å bli tiltalt og dømt til fengselsstraff.

Når det i siktelsen mot Viksveen er tatt med en Stasi-rapport fra «Lanze» våren 1989, sier Bohnsack at arkivene fra dette året er spesielt upålitelige.

- Flere innen Stasi følte at det gikk mot slutten for regimet. Det gjaldt å redde sitt eget skinn. Spionrapporter ble konstruert i stor stil for at offiserene skulle få penger. Penger ble hevet i kassa uten kvitteringer. Offiserer på toppen sikret seg biler og eiendommer. Mot slutten av DDRs eksistens var Stasi-hovedkvarteret rene selvbetjeningsbutikken.