SVERIGE: Politiets kriminalteknikere tar hånd om en gjenstand et stenkast unna nattklubben hvor en mann kastet inn en brannfarlig gjenstand. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
SVERIGE: Politiets kriminalteknikere tar hånd om en gjenstand et stenkast unna nattklubben hvor en mann kastet inn en brannfarlig gjenstand. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB ScanpixVis mer

Vitner: Kastet brannbombe inn på utested i Sverige. Eieren: – Det så ut som et bombebelte

Ingen ble alvorlig skadet og gjerningsmannen er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 00:49 natt til søndag ble en person pågrepet av vektere etter støy på nattklubben 19Hundra i Ängelholm.

Bråket ble forårsaket av at gjerningsmannen (21) bar en synlig kniv.

Plutselig tok kvelden en ekstra dramatisk vending da mannen kastet to gjenstander inn i lokalet.

I første omgang bekreftet politiet kun at en gjenstand ble kastet, men søndag morgen bekreftes det at to gjenstander ble kastet inn på utestedet.

- Denne gjenstanden skal ha vært en type brannfarlig gjenstand, men som ikke tok fyr. De evakuerte på grunn av det, også lokalet ved siden av, sa Kim Hild, pressetalsperson i Syd politiregion, til den svenske avisa Expressen i natt.

Mannen har vært inne i avhør, informerer politiet søndag morgen. Sikkerhetspolitiet Säpo er informert om hendelsen, men er ikke koblet inn i saken, skriver NTB.

Molotovcocktail
Motivet bak hendelsen er uklart. Tidlig søndag morgen rapporterte politiet at mannen er siktet for drapsforsøk, men at det kan bli endret til forsøk på mordbrann.

Flere vitner sier til Aftonbladet at det dreide seg om en såkalt molotovcocktail, en type brannbombe, som ble kastet inn på utestedet. Dette vil ikke politiet bekrefte, men de har funnet flere gjenstander på den pågrepne, som mistenkes for å være farlige.

- Han hadde det på seg. Jeg kan ikke kommentere hva slags objekter. Ikke heller om det er farlig eller ikke, sier Kim Hild. Politiet bekreftet i natt overfor avisa at mannen hadde kastet noe inn på utestedet. De opplyste også at bombegruppen var på stedet, men ellers vil politiet foreløpig si lite om hendelsen.

Bombegruppen på stedet
- Denne mannen har blitt isolert på stedet i påvente av bombegruppen, sa Kim Hild. Siden har bombegruppens robot undersøkt mannen, som lå isolert med håndjern på gata.

Etter at bombegruppen vurderte det som trygt ble mannen ført vekk fra stedet. Politiet bekrefter at bombegruppen har gjort beslag på stedet, men vil ikke gå ut med mer informasjon.

Ifølge Hild er ikke politiet 100 prosent sikre på gjerningsmannens identitet, men de er «relativt sikre».

- De sperret av flere veier. Vi har sett politifolk utstyrt med skuddsikre vester, sannsynligvis ti stykker. De så ut til å være tungt bevæpnet, sa et vitne til Expressen.

«En slags blinkende mageveske»
«Takk gode gud for at ingen ble alvorlig skadet og en stor takk til alle som bidro til å fange gjerningsmannen og sikre stedet», skriver nattklubben på Facebook.

I innlegget skriver også nattklubben at det så ut som om mannen hadde på seg et bombebelte. I tillegg skal han ha hatt en ryggsekk med «flere brannbomber eller liknende, samt religiøse ekstreme bøker og tekster på laminert A4-ark.»

Eieren av klubben, Jim Nilsson forteller i et intervju med Aftonbladet at gjerningsmannen tok opp en stor kjøkkenkniv som han «veivet med».

- Han drar opp genseren. Jeg tror at han skal dra fram en pistol, men ser en slags blinkende mageveske. Det så ut som et bombebelte.

Politiet har ikke bekreftet påstandene til eieren om ryggsekken og bombebeltet.

Nilsson beskriver at han først frøs til, men så var han en av gruppen mennesker som raskt overmannet gjerningsmannen.

Mannen skal være ukjent for personalet på utestedet.

En person ble skadd da vedkommende ble truffet av glassbiter, angivelig på grunn av en flaske som knuste.

- Det var en gjest som hadde fått en flaske i hodet og glassbiter på seg. Gjesten virket ok omstendighetene tatt i betraktning, forteller Nilsson til Aftonbladet.